2013-04-21 16:49:03
Φωτογραφία για Το colpo grosso της κυβέρνησης με νέο «κούρεμα»
Με τη συμφωνία υπογεγραμμένη και τα 8,8 δις ευρώ σχεδόν στην τσέπη, η κυβέρνηση επιχειρεί το «μεγάλο κόλπο» ήτοι να ξεπεράσει το σκόπελο των πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015- 2016, έχοντας όπως όλα δείχνουν και τη μέχρι νεωτέρας, σιωπηρή ανοχή των δανειστών.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η πιστή τήρηση του Προϋπολογισμού, με πρώτο στόχο την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος κιόλας και απώτερο στόχο την ενεργοποίηση της Ρήτρας Μείωσης του Χρέους, που σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ, θα οδηγήσει στο τρίτο κατά σειρά «κούρεμα» ομολόγων, άρα και στην εξαφάνιση του όποιου δημοσιονομικού «κενού» στη διετία 2015- 2016!

Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει πετύχει σιωπηρό moratorium με τη Τρόικα, αναφορικά με την υποχρέωση της Αθήνας να εξειδικεύσει μέτρα τουλάχιστον 2,8 δις ευρώ έως τον Αύγουστο, που αντιστοιχούν στο «κενό» της τελευταίας 2ετίας του Προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα «καιγόταν» να βρει εγκαίρως αυτά τα μέτρα- ακόμα και αν αυτά αφορούν στο πεδίο της φοροδιαφυγής και των περικοπών λειτουργικών κυρίως δαπανών- προκειμένου να αποφύγει και τις ενδοκυβερνητικές τριβές, επικρατεί μια πρωτοφανής ηρεμία.


«Δεν τέθηκε το θέμα από τη Τρόικα, δεν συζητήσαμε επί αυτού, δεν υπάρχει θέμα», τόνισαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κόβοντας κάθε κουβέντα για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015- 2016, παρά το ότι μόλις πριν από ένα δίμηνο το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι θα πρέπει να καλυφθούν περίπου 3,8 δις ευρώ στη τελευταία διετία του ελληνικού Προγράμματος. Στη πραγματικότητα, όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο ο Προϋπολογισμός έως την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο εάν το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να πείσει ότι δεν υπάρχει ούτε καν. οσμή αποκλίσεων έως το τέλος του έτους. Σε μια τέτοια περίπτωση, αξιοποιώντας την. εκεχειρία με το Βερολίνο λόγω των γερμανικών εκλογών το Φθινόπωρο, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει ένα εντυπωσιακό finish, καταγράφοντας πάση θυσία- όπως τονίζει ο Γ. Στουρνάρας- έστω οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Τότε, αφού πιστοποιηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις από τη EUROSTAT τον Μάρτιο ή Απρίλιο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τα υπεσχημένα, δηλαδή να ενεργοποιήσουν τη Ρήτρα Μείωσης του Χρέους. Στη τελευταία συμφωνία- πακέτο, που αφορούσε στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν για νέα μέτρα μείωσης του ελληνικού Χρέους το 2014 και το 2015, εφόσον η Ελλάδα βελτιώσει τις δημοσιονομικές της επιδόσεις. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα παρέμειναν και παραμένουν αδιευκρίνιστα, με απλούς "ψιθύρους" περί νέας μείωσης επιτοκίων στα δάνεια της Τρόικας και αλλαγών στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων. Από τον Ιανουάριο, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την Έκθεση του για την Ελλάδα, σημείωνε ότι απαιτούνται μέτρα τουλάχιστον 4,1% του ΑΕΠ έως το 2020, έτσι ώστε το Χρέος να περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερα, για να υποχωρήσει το Χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας, το ΔΝΤ επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι η μείωση στο 124% του ΑΕΠ προϋποθέτει νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά στα ομόλογα του επίσημου τομέα δηλαδή στα χαρτοφυλάκια Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας το παζλ, πάνω στο οποίο έχει αναπτύξει τη στρατηγική των επόμενων μηνών και η ελληνική κυβέρνηση. Το αδύναμο σημείο του σχεδίου δεν είναι άλλο από τις προβλέψεις για την ανάκαμψη, που συμπαρασύρουν και τις προβλέψεις των εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό επιτελείο και η Τρόικα ποντάρουν στη μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος για τη απορρόφηση των κραδασμών από τη κρίση στη Κύπρο, που υπολογίζονται στο 0,4- 0,5% του ΑΕΠ. Εάν αυτές οι προσδοκίες αποδειχθούν αισιόδοξες ή πολύ περισσότερο εάν οι υπόλοιπες παράμετροι (π.χ. μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης) «αστοχήσουν», τότε η «τρύπα» στα έσοδα είναι βέβαιο ότι θα «καταπιεί» όλο τον σχεδιασμό πριν από τα πρωτοβρόχια.
fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ