2013-04-18 21:50:17
Φωτογραφία για Επιμένει για Grexit το 2014 η Citi - Αναμένει κατάρρευση του ΑΕΠ και εκτίναξη του χρέους...!!!
Η Citigroup με μία νέα έκθεσή της επιμένει στο βασικό της σενάριο για την Ελλάδα, το οποίο συνδέει εδώ και αρκετό καιρό με την ανάγκη ενός βαθύτερου κουρέματος σαν τη μοναδική διέξοδο για να απαλλαγεί η χώρα από τα μεγάλα βάρη του δημόσιου χρέους.

Στο βαθμό που οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνδέονται και με την ευρύτερη κατάσταση στην Ευρωζώνη (για την οποία προβλέπουν ύφεση και το 2014, έστω και ηπιότερη) οι αναλυτές της Citi ουσιαστικά περιγράφουν ένα περιβάλλον από το οποίο απουσιάζει ο παράγοντας που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ανοδικά την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η βασική παράμετρος στις εκτιμήσεις τους παραμένει η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική προσαρμογή καταγράφεται στη χώρα μας, αποδίδεται μόνο στο σκέλος των δαπανών και όχι σε θετικά αποτελέσματα από την αναδιάρθρωση της οικονομίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Citigroup διατύπωσαν κάποιες επιφυλάξεις -στο β’ εξάμηνο του 2012- για το σταθερά αρνητικό τους σενάριο για την Ελλάδα, ιδιαίτερα όταν μετά το Φθινόπωρο στην Ευρωζώνη ακυρώθηκε η συζήτηση περί “Grexit”. Παρόλα αυτά, τώρα επανέρχονται με εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η όποια βελτίωση εντοπίζει η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα αλλά συγκυριακό και, όπως επίμονα αναφέρεται, στηρίζεται στο περιορισμό των δαπανών (για την ακρίβεια, στις μειωμένες δαπάνες για τοκοχρεολύσια). Βέβαια, οι εκτιμήσεις της Citi δεν συμβαδίζουν με την ανάλυση του ΔΝΤ, ούτε με αυτή της Κομισιόν, έτσι όπως οι τελευταίες αποτυπώνονται στις εκθέσεις του 2013. 

"Βουτιά" στο ΑΕΠ, "άλμα" στο χρέος

Πιο συγκεκριμένα, η Citigroup αναμένει «βουτιά» κατά 11,2% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2014, επιμένοντας να διατηρεί ως βασικό της σενάριο την υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το επόμενο έτος. Αναμένει συρρίκνωση 6% για φέτος και -3,9% για το 2015. Ανάπτυξη «βλέπει» το 2016, κατά 1,6% και το 2017 κατά 2,7%.

Επίσης, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,6% φέτος, στο 1,1% το 2014, στο 0,3% το 2015, ενώ πλεόνασμα αναμένει το 2016 στο 3% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί για το 2013 στο 180% του ΑΕΠ, στο 402% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, στο 362% το 2015, στο 294% το 2016 και στο 81% του ΑΕΠ το 2017.

Στο βασικό της σενάριο η Citigroup εξακολουθεί να εκτιμά πως όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος θα βγουν από το ευρώ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σχολιάζει ότι παρά άλλη μια θετική έκθεση της τρόικας, η οποία εξακολουθεί να επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, η πρόοδος στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας παραμένει περιορισμένη κατά την άποψή της.

«Οι δημοσιονομικοί αριθμοί παραμένουν εντός τροχιάς εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης των δαπανών για τόκους μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους στο προηγούμενο έτος, αλλά η ύφεση συνεχίζει και πιθανότατα είναι βαθύτερη από ό,τι εμφανίζει το βασικό σενάριο του προγράμματος (ύφεση 4,6% το 2013)».

Βραχυπρόθεσμα, κάποιες αρνητικές επιδράσεις από την Κύπρο είναι πιθανό να πλήξουν την οικονομία της Ελλάδας. «Εκτός και εάν συμβεί μια μεγάλη διαγραφή των δανείων του επίσημου τομέα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, εξακολουθούμε να θεωρούμε πως είναι αρκετή υψηλή πιθανότητα η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη».

Όπως τονίζει, καθώς συνεχίζεται η εξασθένιση της οικονομίας, οι περιφερειακές χώρες αναμένεται να χρειαστούν (και να λάβουν) εξωτερική στήριξη για παρατεταμένη περίοδο. 

Εκτιμά δε ότι η Κύπρος σε κάποιο σημείο θα προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση των τραπεζικών υποχρεώσεων και στην πρώτη αναδιάρθρωση κρατικών υποχρεώσεων, με/ή την έξοδο από την ευρωζώνη. «Αυτά μπορεί να συμβούν είτε με τη συλλογική αναγνώριση ότι η σοβαρή οικονομική επιβράδυνση θα βγάλει το πρόγραμμα εκτός τροχιάς είτε με μια πολιτική απόφαση στην Κύπρο να εγκαταλειφθεί το σχέδιο της τρόικας». 

Επίσης, θεωρεί ότι κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους (πιθανότατα μέσω OSI σε κάποιες περιπτώσεις) και αναδιάρθρωσης των τραπεζικών υποχρεώσεων, παραμένει πιθανή σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Πορτογαλίας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας (στην περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πιο πιθανό μια τέτοια προοπτική να επικεντρωθεί στο OSI).

Για την ευρωζώνη αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας φέτος κατά 0,6%, κατά 0,3% για το 2014 και ανάπτυξη 1,1% το 2015, 1,3% το 2016 και 1,4% το 2017. Συνολικά για την ευρωζώνη, η Citigroup υποστηρίζει πώς ναι μεν το σχέδιο της τρόικας για την Κύπρο έχει μειώσει τους κινδύνους μιας επικείμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ, ωστόσο οι προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν «φτωχές».

Αναμένει ότι η περιοχή του ευρώ θα παραμείνει σε ύφεση φέτος και το 2014 –με βαθιές υφέσεις στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας- και με περαιτέρω επεισοδιακές αναφλέξεις των εντάσεων στις αγορές. Οι έρευνες και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ υποχώρησε ξανά στο α΄ τρίμηνο, με αξιοσημείωτη εξασθένιση στις χώρες της περιφέρειας  εκτός της Ιρλανδίας, για την οποία το ΑΕΠ ίσως έχει αυξηθεί οριακά.

«Ο φαύλος κύκλος μεταξύ ασθενών φορολογικών εσόδων και πιέσεων για επιπρόσθετη εμπροσθοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη, έχει υποχωρήσει εξαιτίας της έμφασης στα διαρθρωτικά ελλείμματα. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη ένας φαύλος κύκλος μεταξύ της μικρής διαθεσιμότητας για τραπεζική πίστωση, της οικονομικής εξασθένισης και της ανόδου της ανεργίας στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τις Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία και Πορτογαλία, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής τους από τον τραπεζικό δανεισμό».

Επίσης, θεωρεί ότι ακόμη και εάν οι εντάσεις δεν επιδεινωθούν περαιτέρω, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, πιθανώς στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη:

*H. Sinn (Ifo): Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με… "εισιτήριο επιστροφής"

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ