2013-04-24 16:45:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών σε διεθνή διαγωνισμό καινοτoμίας!
Τo σύστημα Control Cube («Κύβος Ελέγχου») του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ), επελέγη (μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων) στις δέκα φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013 που διοργανώνεται από την Internet Protocol for Smart Objects (IPSO) Alliance (http://www.ipso-alliance.org), μία μη κερδοσκοπική, διεθνή σύμπραξη εταιρειών και βιομηχανιών που ως σκοπό έχει την προαγωγή και την χρήση του Internet Protocol (IP) σε εμπορικές λύσεις του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).

Ο Κύβος Ελέγχου λειτουργεί ως διεπαφή συσκευών συμβατικής τεχνολογίας (φωτισμός, κλιματισμός, κουρτίνες κλπ) με δίκτυα του Μελλοντικού Διαδικτύου χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο IPv6 και ασύρματους έξυπνους μικρο-αισθητήρες, σε εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια.


Στους υπόλοιπους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού (http://www.ipso-alliance.org/ipso-alliance-selects-10-semi-finalists-for-ipso-challenge-2013) συμπεριλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Cisco και σημαντικά πανεπιστήμια από Αμερική, Ιαπωνία, Φινλανδία, κ.α.

Οι τελικοί τρεις νικητές του διαγωνισμού θα επιλεγούν το Μάιο, και εκτός από σημαντικά χρηματικά έπαθλα, θα προβληθούν σε διεθνές επίπεδο και θα έρθουν σε επαφή με ηγέτιδες εταιρείες του χώρου στην διεθνή έκθεση IEEE Sensors Expo and Conference, που θα γίνει 4-6 Ιουνίου 2013, στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, οι 10 φιναλίστ είναι: Cisco Systems, Japan; Colorado Micro Devices, USA; FAST Laboratory (Tampere University of Technology), Finland; Oval Integration, USA; Purdue University, USA; Redwire Consulting, USA; University of Patras, Greece; University of Tokyo, Japan; viBrain Solutions and University of Murcia, Spain; Vienna University of Technology, Austria.

Το σύστημα «Κύβος Ελέγχου» αναπτύχθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ), από ερευνητική ομάδα με υπεύθυνο τον αναπληρωτή Καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα, και σε αυτή συμμετέχουν επίσης ο υποψήφιος διδάκτωρ Κωνσταντίνος Μάριος Αγγελόπουλος, η διδάκτωρ Δήμητρα Πατρούμπα, και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Θεοφάνης Ράπτης, Κωνσταντίνος Βερούτης και Γαβριήλ Φίλιος, ενώ το ηλεκτρολογικό μέρος ανάπτυξε ο κ. Βασίλης Γεωργόπουλος-Νίνος. Το σύστημα αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από πολλές εφαρμογές (έξυπνα συστήματα άρδευσης, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια κλπ) που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HOBNET, στο οποίο μετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Γενεύης, Εδιμβούργου, Δουβλίνου, οι εταιρείες Ericsson, Sensinode και το κοινωφελές ίδρυμα (συνεργαζόμενο με τον ΟΗΕ) Mandat International.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ