2013-04-18 17:35:30
Φωτογραφία για Πτήση στα... τυφλά από κεντρικούς τραπεζίτες
By Chris Giles

Η εντεινόμενη ανησυχία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των παράπλευρων επιπτώσεων από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια είναι έκδηλη, ενώ αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των κεντρικών τραπεζών παραδέχονται ότι πραγματοποιούν πτήσεις στα τυφλά, καθοδηγώντας τις οικονομίες τους.

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτύπωσε το κλίμα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ λέγοντας: «Δεν κατανοούμε πλήρως τι συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες».

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας ως προς τον τρόπο που λειτουργούν οι οικονομίες και ως προς το πώς επηρεάζεται η ανάκαμψη από την πολιτική, ο Σερ Μέρβιν Κινγκ, ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να υποσχεθούμε πάρα πολλά ή να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες από εμάς».


Αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής είναι πως τα εργαλεία που έχουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση -επιτόκια που έχουν κολλήσει στο μηδέν, κινήσεις για εκτύπωση χρήματος ώστε να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και η ενθάρρυνση του ιδιωτικού κλάδου να καταναλώσει- μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνες παράπλευρες επιπτώσεις. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν σαφείς ότι είχαν κάνει λάθος διάγνωση προ της κρίσης, επιτρέποντας στους εαυτούς τους να πιστέψουν ότι είχαν εκμηδενίσει τις χρηματοοικονομικές ευπάθειες, καθώς είχαν παρασυρθεί από τον σταθερό πληθωρισμό.

Μιλώντας σε συνέδριο του ΔΝΤ για την επανεξέταση της παγκόσμιας μακροοικονομίας, η Τζάνετ Γέλεν, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα χρόνια προ της κρίσης, η χρηματοοικονομική σταθερότητα ήταν μικρότερος παράγοντας στη διαδικασία χάραξης νομισματικής πολιτικής, εν αντιθέσει με τον παραδοσιακό μεγαλύτερο ρόλο της».

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη. Μήπως δημιουργούν χρηματοοικονομικές στρεβλώσεις που θα μας ενοχλήσουν στο μέλλον;

Το ΔΝΤ ήταν σαφές στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα ότι δεν θέλει να τερματιστεί η έκτακτη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ, δήλωσε πως οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών είναι «απολύτως αναγκαίες». Το Ταμείο, όμως, κάλεσε τις χώρες να εκμεταλλευθούν την ανάσα που τους προσφέρεται για να βελτιώσουν τα χρηματοοικονομικά τους συστήματα και επίσης να ασχοληθούν με ακούσιες συνέπειες.

Επισήμανε τρεις νέους κινδύνους που σχετίζονται με το... εύκολο χρήμα. Στις ΗΠΑ βλέπει τους χαλαρούς κανόνες αναδοχής για τον εταιρικό δανεισμό σε επίπεδο που κανονικά σχετίζεται με το τελευταίο στάδιο του πιστωτικού κύκλου φούσκας-κατάρρευσης.

Η δεύτερη εστία κινδύνου αφορά το γεγονός πως η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να μετακυλιστεί στις αναδυόμενες αγορές, ειδικότερα καθώς οι επιχειρήσεις των αναδυόμενων αγορών μπορούν να δανειστούν σε ξένο νόμισμα. Έτσι, οι επιχειρήσεις αυτές είναι έκθετες σε συναλλαγματικούς κινδύνους και οι αναδυόμενες αγορές ευαίσθητες στις διεθνείς ροές ζεστού χρήματος.

Τρίτον, ο Χ. Βινιάλ ανησυχεί μήπως η έξοδος από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης οδηγήσει σε εκτίναξη των επιτοκίων στις αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις πιστωτικές αγορές και την αμερικανική οικονομία.

«Για να το θέσουμε απλά, είμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι διχασμένοι ως προς αυτές τις ανησυχίες. Ο κ. Μπίνι Σμάγκι δηλώνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εγκλωβιστεί αναγκαζόμενοι να προχωρήσουν σε ακόμη πιο εξωτικούς νομισματικούς πειραματισμούς. Η κ. Γέλεν, όμως, θέλησε να καθησυχάσει το κοινό ότι η Fed έχει πετύχει τη σωστή ισορροπία.

«Δεν βλέπω αρκετές αποδείξεις ταχείας πιστωτικής ανάπτυξης, μιας αγοράς που να βασίζεται στη μόχλευση ή σημαντικές φούσκες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις ότι σε κάποιους τομείς γίνεται κυνήγι αποδόσεων και η Fed παρακολουθεί προσεκτικά αυτήν την κατάσταση», δηλώνει.

Το πρόβλημα που θέτει ο Σερ Μέρβιν είναι ότι η αβεβαιότητα είναι τόσο διαβρωτική που κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη σε έναν κόσμο όπου τα κράτη μαθαίνουν πως είναι φτωχότερα από ό,τι περίμεναν, χωρίς, όμως, να ξέρουν πόσο ακριβώς.

Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι «πραγματικά δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο επαναπυροδότησης των προβλημάτων που δημιούργησαν εξαρχής τη χρηματοοικονομική κρίση;», αναρωτήθηκε ο Τσάρλι Μπιν, αναπληρωτής διοικητής τη ΒοΕ.

Το ερώτημά του αποτυπώνει τη βασική ανησυχία: οι ικανότητες των οικονομιών έχουν τραυματιστεί τόσο πολύ που η επεκτατική πολιτική μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν ανησυχούν μήπως η νομισματική πολιτική έχει ήδη προχωρήσει υπερβολικά. Ανησυχούν, όμως, μήπως η έξοδος από αυτήν τη στρατηγική του εύκολου χρήματος αποδειχθεί βασανιστική.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

 
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ