2013-04-29 15:34:03
Φωτογραφία για Πέντε θαλάσσια πάρκα 3,5 εκ. ευρώ για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
από το Γραφείο Τύπου

Απάντηση στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Για την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία των υδρόβιων πόρων από την υπεραλίευση, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την εξασφάλιση του εισοδήματος των αλιέων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεσμοθετεί ρυθμιστικά μέτρα για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, με προεδρικά διατάγματα, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αλιείας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης, «όταν υπάρχει κίνδυνος μείωσης ή καταστροφής των ιχθυαποθεμάτων ή κίνδυνος διαταραχής γενικότερα της ισορροπίας του υδάτινου οικολογικού συστήματος και αυτό στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, τότε θεσμοθετούνται ειδικά ή πρόσθετα περιοριστικά μέτρα της αλιευτικής δραστηριότητας με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αλιείας.»


Η δημιουργία τεχνητών υφάλων σε συγκεκριμένες περιοχές αποσκοπεί τόσο στην προστασία των νεαρών ιχθυδίων όσο και στην δημιουργία χώρων που θα λειτουργήσουν συνολικά σαν οικολογικοί θώκοι για τους υδρόβιους οργανισμούς της περιοχής και όχι στην ρύθμιση της αλιείας με συρόμενα ή άλλα εργαλεία.

Αναφορικά με την δημιουργία υποθαλάσσιων πάρκων, σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013, Μέτρο 3.2 «Προστασία και ανάπτυξη της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας», προβλέπεται η χορήγηση δημόσιας ενίσχυσης για την υλοποίηση έργων τεχνητών υφάλων. Η στήριξη καλύπτει τις εργασίες προπαρασκευής της τοποθέτησης, την αγορά/ κατασκευή των εξαρτημάτων του, την μεταφορά, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, την συναρμολόγηση και τοποθέτηση (πόντιση), τον εξοπλισμό σηματοδότησης και προστασίας και την επιστημονική παρακολούθηση του υφάλου μετά την ολοκλήρωσή του. Η δημόσια δαπάνη του μέτρου ανέρχεται στο ποσό των 3.350.000 €.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΥΔΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ) του ΥΠΑΑΤ έχει εκδώσει δύο σχετικές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων, έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί συνολικά 5 έργα κατασκευής τεχνητών υφάλων και επιστημονικής παρακολούθησής τους, συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.443.218 €. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ