2013-04-25 19:07:57
Φωτογραφία για Σε Νέο Αδειοδοτικό Γύρο Προχωρά η Λιβύη, με Πιθανές Προεκτάσεις και για την ΑΟΖ
Λιβυκή ΑΟΖ

Η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση στην εποχή μετά τον Καντάφι, αλλά η κυβέρνησή της δίνει μεγάλη έμφαση στο πετρέλαιο, έχοντας επαναφέρει την παραγωγή στα επίπεδα προ του εμφυλίου. Μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου, Αμπντελμπαρί αλ-Αρουσί, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διαμόρφωση νέας νομοθεσίας που θα διέπει τις έρευνες και την παραγωγή, με στόχο να προκηρυχθεί νέος αδειοδοτικός γύρος πριν τα τέλη του έτους.

Όπως είναι φυσικό, η είδηση για την διεξαγωγή αδειοδοτικού γύρου ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ελλάδα, λόγω των γνωστών ζητημάτων που αφορούν την έκταση της λιβυκής ΑΟΖ. Κατ΄ επέκταση, αναμένονται με ενδιαφέρον οι χάρτες που θα παρουσιάσει στα τέλη του έτους η κυβέρνηση της Λιβύης, ώστε να εξακριβωθούν οι προθέσεις της στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός θα αφορά θαλάσσια οικόπεδα.

Όσον αφορά τη σχετική νομοθεσία, έχει συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει τα σχετικά κείμενα και σκοπός είναι να έχει περάσει το νομοσχέδιο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ώστε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις.


«Όλοι οι διακανονισμοί με τις ξένες εταιρείες θα γίνονται με βάση τα συμφέροντα της Λιβύης και όχι αυτά των ιδιωτών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας στους Financial Times. «Επίσης, όλα θα είναι διαφανή, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος. Δεν θα υπάρχει διαφθορά και οι επενδυτές θα έχουν χαμηλότερα κόστη και ένα πιο υγιές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, οι ξένες πετρελαϊκές εκφράζουν την αμφιβολία τους για το αν θα γίνει δεκτή η νέα νομοθεσία, δεδομένης της χαοτικής πολιτικής κατάστασης στην χώρα. Όπως εξήγησε ανώτερο στέλεχος μιας πετρελαϊκής, «οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι ακόμα φοβισμένοι και δεν παίρνουν αποφάσεις».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την Λιβύη δεν έχει επανέλθει ακόμα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της κυμαίνεται πλέον στο 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, όσο δηλαδή ήταν και πριν τον εμφύλιο. Έστω και έτσι όμως, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προβεί σε έναν αδειοδοτικό γύρο έχει σημασία διότι θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών της σε ότι έχει να κάνει με την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα με τις γειτονικές χώρες.
ENERGIA.GR
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ