2013-04-28 04:52:03
Φωτογραφία για Διάσπαση της ΓΓΠΣ μέσω του πολυνομοσχεδίου
του Παναγιώτη Στάθη

Σε διάσπαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ίσως ενός από τα ελάχιστα λειτουργικά -και κυρίως στηριγμένα στα ευρωπαϊκά πρότυπα τμήματος του Υπουργείου Οικονομικών προχωρεί η κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται στη Βουλή, προκαλώντας ενστάσεις, αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων αλλά και όσων γνωρίζουν από «μέσα» το σύστημα πληροφορικής.

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, οι εργαζόμενοι χωρίς να εκφράζουν κανενός είδους συντεχνιακό αίτημα θέτουν το αυτονόητο, να μη διασπαστεί δηλαδή σε δυο ξεχωριστές γραμματείες η υπάρχουσα Γενική Γραμματεία, αντίθετα να ενισχυθεί με την τοποθέτηση γενικού γραμματέα (όπως π.χ. υφίσταται ήδη γενικός γραμματέας εσόδων ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι, επισημαίνουν αφενός ότι ουδέποτε η τρόικα ζήτησε κάτι τέτοιο, αντίθετα η διάσπαση της Γενικής Γραμματείας και η αποκόλληση του μισού της ώστε να ενσωματωθεί στη Γενική Γραμματεία Εσόδων θα δημιουργήσει δυο υπηρεσίες με το ίδιο αντικείμενο, οι οποίες θα επικαλύπτουν η μια την άλλη δημιουργώντας αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει: Ένα δαιδαλώδες σύστημα ηλεκτρονικής "γραφειοκρατίας" το οποίο από τη μια θα διαλύσει μια δομημένη υπηρεσία κι από την άλλη δεν θα φέρει ούτε σοβαρά αποτελέσματα στη Γραμματεία Εσόδων.

"Σε καμία χώρα παγκοσμίως"

Όπως αναφέρουν στην επιστολή (που κοινοποιείται στον ΥΠΟΙΚ, τον υφυπουργό και τον γ.γ
. εσόδων) "τις τελευταίες δέκα ημέρες παρουσιάζεται το παράλογο να αποφασίζεται στο επικείμενο Πολυνομοσχέδιο η διάσπαση των ήδη λειτουργικών δομών πληροφορικής του ΥΠ.ΟΙΚ. σε δύο διακριτές Γενικές Γραμματείες, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς σχεδιασμό διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του ΥΠ.ΟΙΚ. μετά την θεσμοθέτησή του. Το ατόπημα στο οποίο οδηγείται η κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του ενιαίου και ήδη λειτουργικού Κέντρου Πληροφορικής του ΥΠ.ΟΙΚ., διαχωρίζοντας τις εφαρμογές από τον εξοπλισμό που τις φιλοξενεί, μέσω του επικείμενου Πολυνομοσχεδίου, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα, πιθανόν και παγκοσμίως... Δεν έχετε παρά να ζητήσετε και την άποψη της επιστημονικής κοινότητας της Πληροφορικής, που ανησυχούν ιδιαίτερα, μόνο από τη φημολογία των εν εξελίξει θεσμικών αλλαγών, στο μεγαλύτερο Κέντρο Πληροφορικής της χώρας. Προτείνουμε να ζητήσετε την άποψη τόσο των επιστημονικών σας συμβούλων όσο και των προγενέστερων πολιτικών προϊσταμένων της ΓΓΠΣ. Με τη διερεύνηση αυτή θα μπορέσετε να εξακριβώσετε ότι μια τέτοια διάσπαση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην δυσλειτουργία των δύο Γενικών Γραμματειών και κατ’ επέκταση θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Παράλληλα, θα εξακριβώσετε ότι η σύγχρονη τάση, της παροχής έγκυρων και ασφαλών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις υπηρεσιακές δομές είτε του Υπουργείου είτε άλλων Υπουργείων, πρέπει να παρέχεται με την δέσμευση μέσω μιας «συμφωνίας εγγυημένου επιπέδου υπηρεσιών». Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει στόχους και αμοιβαίες δεσμεύσεις, συνδεδεμένες με την παραμονή σε όλες τις θέσεις ευθύνης, στο πλαίσιο μιας νέας πελατοκεντρικής αντίληψης που πρέπει να διέπει αυτές τις συνεργασίες.

Πρόταση

Οι εργαζόμενοι καταθέτουν πρόταση, επισημαίνοντας και τις προβλέψεις του μνημονίου σύμφωνα με την οποία ζητούν "να ενσωματωθεί η παρακάτω διάταξη αντί της φημολογούμενης σχετικής διατύπωσης:

«Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα στηρίζεται και θα υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι αρμοδιότητες, το πλαίσιο συνεργασίας, οι αμοιβαίες δεσμεύσεις και οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις από την επίτευξη των στόχων θα εξειδικευτούν με σχετική απόφαση του Υπ. Οικονομικών».

Το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας και οι εξ’ αυτού απορρέουσες εκτελεστικές συμβάσεις θα αποτελούν δέσμευση και συμβατική σχέση με εγγύηση ποιότητας, λειτουργικότητας και αξιοπιστίας τόσο για την Διοίκηση όσο και για τους εργαζόμενους της ΓΓΠΣ με αντίστοιχες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Το παραπάνω συμβόλαιο συνεργασίας θα αποτελέσει το πρότυπο συνεργασίας βάσει του οποίου θα καλύπτονται οι συνεργασίες τόσο με τη ΓΓΔΕ όσο με άλλες Γενικές Γραμματείες και φορείς του Υπουργείου Οικονομικών και κατ’ επέκταση του συνόλου των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Τι λέει το μνημόνιο

Ζητούμε δε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. και ιδιαίτερα από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, να υποστηρίξουν τη παραπάνω πρόταση και να ενημερώσουν τους εκπροσώπους της τρόικας για τη σύμφωνη γνώμη τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης.

Επισημαίνεται ότι το ακριβές κείμενο του μνημονίου που αφορά τη ΓΓΔΕ και τη ΓΓΠΣ είναι το ακόλουθο: «Integrates the functions and resources related to the implementation of the tax and customs legislation, including external and internal audits, controls and information systems of SDOE and GSIS within the Secretariat General for Revenue Administration» («Ενσωματώνει τις λειτουργίες και τους πόρους που σχετίζονται με την εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών και εσωτερικών ελέγχων, των ελέγχων των συστημάτων πληροφοριών των ΣΔΟΕ και ΓΓΠΣ εντός της Γενικής Γραμματείας Διοίκησης των εσόδων»).Θεωρούμε ότι η ανωτέρω διατύπωση της διάταξης είναι πλήρως εναρμονισμένη και σύμφωνη με το πνεύμα και την ουσία της παραπάνω δέσμευσης.

Παράλληλα και άμεσα πρέπει να οριστεί Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ήδη πολύμηνη απουσία πολιτικού προϊστάμενου έχει επιφέρει σημαντικότατες δυσλειτουργίες στην αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών μας, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της ΓΓΠΣ».
www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ