Ο ΟΠΑΠ, το Third Point, oι Έλληνες πολιτικοί και η φημολογία για την σχέση με Intralot-Kόκκαλη...!!!
2013-04-18 14:47:56
Ο δισεκατομμυριούχους Daniel Loeb (photo) βρίσκεται πίσω από το hedge fund Third Point το οποίο 7 πάρα 5 ώρα Ελλάδος, έστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ με μοτοσικλετιστές την δική του δεσμευτική προσφορά για τον ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των Financial Times το Third Point έγινε κατά 500 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερο επειδή πόνταρε στη μη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και κέρδισε το παραπάνω ποσό.
Σκοπός της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ήταν η απομείωση του ελληνικού χρέους αφού προϋπόθεση που είχε βάλει η τρόικας για την αποδέσμευση της δόσης των 34,3 δισ.ευρώ ήταν να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος τείνει να γίνει βιώσιμο.
Το Third Point συμμετείχε στην επαναγορά, πιστεύοντας στη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία και ενώ άλλα hedge funds της παγκόσμιας σκηνής έχουν υποστεί βαριά «ήττα» από την κρίσης στην Ευρωζώνη.
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Third Point είναι το μεγαλύτερο hedge fund που διατηρεί ελληνικά ομόλογα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (τον περασμένο Ιούλιο βάσει της τιμής) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του.
Η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει τα ομόλογα που είχε αγοράσει το καλοκαίρι γιατί ο Λεμπ πίστευε πως η τιμή τους θα αυξανόταν το 2013.
Σύμφωνα με τους Financial Times, εκπρόσωπος της Third Point, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων ευρών, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.
Μάλιστα, οι Financial Times σημειώνουν πως οι άνθρωποι του Loeb είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ώστε να μαθαίνουν πράγματα από πρώτο χέρι και να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις επενδύσεις τους στο μέλλον. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενδιαφερθούν για εκ νέου επαναγορά ελληνικών ομολόγων εντός του 2013.
Στο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται ότι οι αναλυτές της Third Point έχουν διατηρήσει στενές επαφές με Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Αργά χθες βράδι μετά από δημοσίευμα της AXIASPLUS ξέσπασε μια έντονη φημολογία για συνεργασία Κόκκαλη-Third Point. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε>
Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες σε κορυφαίους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, πως πίσω από το Αμερικανικό Fund “Third Point”, ενός εκ των δύο διεκδικητών του ΟΠΑΠ βρίσκεται και ο Σωκράτης Κόκκαλης και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ!
Μάλιστα όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Axiaplus, οι ίδιοι κύκλοι οι μοτοσικλετιστές που μετέφεραν τους σφραγισμένους φακέλους της προσφοράς της “Third Point” στο ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να έμοιαζαν με ανθρώπους της συνοδείας – αστυνομικής φρουράς του Σωκράτη Κόκκαλη.
Και είναι βέβαιο πως εάν τελικά αυτή η είδηση επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει νέα δραματική ανατροπή στο θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
Οι ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι συνδέουν την ενδεχόμενη συμμετοχή Κόκκαλη στο σχήμα που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ
με το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών (προφανώς) και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του
ΟΠΑΠ
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, παρακολούθησε και το προχθεσινό ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναικός από τον σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού στην Αστόρια.
Αξίξει τέλος να σημειωθεί πως η προσφορά της “Third Point” φέρεται να είναι ιδιαιτέρως υψηλή και το αντίτιμο για την εξαγορά του
ΟΠΑΠ μεγάλο και άκρως ανταγωνιστικό.
Xαρακτηριστικό της ομιχλώδους ατμόσφαιρας είναι και το δημοσίευμα του Capital που υπογράφει ο Nίκος Χρυσικόπουλος.
Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ με μια προσφορά.
Ελάχιστα λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων από τους υποψηφίους επενδυτές, στα χέρια των συμβούλων της αποκρατικοποίησης βρισκόταν μόνον η προσφορά της Emma Delta.
Αν και με μια μόνο συμμετοχή η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει, το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραχώρηση δεν θα συγκέντρωνε το απαιτούμενο ενδιαφέρον, θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τη τρωθείσα φήμη της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Τελικώς, οι δύο προσφορές, της Emma Delta και της Third Point, μπορεί βέβαια να σώζουν τα προσχήματα, ωστόσο απέχει από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τηρουμένου του αρχικού ενδιαφέροντος και του αριθμού των ενδιαφερόμενων. Για διαφορετικούς λόγους, ονόματα όπως η Intralot, η κινεζική Fosun, η BC Partners και η TPG επέλεξαν να μην διεκδικήσουν το μετοχικό έλεγχο του ΟΠΑΠ. Εάν θα προσδεθούν αργότερα στο «άρμα» του πλειοδότη ή εάν θα διεκδικήσουν ρόλο operator στον Οργανισμό, μένει να αποκαλυφθεί Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα ονόματα των δύο διεκδικητών, άρχισαν να διακινούνται σενάρια και φημολογίες για τις μελλοντικές συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν. Κύκλοι εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου διατείνονταν πως υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθεί στο ένα από τα δύο σχήματα με μειοψηφικό ποσοστό, ενώ άλλοι «έβλεπαν» συμπράξεις του αμερικανικού fund με γνωστό πάροχο τεχνολογίας για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Το τίμημα
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο τώρα για την κυβέρνηση αποτελεί το ύψος των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν. Με βάση τη διαδικασία οι οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, θα γίνουν οι εισηγήσεις των συμβούλων και θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή ή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για το όνομα του πλειοδότη. Ακολουθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.
Πάντως, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τοποθετούν τον πήχη χαμηλότερα από τους αρχικούς στόχους και, εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα απαιτηθούν αποτελεσματικοί χειρισμοί προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο. Κομβικό σημείο αποτελεί η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή για την αξία της ΟΠΑΠ που έχει ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ζητούμενο, επίσης, αποτελεί και η στρατηγική του Third Point. To αμερικανικό mega-fund -η συμμετοχή του οποίου «παιζόταν» μέχρι την τελευταία στιγμή- κατήλθε αυτόνομα στο διαγωνισμό και μένει να φανεί ο βαθμός του ενδιαφέροντος του για τον Οργανισμό (δεδομένης και της ρήτρας που έχει τεθεί για την μεταπώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ). Ζήτημα κεφαλαίων δεν υφίσταται, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία hedge fund (Third Point Hellenic Recovery Fund) που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα.
Στο στρατόπεδο της Emma Delta, η συμμετοχή της Lottomatica εξασφαλίζει την παρουσία ενός operator στο σχήμα στο οποίο πέραν του ομίλου Μελισσανίδη, μετέχει ο Jiri Smejc, εκ των βασικών μετόχων του τσέχικου fund PPF το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς και στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Για το ίδιο θέμα ο Φώτης Κόλλιας γράφει στο Euro2day>
Μέχρι την τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν η δομή των δύο σχημάτων υπό τις Emma Delta και Third Point, που υπέβαλαν χθες το βράδυ δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ.
Η προσφορά της Emma Delta (επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc του τσεχικού Fund PPF, με 66,7%, και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%) θεωρούνταν σίγουρη, αλλά οι Αμερικανοί της Third Point χρειάστηκε να ανεβάσουν ταχύτητα την τελευταία εβδομάδα ώστε να επιστρέψουν στον διαγωνισμό.
Κάποιοι εκτιμούν πως η καθυστερημένη εμφάνιση του αμερικανικού hedge fund, ο επικεφαλής του οποίου Daniel Loeb εμφανίζεται σφόδρα θετικός για τις προοπτικές της Ελλάδας, έγινε προκειμένου να δηλώσει «παρών», καθώς συμμετέχει και σε άλλους διαγωνισμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως μέσω της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Dolphin Capital, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Μένει να αποδειχθεί αν οι Αμερικανοί πήγαν χθες στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τα μάτια στραμμένα στον Αστέρα Βουλιαγμένης ή σε άλλα ακίνητα-φιλέτα που θα παραχωρηθούν τους επόμενους μήνες.
Yπάρχει όμως και άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η προσφορά της Τhird Point ενδέχεται να έχει «ουρά», και συγκεκριμένα την Intralot που δεν έκανε την εμφάνισή της στον διαγωνισμό.
Τις τελευταίες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν συζητήσεις της Third Point με άλλους διεκδικητές, και ειδικότερα με την Intralot. Η διοίκηση της τελευταίας εμφανίζεται, πάντως, να επικεντρώνεται στην υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης για το νέο τεχνολογικό σύστημα του ΟΠΑΠ.
Στη χθεσινή, λακωνική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται η πλήρης σύνθεση των σχημάτων που κατέθεσαν προσφορές. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στο σχήμα της Emma Delta φέρεται να συμμετέχει ο πολυεθνικός κολοσσός Lottomatica με ποσοστό της τάξεως του 10%, ενώ με μικρότερο ποσοστό (περί το 5%) εντάχθηκε και ο όμιλος του επιχειρηματία Δημ. Κοπελούζου. Ο τελευταίος συμμετείχε αρχικά στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Gauselmann και την ισραηλινή Playtech.
Η χθεσινή κάμψη της μετοχής του ΟΠΑΠ κατά 5,44%, στα 6,61 ευρώ, σε μια ανοδική συνεδρίαση για το χρηματιστήριο, δείχνει, πάντως, πως η αγορά προεξοφλεί μια προσφορά στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ για το 33% του οργανισμού, ή και χαμηλότερα. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠφτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Οι οικονομικές προσφορές, όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να αποσφραγιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πιθανώς την Παρασκευή, κι αφού αποφασιστεί προηγουμένως η εγκυρότητα των δύο προσφορών, με βάση τις εισηγήσεις των συμβούλων. Στην ίδια συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός, καθώς θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.
Ο περιορισμένος αριθμός δεσμευτικών προσφορών είχε προεξοφληθεί εδώ και πολλούς μήνες, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν πληροφορίες πως και η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών BC Partners θα έμενε στο παιχνίδι για τον ΟΠΑΠ.
Η BC Partners είχε πείρα από την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών καθώς είχε αποκτήσει τα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης τα οποία στη συνέχεια επέστρεψε στον όμιλο Λασκαρίδη. Ο βρετανικός όμιλος φερόταν να συζητάει με την κινεζική Fosun International, η οποία, επίσης, δεν κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά αν και είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ.
Ποιος είναι ποιος
Το Third Point έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Έβγαλε 500 εκατ. δολάρια κέρδος το 2012 στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη, καθώς είχε αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα το καλοκαίρι σε πολύ χαμηλές τιμές. Με αυτήν την κίνηση πέτυχε την ευχάριστη έκπληξη στη δύσκολη χρονιά που χαρακτήρισε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία των hedge funds.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά ελληνικών assets.Το συγκεκριμένο fund, το Third Point Hellenic Recovery Fund, θα επενδύσει «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εταιρικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations).
Το Third Point σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο από το 1,5% των assets των υφιστάμενων hedge funds του στο νέο fund, και θα αντλήσει επιπλέον χρήματα από θεσμικούς επενδυτές.
Το PPF αποτελεί ένα από μεγαλύτερα success stories της τελευταίας 20ετίας στον τομέα των private equity funds, με επενδύσεις σε τράπεζες, ασφάλειες, real estate, ορυχεία, λιανεμπόριο κ.α.
Ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991 με υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 225 εκατ. δολάρια και σήμερα διαθέτει assets συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με ισχυρούς Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και δοκιμασμένες σχέσεις με μεγάλους ιταλικούς ομίλους.
Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις του, πέραν της Ρωσίας, επικεντρώνονται σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ και της Ινδονησίας.
Έχει επίσης καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με τη ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, ενώ στον τραπεζικό κλάδο κατέχει σημαντικό ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της τράπεζας.
Ο όμιλος Lottomatica είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους και φορείς διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιγνίων στην παγκόσμια αγορά και ελέγχεται από την De Agostini SpA (ποσοστό 53,8%).
O όμιλος διαχειρίζεται και λειτουργεί αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια σε σειρά ρυθμισμένων αγορών και απασχολεί πάνω από 8.000 υπαλλήλους σε 52 χώρες. Διαθέτει γραφεία σε 46 χώρες και έχει πελάτες σε 119 χώρες. Το 2012 εμφάνισε έσοδα 3,076 δισ. ευρώ και EBITDA ύψους 1,03 δισ. ευρώ.
http://kourdistoportocali.com/articles/20346.htm
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των Financial Times το Third Point έγινε κατά 500 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερο επειδή πόνταρε στη μη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και κέρδισε το παραπάνω ποσό.
Σκοπός της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ήταν η απομείωση του ελληνικού χρέους αφού προϋπόθεση που είχε βάλει η τρόικας για την αποδέσμευση της δόσης των 34,3 δισ.ευρώ ήταν να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος τείνει να γίνει βιώσιμο.
Το Third Point συμμετείχε στην επαναγορά, πιστεύοντας στη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία και ενώ άλλα hedge funds της παγκόσμιας σκηνής έχουν υποστεί βαριά «ήττα» από την κρίσης στην Ευρωζώνη.
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Third Point είναι το μεγαλύτερο hedge fund που διατηρεί ελληνικά ομόλογα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (τον περασμένο Ιούλιο βάσει της τιμής) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του.
Η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει τα ομόλογα που είχε αγοράσει το καλοκαίρι γιατί ο Λεμπ πίστευε πως η τιμή τους θα αυξανόταν το 2013.
Σύμφωνα με τους Financial Times, εκπρόσωπος της Third Point, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων ευρών, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.
Μάλιστα, οι Financial Times σημειώνουν πως οι άνθρωποι του Loeb είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ώστε να μαθαίνουν πράγματα από πρώτο χέρι και να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις επενδύσεις τους στο μέλλον. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενδιαφερθούν για εκ νέου επαναγορά ελληνικών ομολόγων εντός του 2013.
Στο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται ότι οι αναλυτές της Third Point έχουν διατηρήσει στενές επαφές με Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Αργά χθες βράδι μετά από δημοσίευμα της AXIASPLUS ξέσπασε μια έντονη φημολογία για συνεργασία Κόκκαλη-Third Point. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε>
Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες σε κορυφαίους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, πως πίσω από το Αμερικανικό Fund “Third Point”, ενός εκ των δύο διεκδικητών του ΟΠΑΠ βρίσκεται και ο Σωκράτης Κόκκαλης και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ!
Μάλιστα όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Axiaplus, οι ίδιοι κύκλοι οι μοτοσικλετιστές που μετέφεραν τους σφραγισμένους φακέλους της προσφοράς της “Third Point” στο ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να έμοιαζαν με ανθρώπους της συνοδείας – αστυνομικής φρουράς του Σωκράτη Κόκκαλη.
Και είναι βέβαιο πως εάν τελικά αυτή η είδηση επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει νέα δραματική ανατροπή στο θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
Οι ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι συνδέουν την ενδεχόμενη συμμετοχή Κόκκαλη στο σχήμα που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ
με το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών (προφανώς) και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του
ΟΠΑΠ
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, παρακολούθησε και το προχθεσινό ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναικός από τον σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού στην Αστόρια.
Αξίξει τέλος να σημειωθεί πως η προσφορά της “Third Point” φέρεται να είναι ιδιαιτέρως υψηλή και το αντίτιμο για την εξαγορά του
ΟΠΑΠ μεγάλο και άκρως ανταγωνιστικό.
Xαρακτηριστικό της ομιχλώδους ατμόσφαιρας είναι και το δημοσίευμα του Capital που υπογράφει ο Nίκος Χρυσικόπουλος.
Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ με μια προσφορά.
Ελάχιστα λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων από τους υποψηφίους επενδυτές, στα χέρια των συμβούλων της αποκρατικοποίησης βρισκόταν μόνον η προσφορά της Emma Delta.
Αν και με μια μόνο συμμετοχή η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει, το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραχώρηση δεν θα συγκέντρωνε το απαιτούμενο ενδιαφέρον, θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τη τρωθείσα φήμη της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Τελικώς, οι δύο προσφορές, της Emma Delta και της Third Point, μπορεί βέβαια να σώζουν τα προσχήματα, ωστόσο απέχει από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τηρουμένου του αρχικού ενδιαφέροντος και του αριθμού των ενδιαφερόμενων. Για διαφορετικούς λόγους, ονόματα όπως η Intralot, η κινεζική Fosun, η BC Partners και η TPG επέλεξαν να μην διεκδικήσουν το μετοχικό έλεγχο του ΟΠΑΠ. Εάν θα προσδεθούν αργότερα στο «άρμα» του πλειοδότη ή εάν θα διεκδικήσουν ρόλο operator στον Οργανισμό, μένει να αποκαλυφθεί Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα ονόματα των δύο διεκδικητών, άρχισαν να διακινούνται σενάρια και φημολογίες για τις μελλοντικές συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν. Κύκλοι εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου διατείνονταν πως υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθεί στο ένα από τα δύο σχήματα με μειοψηφικό ποσοστό, ενώ άλλοι «έβλεπαν» συμπράξεις του αμερικανικού fund με γνωστό πάροχο τεχνολογίας για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Το τίμημα
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο τώρα για την κυβέρνηση αποτελεί το ύψος των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν. Με βάση τη διαδικασία οι οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, θα γίνουν οι εισηγήσεις των συμβούλων και θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή ή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για το όνομα του πλειοδότη. Ακολουθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.
Πάντως, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τοποθετούν τον πήχη χαμηλότερα από τους αρχικούς στόχους και, εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα απαιτηθούν αποτελεσματικοί χειρισμοί προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο. Κομβικό σημείο αποτελεί η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή για την αξία της ΟΠΑΠ που έχει ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ζητούμενο, επίσης, αποτελεί και η στρατηγική του Third Point. To αμερικανικό mega-fund -η συμμετοχή του οποίου «παιζόταν» μέχρι την τελευταία στιγμή- κατήλθε αυτόνομα στο διαγωνισμό και μένει να φανεί ο βαθμός του ενδιαφέροντος του για τον Οργανισμό (δεδομένης και της ρήτρας που έχει τεθεί για την μεταπώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ). Ζήτημα κεφαλαίων δεν υφίσταται, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία hedge fund (Third Point Hellenic Recovery Fund) που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα.
Στο στρατόπεδο της Emma Delta, η συμμετοχή της Lottomatica εξασφαλίζει την παρουσία ενός operator στο σχήμα στο οποίο πέραν του ομίλου Μελισσανίδη, μετέχει ο Jiri Smejc, εκ των βασικών μετόχων του τσέχικου fund PPF το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς και στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Για το ίδιο θέμα ο Φώτης Κόλλιας γράφει στο Euro2day>
Μέχρι την τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν η δομή των δύο σχημάτων υπό τις Emma Delta και Third Point, που υπέβαλαν χθες το βράδυ δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ.
Η προσφορά της Emma Delta (επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc του τσεχικού Fund PPF, με 66,7%, και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%) θεωρούνταν σίγουρη, αλλά οι Αμερικανοί της Third Point χρειάστηκε να ανεβάσουν ταχύτητα την τελευταία εβδομάδα ώστε να επιστρέψουν στον διαγωνισμό.
Κάποιοι εκτιμούν πως η καθυστερημένη εμφάνιση του αμερικανικού hedge fund, ο επικεφαλής του οποίου Daniel Loeb εμφανίζεται σφόδρα θετικός για τις προοπτικές της Ελλάδας, έγινε προκειμένου να δηλώσει «παρών», καθώς συμμετέχει και σε άλλους διαγωνισμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως μέσω της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Dolphin Capital, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Μένει να αποδειχθεί αν οι Αμερικανοί πήγαν χθες στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τα μάτια στραμμένα στον Αστέρα Βουλιαγμένης ή σε άλλα ακίνητα-φιλέτα που θα παραχωρηθούν τους επόμενους μήνες.
Yπάρχει όμως και άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η προσφορά της Τhird Point ενδέχεται να έχει «ουρά», και συγκεκριμένα την Intralot που δεν έκανε την εμφάνισή της στον διαγωνισμό.
Τις τελευταίες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν συζητήσεις της Third Point με άλλους διεκδικητές, και ειδικότερα με την Intralot. Η διοίκηση της τελευταίας εμφανίζεται, πάντως, να επικεντρώνεται στην υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης για το νέο τεχνολογικό σύστημα του ΟΠΑΠ.
Στη χθεσινή, λακωνική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται η πλήρης σύνθεση των σχημάτων που κατέθεσαν προσφορές. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στο σχήμα της Emma Delta φέρεται να συμμετέχει ο πολυεθνικός κολοσσός Lottomatica με ποσοστό της τάξεως του 10%, ενώ με μικρότερο ποσοστό (περί το 5%) εντάχθηκε και ο όμιλος του επιχειρηματία Δημ. Κοπελούζου. Ο τελευταίος συμμετείχε αρχικά στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Gauselmann και την ισραηλινή Playtech.
Η χθεσινή κάμψη της μετοχής του ΟΠΑΠ κατά 5,44%, στα 6,61 ευρώ, σε μια ανοδική συνεδρίαση για το χρηματιστήριο, δείχνει, πάντως, πως η αγορά προεξοφλεί μια προσφορά στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ για το 33% του οργανισμού, ή και χαμηλότερα. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠφτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Οι οικονομικές προσφορές, όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να αποσφραγιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πιθανώς την Παρασκευή, κι αφού αποφασιστεί προηγουμένως η εγκυρότητα των δύο προσφορών, με βάση τις εισηγήσεις των συμβούλων. Στην ίδια συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός, καθώς θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.
Ο περιορισμένος αριθμός δεσμευτικών προσφορών είχε προεξοφληθεί εδώ και πολλούς μήνες, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν πληροφορίες πως και η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών BC Partners θα έμενε στο παιχνίδι για τον ΟΠΑΠ.
Η BC Partners είχε πείρα από την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών καθώς είχε αποκτήσει τα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης τα οποία στη συνέχεια επέστρεψε στον όμιλο Λασκαρίδη. Ο βρετανικός όμιλος φερόταν να συζητάει με την κινεζική Fosun International, η οποία, επίσης, δεν κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά αν και είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ.
Ποιος είναι ποιος
Το Third Point έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Έβγαλε 500 εκατ. δολάρια κέρδος το 2012 στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη, καθώς είχε αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα το καλοκαίρι σε πολύ χαμηλές τιμές. Με αυτήν την κίνηση πέτυχε την ευχάριστη έκπληξη στη δύσκολη χρονιά που χαρακτήρισε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία των hedge funds.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά ελληνικών assets.Το συγκεκριμένο fund, το Third Point Hellenic Recovery Fund, θα επενδύσει «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εταιρικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations).
Το Third Point σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο από το 1,5% των assets των υφιστάμενων hedge funds του στο νέο fund, και θα αντλήσει επιπλέον χρήματα από θεσμικούς επενδυτές.
Το PPF αποτελεί ένα από μεγαλύτερα success stories της τελευταίας 20ετίας στον τομέα των private equity funds, με επενδύσεις σε τράπεζες, ασφάλειες, real estate, ορυχεία, λιανεμπόριο κ.α.
Ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991 με υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 225 εκατ. δολάρια και σήμερα διαθέτει assets συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με ισχυρούς Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και δοκιμασμένες σχέσεις με μεγάλους ιταλικούς ομίλους.
Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις του, πέραν της Ρωσίας, επικεντρώνονται σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ και της Ινδονησίας.
Έχει επίσης καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με τη ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, ενώ στον τραπεζικό κλάδο κατέχει σημαντικό ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της τράπεζας.
Ο όμιλος Lottomatica είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους και φορείς διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιγνίων στην παγκόσμια αγορά και ελέγχεται από την De Agostini SpA (ποσοστό 53,8%).
O όμιλος διαχειρίζεται και λειτουργεί αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια σε σειρά ρυθμισμένων αγορών και απασχολεί πάνω από 8.000 υπαλλήλους σε 52 χώρες. Διαθέτει γραφεία σε 46 χώρες και έχει πελάτες σε 119 χώρες. Το 2012 εμφάνισε έσοδα 3,076 δισ. ευρώ και EBITDA ύψους 1,03 δισ. ευρώ.
http://kourdistoportocali.com/articles/20346.htm
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και όμως! Οι περισσότεροι νέοι είμαστε συντηρητικοί…Πως θα αλλάξει αυτό;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο 69% η μείωση κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ