2013-04-26 13:16:04
Φωτογραφία για «Πότε θα αποζημιωθούν οι αμπελουργοί για τον περονόσπορο του 2011;»
από το Γραφείο Τύπου

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών για τον περονόσπορο του 2011, μέσω κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, η οποία εκκρεμεί, επισημαίνει με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, Ιωάννη Στουρνάρα και Σίμο Κεδίκογλου αντίστοιχα.

«Οι καταστροφές που δημιούργησε ο περονόσπορος στους ελληνικούς αμπελώνες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν έως και το 90%» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε από σχετική μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε για το θέμα αυτό με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρονταν στη μελέτη, στους συμβατικούς αμπελώνες που προσβλήθηκαν από περονόσπορο - με βάση όσα κατέδειξαν οι επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ - τα ποσοστά των ζημιών στις ποικιλίες οινοποιίας κυμάνθηκαν από 30% έως 60-65 %
. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Φωκίδα, έφθασε και το 90%. Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «στο νομό Ηρακλείου, τα ποσοστά των ζημιών κυμάνθηκαν από 35% έως 65 % και στο νομό Κορινθίας κατά μέσο όρο 40%, πλην της ποικιλίας Αγιωργίτικο που ανήλθε σε 50% κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι στη διαφοροποίηση των ζημιών συνέβαλαν πολλοί παράγοντες π.χ. το μικροκλίμα του αμπελώνα και η οργάνωσή του, οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.α.»

Στους βιολογικούς αμπελώνες των ποικιλιών οινοποιίας, οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες και κυμάνθηκαν από 40% έως 80 ή και 90%. Όσον αφορά στις επιτραπέζιες ποικιλίες των συμβατικών αμπελώνων, οι ζημιές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 30% με 35%), αλλά στους βιολογικούς αμπελώνες των επιτραπέζιων ποικιλιών και ειδικά στη Σουλτανίνα τα ποσοστά των ζημιών ήταν κατά πολύ υψηλότερα από 40 έως 80% ή και 90% σε κάποιες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρει ο Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του, «παρ’ ότι στη μελέτη της ομάδας, παρατίθενται αναλυτικά μετεωρολογικά στοιχεία, η Κομισιόν διερευνά, εάν την εποχή εκείνη επικράτησαν «ακραία δυσμενή φαινόμενα», φαινόμενα δηλαδή που είχαν τη μορφή θεομηνίας».

Παρ’ ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο εκείνη στην Κρήτη, την Νεμέα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τον Τύρναβο αποτελούν την κύρια αιτία προσβολής των αμπελώνων από τον περονόσπορο, χωρίς τη δυνατότητα αντιμετώπισης του με τα συνήθη μέσα, αφού τις διαδοχικές βροχοπτώσεις ακολουθούσε ηλιοφάνεια, διαφαίνεται ότι για την Κομισιόν βασικό ρόλο παίζει η ένταση των φαινομένων.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τα αρμόδια Υπουργεία, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της σχετικής τεκμηρίωσης προς την Κομισιόν, πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές εγκρίσεις και να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί και πως θα αντιμετωπίζονται στο εξής αντίστοιχες επιδημίες για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ