2013-04-27 12:19:02
Φωτογραφία για Ελληνογερμανική Συνεργασία στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών
Συνεργασία μεταξύ της ελληνικής start up επιχείρησης OET (Organic Electronic Technologies) που δημιουργήθηκε με συμμετοχή του ΑΠΘ και της Γερμανικής εταιρείας Goatema που κατασκευάζει... οργανικά φωτοβολταϊκά , υπογράφηκε χθες στο πλαίσιο της Ημερίδας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε ο Thomas Kolbush εκπρόσωπος της Γερμανικής εταιρείας, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και η εταιρεία ΟΕΤ με την οποία υπογράφεται το συμβόλαιο συνεργασίας, προσφέρουν το σύστημα ποιοτικού ελέγχου όλης της διαδικασίας παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών και την τεχνογνωσία για την κατασκευή τους.

Με άλλα λόγια η ελληνική εταιρεία ΟΕΤ εξάγει την τεχνολογική υποδομή που διαθέτει και την τεχνογνωσία στις γερμανικές εταιρείες.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χ Κοϊδης , η εταιρεία αν και νεοσύστατη αξιοποιώντας όλη την τεχνογνωσία του Εργαστηρίου, έχει πλέον πελάτες σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.


Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN αλλά και της Ημερίδας καθηγητής Σ Λογοθετίδης ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με τη συμμετοχή αρχικά 20 εταιρειών και φορέων . « Από τις 20 εταιρείες και φορείς οι 14 δραστηριοποιούνται στον βορειοελλαδικό χώρο , γεγονός που δείχνει τη δυναμική μας», τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι στο Σύνδεσμο, άμεσα θα προστεθούν άλλες 10 επιχειρήσεις.

«Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά Οργανικών Ηλεκτρονικών το 2012 έκανε τζίρο 65-70 εκατομμύρια δολλάρια ,ενώ μέχρι το 2022 το νούμερο αυτό θα διπλασιαστεί», εξήγησε ο κ Λογοθετίδης.

Δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής στη Θεσσαλονίκη

Μέσω του προγράμματος RoLeMak που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΕΕ και έχει στόχο την ενδυνάμωση της τεχνολογίας στην Κ Μακεδονία προωθούνται:

-Η αριστεία στο ΑΠΘ και ιδιαίτερα στο τμήμα Φυσικής

-Η ανταλλαγή επιστημόνων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και αντίστροφα

-Η δημιουργία μοναδικής για τα δεδομένα της ΝΑ Ευρώπης υποδομής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

-Η χρήση και ανάπτυξη εφαρμογών οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα

Έτσι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το ΑΠΘ γίνεται κέντρο ανάπτυξης της τεχνολογίας Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη τρία ερευνητικά προγράμματα το «Νανοοργάνικ» το «Υφατρόνικ» και το Gr Light από τα οποία προκύπτουν καινοτόμα προϊόντα όπως νέου τύπου φωτισμοί (OLED) ή υφάσματα με εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά (Υφατρόνικ).

Ταυτόχρονα μέσω του προγράμματος Smartronic δημιουργούνται δύο πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη . Στη δημιουργία τους συμμετέχουν 18 συνολικά φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, επιχειρήσεις).

Η χρηματοδότηση των περισσότερων δράσεων γίνεται μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και από κεφάλαια των εταιρειών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ