2013-04-28 08:59:20
Υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Κυρίαρχα στο νομοσχέδιο θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας).
Την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης).
Από πλευράς κυβέρνησης, κατατέθηκαν αρκετές διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 11 σήμερα το πρωί.
Απολύσεις στο Δημόσιο: Τέσσερις οι δεξαμενές
Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα τάχθηκε με έμφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη για άμεση απόλυση υπαλλήλων αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, «παραβιάζει ακόμα και τη ρύθμιση του δεύτερου Μνημονίου, που υπήγαγε τους υπαλλήλους αυτούς σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας». Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε εξάλλου τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.
«Βασικός σκοπός της ρύθμισης περί άμεσης προσφυγής των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να αυτονομήσει την πειθαρχική απ' την ποινική ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα, η ποινική διαδικασία είχε απορροφήσει την πειθαρχική, με αποτέλεσμα αυτή να μην ασκείται σχεδόν καθόλου» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Αναφερόμενος στις επικείμενες 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε πως αυτές θα αφορούν τέσσερις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: Τους αμετάκλητα απολυτέους (για πειθαρχικούς λόγους), τους υπαλλήλους καταργούμενων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εκείνους που θα επιλέξουν την εθελούσια έξοδο (με εξαγορά εργάσιμων χρόνων μέχρι τη σύνταξή τους) και εκείνους που θα απορριφθούν κατά την διαδικασία της αξιολόγησης.
«Για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος και να ενταχθεί στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, αλλά και για τους οργανισμούς και υπηρεσίες που έχει γίνει αξιολόγηση των δομών τους, αυτό θα γίνει με αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων. Αν κάποιοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το Δημόσιο, τότε θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Και δεν μπορεί να στερεί κάποιος το δικαίωμα της εργασίας από κάποιον δημόσιο υπάλληλο που έχει τα προσόντα, ή έχει περάσει απ' τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και περιμένει υπομονετικά να λειτουργήσει η επετηρίδα» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Κριτικές παρατηρήσεις επεφύλαξαν στο νομοσχέδιο και βουλευτές της ΝΔ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των λογιστών και των γεωτεχνικών. Ειδικά η πρόταση για άσκηση του λογιστικού επαγγέλματος από απόφοιτο λυκείου με πενταετή εμπειρία προκάλεσε μέχρι και σκωπτικές παρατηρήσεις: «Η ρύθμιση για τους λογιστές μάλλον απορυθμίζει, παρά ρυθμίζει την αγορά» παρατήρησε η Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ο Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μητέρα μου μού έκανε παρατήρηση γιατί δεν την βάλαμε κι αυτήν στη ρύθμιση. Είναι πρακτική μαμή, κι ίσως έπρεπε να της δώσουμε κι αυτής κανένα πτυχίο. Πρέπει να δούμε τη ρύθμιση πιο σοβαρά...».
Ωράριο εκπαιδευτικών
Τη δυσφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξέφρασε ο Γιάννης Αμανατίδης, για να εισπράξει την παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη πως «κάποτε είχαμε στα σχολεία τέσσερα δίμηνα, ενώ σήμερα κάτι οι εκδρομές και κάτι οι συνελεύσεις έχουμε στην ουσία δυόμιση».
Αρκετές ενστάσεις είχε και η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις: «Αντί να αυξάνεται το ωράριο από 21 ώρες σε 23, ας παρατείνουμε την διάρκεια παραμονής των εκπαιδευτικών στην ίδια βαθμίδα του ωραρίου. Να αξιοποιήσουμε τα διπλά πτυχία που διαθέτουν αρκετοί εκπαιδευτικοί. Και αν υπάρξει ρύθμιση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, να συνδυαστεί με απαγόρευση αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε γραφεία, τουλάχιστον στις ειδικότητες των φιλολόγων και των φυσικών, όπου υπάρχουν κενά. Τέσσερις χιλιάδες εξακόσιες αποσπάσεις αποσπάσεις έγιναν σε δημόσιες υπηρεσίες, στην Αρχιεπισκοπή και σε κόμματα...».
Χαράτσι στις οικοδομές
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταφέρθηκε και κατά της ρύθμισης για την επιβολή τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι όπου υπάρχει χρήση ρεύματος, θα υπάρχει και χαράτσι. «Τα τελείως γιαπιά, τα μπετά, δεν έχουν ρεύμα. Πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα και το ειδικό τέλος υπήρχε σε αυτά και πριν το νόμο. Υπάρχουν ακίνητα που το διατηρούν επί 20ετία εργοταξιακό ρεύμα, λόγω ειδικών διατάξεων. Υπάρχουν ακίνητα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και αυτόματα ανανέωσαν τα εργοταξιακά ρεύματα. Σημασία έχει η χρήση, και χρήση έχουμε» παρατήρησε ο υπουργός.
Κόντρα για το κατεπείγον
Η συζήτηση στην Επιτροπή ξεκίνησε με αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.
Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. «Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε, θα ανακουφιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
«Η διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει. Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες και απαιτεί τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος» είπε και η Φεβρωνία Πατριανάκου δηλώνοντας πως η ΝΔ αποδέχεται την διαδικασία.
Εξάλλου, η εισηγήτρια της ΝΔ υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», συνιστώντας δείγμα μιας επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Είναι η πρώτη φορά που το φως που αχνοφέγγει, δεν είναι λόγια του εγχώριου πολιτικού συστήματος, αλλά γενική παραδοχή με απεικόνιση των οικονομικών δεικτών. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2013, παρά την ύφεση, θα μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα, θα υπάρξει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και 0,4% πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 'Το μισοσκόταδο γύρω απ' την Ελλάδα εξανεμίζεται' λένε οι New York Times. Παρά ταύτα, δεν πανηγυρίζουμε και δεν τρέφουμε αυταπάτες, γιατί υπάρχουν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος...» ανέφερε η κ. Πατριανάκου παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.
Μέτρα που εξήρε η κ. Πατριανάκου ήταν η μείωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, οι διατάξεις για διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια, η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ, η σύσταση κεντρικής μονάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, η κατάργηση των ειδικών φορολογικών προνομίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών παραγωγών στις άδειες λαϊκών αγορών, η διάταξη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».
Απαντώντας στην εισηγήτρια της ΝΔ, η οποία ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει νέα μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο; Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας!» σάρκασε ο κ. Τσακαλώτος.
«Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π.Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο -έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
«Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές» είπε η Ασημίνα Ξυροτήρη από την ΔΗΜΑΡ.
Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά. I-Reporter
Κυρίαρχα στο νομοσχέδιο θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας).
Την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης).
Από πλευράς κυβέρνησης, κατατέθηκαν αρκετές διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 11 σήμερα το πρωί.
Απολύσεις στο Δημόσιο: Τέσσερις οι δεξαμενές
Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα τάχθηκε με έμφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη για άμεση απόλυση υπαλλήλων αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, «παραβιάζει ακόμα και τη ρύθμιση του δεύτερου Μνημονίου, που υπήγαγε τους υπαλλήλους αυτούς σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας». Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε εξάλλου τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.
«Βασικός σκοπός της ρύθμισης περί άμεσης προσφυγής των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να αυτονομήσει την πειθαρχική απ' την ποινική ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα, η ποινική διαδικασία είχε απορροφήσει την πειθαρχική, με αποτέλεσμα αυτή να μην ασκείται σχεδόν καθόλου» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Αναφερόμενος στις επικείμενες 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε πως αυτές θα αφορούν τέσσερις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: Τους αμετάκλητα απολυτέους (για πειθαρχικούς λόγους), τους υπαλλήλους καταργούμενων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εκείνους που θα επιλέξουν την εθελούσια έξοδο (με εξαγορά εργάσιμων χρόνων μέχρι τη σύνταξή τους) και εκείνους που θα απορριφθούν κατά την διαδικασία της αξιολόγησης.
«Για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος και να ενταχθεί στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, αλλά και για τους οργανισμούς και υπηρεσίες που έχει γίνει αξιολόγηση των δομών τους, αυτό θα γίνει με αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων. Αν κάποιοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το Δημόσιο, τότε θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Και δεν μπορεί να στερεί κάποιος το δικαίωμα της εργασίας από κάποιον δημόσιο υπάλληλο που έχει τα προσόντα, ή έχει περάσει απ' τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και περιμένει υπομονετικά να λειτουργήσει η επετηρίδα» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Κριτικές παρατηρήσεις επεφύλαξαν στο νομοσχέδιο και βουλευτές της ΝΔ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των λογιστών και των γεωτεχνικών. Ειδικά η πρόταση για άσκηση του λογιστικού επαγγέλματος από απόφοιτο λυκείου με πενταετή εμπειρία προκάλεσε μέχρι και σκωπτικές παρατηρήσεις: «Η ρύθμιση για τους λογιστές μάλλον απορυθμίζει, παρά ρυθμίζει την αγορά» παρατήρησε η Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ο Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μητέρα μου μού έκανε παρατήρηση γιατί δεν την βάλαμε κι αυτήν στη ρύθμιση. Είναι πρακτική μαμή, κι ίσως έπρεπε να της δώσουμε κι αυτής κανένα πτυχίο. Πρέπει να δούμε τη ρύθμιση πιο σοβαρά...».
Ωράριο εκπαιδευτικών
Τη δυσφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξέφρασε ο Γιάννης Αμανατίδης, για να εισπράξει την παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη πως «κάποτε είχαμε στα σχολεία τέσσερα δίμηνα, ενώ σήμερα κάτι οι εκδρομές και κάτι οι συνελεύσεις έχουμε στην ουσία δυόμιση».
Αρκετές ενστάσεις είχε και η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις: «Αντί να αυξάνεται το ωράριο από 21 ώρες σε 23, ας παρατείνουμε την διάρκεια παραμονής των εκπαιδευτικών στην ίδια βαθμίδα του ωραρίου. Να αξιοποιήσουμε τα διπλά πτυχία που διαθέτουν αρκετοί εκπαιδευτικοί. Και αν υπάρξει ρύθμιση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, να συνδυαστεί με απαγόρευση αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε γραφεία, τουλάχιστον στις ειδικότητες των φιλολόγων και των φυσικών, όπου υπάρχουν κενά. Τέσσερις χιλιάδες εξακόσιες αποσπάσεις αποσπάσεις έγιναν σε δημόσιες υπηρεσίες, στην Αρχιεπισκοπή και σε κόμματα...».
Χαράτσι στις οικοδομές
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταφέρθηκε και κατά της ρύθμισης για την επιβολή τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι όπου υπάρχει χρήση ρεύματος, θα υπάρχει και χαράτσι. «Τα τελείως γιαπιά, τα μπετά, δεν έχουν ρεύμα. Πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα και το ειδικό τέλος υπήρχε σε αυτά και πριν το νόμο. Υπάρχουν ακίνητα που το διατηρούν επί 20ετία εργοταξιακό ρεύμα, λόγω ειδικών διατάξεων. Υπάρχουν ακίνητα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και αυτόματα ανανέωσαν τα εργοταξιακά ρεύματα. Σημασία έχει η χρήση, και χρήση έχουμε» παρατήρησε ο υπουργός.
Κόντρα για το κατεπείγον
Η συζήτηση στην Επιτροπή ξεκίνησε με αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.
Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. «Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε, θα ανακουφιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
«Η διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει. Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες και απαιτεί τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος» είπε και η Φεβρωνία Πατριανάκου δηλώνοντας πως η ΝΔ αποδέχεται την διαδικασία.
Εξάλλου, η εισηγήτρια της ΝΔ υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», συνιστώντας δείγμα μιας επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Είναι η πρώτη φορά που το φως που αχνοφέγγει, δεν είναι λόγια του εγχώριου πολιτικού συστήματος, αλλά γενική παραδοχή με απεικόνιση των οικονομικών δεικτών. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2013, παρά την ύφεση, θα μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα, θα υπάρξει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και 0,4% πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 'Το μισοσκόταδο γύρω απ' την Ελλάδα εξανεμίζεται' λένε οι New York Times. Παρά ταύτα, δεν πανηγυρίζουμε και δεν τρέφουμε αυταπάτες, γιατί υπάρχουν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος...» ανέφερε η κ. Πατριανάκου παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.
Μέτρα που εξήρε η κ. Πατριανάκου ήταν η μείωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, οι διατάξεις για διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια, η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ, η σύσταση κεντρικής μονάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, η κατάργηση των ειδικών φορολογικών προνομίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών παραγωγών στις άδειες λαϊκών αγορών, η διάταξη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».
Απαντώντας στην εισηγήτρια της ΝΔ, η οποία ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει νέα μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο; Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας!» σάρκασε ο κ. Τσακαλώτος.
«Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π.Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο -έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.
Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
«Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές» είπε η Ασημίνα Ξυροτήρη από την ΔΗΜΑΡ.
Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όταν η ανταγωνιστικότητα…. ανταγωνίζεται την ξεφτίλα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ