2013-04-18 20:35:49
Φωτογραφία για Περιγραφική και χωρίς συστάσεις η ενδιάμεση έκθεση για την πΓΔΜ
Αθανασόπουλος Αγγελος

Η Αθήνα κατάφερε να αποφευχθούν αναφορές που θα υποδήλωναν πίεση προς την πλευρά της Από την επίσκεψη του Στέφαν Φούλε στα ΣκόπιαΜε στυλ… καταγραφικό και αποφεύγοντας τις συστάσεις προχώρησε η Επιτροπή στη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, φειδωλός στα λόγια αλλά με μία κρυφή ελπίδα ότι η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς περιέχει στοιχεία που μπορούν να λύσουν τον «κύβο του Ρούμπικ» του Σκοπιανού. Στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει μία πρόταση για «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά «ο διάολος (μαζί με τις πιέσεις) μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες». 

Στην 13σέλιδη έκθεση για τα Σκόπια, η οποία υπήρξε απόρροια των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του περασμένου Δεκεμβρίου, η Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Σημειώθηκε πρόοδος στους τομείς που καλύπτει αυτή η έκθεση, παρά την πολιτική κρίση που σημειώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2012
. Είναι σημαντικό, η πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου, η οποία βοήθησε στο να ξεπεραστεί η κρίση, να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα εκείνες οι προβλέψεις που σχετίζονται με τη σύσταση μίας Επιτροπής Ερευνας. Η εφαρμογή των σχετιζόμενων με την ΕΕ μεταρρυθμίσεων του Υψηλόβαθμου Ενταξιακού Διαλόγου (HLAD) είναι σημαντικό να συνεχιστούν. Οι σχέσεις με τους γείτονες παραμένουν καλές και βήματα έχουν γίνει σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Οι επίσημες συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας έλαβαν νέο μομέντουμ κατά την εξεταζόμενη περίοδο». 

Από το κείμενο είναι σαφές ότι η Αθήνα επεδίωξε και πέτυχε να αποφευχθεί να παρεισφρήσουν, έστω την ύστατη ώρα, αναφορές που θα υποδήλωναν πίεση προς την πλευρά της. Αλλωστε, «άγρυπνο ήταν το μάτι» και της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πλαίσιο του Κολεγίου που συνεδρίασε την Τρίτη στο Στρασβούργο για την αποφυγή πιθανών εκπλήξεων. Τα γεγονότα εξάλλου του περασμένου Δεκεμβρίου στα Σκόπια είχαν ενοχλήσει ακόμη και τον ίδιο τον κ. Φούλε που παγίως υποστηρίζει τους βόρειους γείτονες. 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον βρίσκεται στις συνομιλίες υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει καταθέσει νέα, συγκεκριμένη πρόταση με την ονομασία «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο επίκεντρό της κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. 

Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να πουν το παραμικρό και έχει πέσει σιγή ασυρμάτου, προφανώς για να μη χαλάσει το κλίμα. Θεωρητικά, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχθεί την τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού μπροστά από το πολίτευμα της γειτονικής χώρας, κάτι που προσεκτικά αλλά σαφώς είχε πει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αφορά σε γεωγραφική περιοχή. 

Αυτό που δεν είναι σαφές όμως είναι τι συνοδεύει το «κύριο πιάτο» του ονόματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο εύρος χρήσης. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως ακριβώς θα ερμηνευθεί ο όρος «erga omnes» και κατά πόσο θα καλυφθεί η ουσιώδης απαίτηση της ελληνικής πλευράς για όσο το δυνατόν ευρύτερη διεθνή χρήση του νέου ονόματος που θα επιλεγεί. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και πιθανά λάθη θα μπορούσαν να επαναφέρουν την πίεση προς την Αθήνα σε μία στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ρίξει το βάρος της ευθύνης για το αδιέξοδο στα Σκόπια. 

Πηγές από την Επιτροπή συνιστούν υπομονή παρά το γεγονός ότι ανάλογες προτάσεις περί της ονομασίας είχαν παλαιότερα φέρει σε άβολη θέση την ελληνική πλευρά και απερρίφθησαν. Την ίδια στιγμή, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αποφεύγει να τοποθετηθεί, κάτι που περιπλέκει το σκηνικό.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι, που μοιάζουν να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, θέλουν να τελειώνουν με ανοικτά μέτωπα, όπως φάνηκε και με σχετικές δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα Σκόπια. Η πΓΔΜ και το δίπολο Σερβία/Κόσοβο αποτελούν «μαύρες τρύπες» που η ΕΕ θα ήθελε να κλείσει το ταχύτερο.

ΤΟ ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ