2013-04-18 22:56:41
Φωτογραφία για Πιέσεις από την τρόικα για πιο φθηνά φάρμακα
Να πέσουν κι άλλο οι τιμές των φαρμάκων ώστε να κουρευτεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη, ζητά η τρόικα για την καταβολή της νέας δόσης. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα επανεξεταστεί κατά τον έλεγχο της τρόικας τον Ιούνιο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε ... πρόσφατη συνομιλία του με τα τεχνητά κλιμάκια της τρόικας επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μειωθούν κι άλλο οι τιμές στα φάρμακα τον Μάιο. Αλλωστε, ήδη, πολλά σκευάσματα έχουν μειωμένες τιμές, αρκετά πιο κάτω απ' ό,τι προβλέπει ο νόμος, με συνέπεια φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν ενστάσεις και να ζητούν διορθώσεις.

Βέβαια, αν η τρόικα πιέσει στον τομέα αυτό, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα το σίριαλ της εκταμίευσης να παιχτεί και στον τομέα της Υγείας.


Ομως ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω περικοπές στην τιμολόγηση. Ορισμένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις προειδοποιούν με αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά λόγω χαμηλών τιμών.

Είναι πιθανό, ωστόσο, τον Μάιο να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα γενόσημα φάρμακα, δεδομένου ότι 1.200 σκευάσματα δεν έχουν λάβει τιμές εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν στην ελληνική αγορά. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία επίσης δεν έχουν τιμολογηθεί την τελευταία διετία, με συνέπεια σοβαρά πάσχοντες να μην έχουν πρόσβαση σε πρωτοπόρες θεραπείες, όπως άλλοι ασθενείς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αγκάθι και σ' αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι είναι ο κίνδυνος να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσόν που έχει οριστεί από την τρόικα για το 2013. Γεγονός που αποτρέπει και το υπουργείο Υγείας να ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους, με συνέπειες όμως στην υγεία των ασθενών.

Βέβαια, μ' αυτά και μ' αυτά φαίνεται ότι είναι πιθανό να πειραχτεί και ο κλάδος των φαρμακοποιών. 

Η τρόικα άλλωστε καιρό τώρα ζητά να βγουν στα σουπερμάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, κεφάλαιο που προς στιγμήν έχει αποσοβήσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει μείωση του ποσοστού κέρδους τους. 

Βέβαια οι φαρμακοποιοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανυποχώρητοι, καθώς θεωρούν casus belli μια τέτοια ενέργεια από πλευράς τρόικας και κυβέρνησης. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου διεμήνυσε μέσω της γενικής συνέλευσης του κλάδου ότι αν ανοίξει το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με οποιονδήποτε τρόπο, θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα αναθέσει σε διεθνή οίκο τη σύνταξη έκθεσης για το πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, έτσι ώστε «ο κλάδος να αποκτήσει πλέον αδιάσειστα επιχειρήματα έναντι των τροικανών και της κυβέρνησης», όπως είπε. 
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ