2013-04-23 16:48:03
Φωτογραφία για Δεν πλήρωναν χαράτσι όσοι νοίκιαζαν στο Δημόσιο!
της Ανδριάνας Ζαρακέλη

Το Δημόσιο πληρώνει κανονικά ενοίκιο –υψηλότατο στις περισσότερες των περιπτώσεων– για να στεγάσει διάφορες υπηρεσίες του, χωρίς να αφαιρεί το χαράτσι που αναλογεί στο ακίνητο.

Και έτσι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν πληρώνει χαράτσι.

Όσο απίστευτο ή τραγελαφικό και να ακούγεται, είναι γεγονός. Σε 2.300 και πλέον περιπτώσεις ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων –μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι– καλούνται για μια ακόμη χρονιά να επωμισθούν το βαρύ φορτίο του περιβόητου χαρατσιού, φαίνεται πως κάποιοι άλλοι –μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων– ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου έχουν καταφέρει να γλιτώσουν την καταβολή του έκτακτου φόρου που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την ήδη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Και το κέρδος, βέβαια, για όλους αυτούς είναι διπλό. Στο πορτοφόλι τους μπαίνουν και τα χρυσοφόρα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο και το χαράτσι παραμένει απλήρωτο.


Η αποκάλυψη προέκυψε σχεδόν διά της «μαιευτικής», καθώς το γεγονός ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να απαντήσει σε συνεχείς ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης της τρύπας των 200 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τις μειώσεις στο «νέο χαράτσι».

Ερωτηθείς λοιπόν ο κ. Στουρνάρας για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, απάντησε πως αυτά που λείπουν θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και από τη διεύρυνση των υπόχρεων καταβολής του φόρου, ανάμεσα στους οποίους και όσοι ιδιοκτήτες μίσθωναν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο και μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΗΔΕ. Βέβαια, η σχετική εγκύκλιος, που αναφέρεται στις περιπτώσεις που δικαιούνται απαλλαγής από το χαράτσι, σαφώς δεν αναφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όταν όμως το θέμα είχε τεθεί στη Βουλή (τότε από το βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλο), είχε αποκαλυφθεί πως το σύστημα μηχανοργάνωσης της ΔΕΗ δεν μπορούσε να διακρίνει στους λογαριασμούς τις περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι ενοικιαστής από αυτές που είναι ιδιοκτήτης. Δεν διορθώθηκε ποτέ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος, τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο σε 2.353 ακίνητα ιδιωτών – κάθε μήνα βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους 6.820.000 ευρώ, περίπου 81.840.000 ευρώ κάθε χρόνο. Αν και μέχρι στιγμής η πλήρης λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζουν στο Δημόσιο και δεν έχουν πληρώσει χαράτσι δεν έχει γίνει γνωστή, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε τρεις περιπτώσεις το ΕΕΤΗΔΕ έχει πληρωθεί κανονικά, μία εξ αυτών σε κτίριο που ενοικιάζει Ανεξάρτητη Αρχή. Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατείται βέβαια και η λίστα των ιδιοκτητών των ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία προσκρούει η όποια απόφαση για δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

Άλλα έλεγε το 2011

Στον παρελθόν πάντως, το Σεπτέμβριο του 2011, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή αναφορικά με την απαλλαγή από το χαράτσι ιδιοκτητών ακινήτων που μίσθωναν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι με το ΕΕΤΗΔΕ βαρύνονται, αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές του ακινήτου, ο φόρος καταβάλλεται από το χρήστη και συμψηφίζεται με μελλοντικά μισθώματα και, συνεπώς, κανείς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα στο Δημόσιο δεν θα απαλλαγεί. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι μάλλον διαφορετική. Φως στην υπόθεση θα ρίξει η αναλυτική λίστα των μεγαλοϊδιοκτητών που δεν κατέβαλαν χαράτσι –έχει ζητηθεί, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμα και αν δεν δημοσιοποιηθεί, θα συνταχθεί–, αλλά και το συνολικό ποσό που δεν μπήκε στα ταμεία του κράτους. Τα ερωτήματα που τίθενται βέβαια είναι: Πρώτον, αν όσοι εδώ και δύο χρόνια απαλλάχθηκαν διά της πλαγίας θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των οφειλομένων, για το φόρο που επωμίσθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών και, δεύτερον, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί στο πλαίσιο αναζήτησης των όποιων ευθυνών για τη μη βεβαίωση, τη μη καταβολή και τη μη είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ σε αυτές τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.
tokarfi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ