2013-04-30 16:28:03
Φωτογραφία για Πήραν μπόνους... παραγωγικότητας οι εργολάβοι για να ξαναβγάλουν τις μπουλντόζες στην Oλυμπία Οδό;
Ακόμη και μπόνους «απώλειας παραγωγικότητας» διεκδίκησαν και πήραν οι εργολάβοι της Κορίνθου-Πατρών (Ολυμπία Οδός) φουσκώνοντας το λογαριασμό των αποζημιώσεων για να βγάλουν από το τέλμα τα έργα. Ενώ τις εργασίες για τους οδικούς άξονες πάγωσαν οι ίδιες οι εταιρείες, επικαλούμενες στάση πληρωμών των τραπεζών, η κυβέρνηση ύστερα από δύο χρόνια κατασκευαστικής απραξίας, με δρόμους ερημωμένους και χιλιάδες απολυμένους, έρχεται να αναγνωρίσει δαπάνη 34,8 εκ. ευρώ, ως «αποζημίωση αποδιοργάνωσης –απώλειας παραγωγικότητας».

Είναι το κερασάκι στην τούρτα των διεκδικήσεων των τεχνικών εταιρειών Vinci, Hochtief, Άκτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα αφού στις αρχές του χρόνου το δημόσιο είχε εκταμιεύσει άλλα 25 εκ. ευρώ στην κοινοπραξία της Ευρωπαϊκής αλλά και της εγχώριας ελίτ των κατασκευών για να μην χρεοκοπήσει!

Ένα 24ωρο πριν την περιοδεία του Πρωθυπουργού στα «φτιασιδωμένα» εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού στο Ζευγολατιό και την Αιγιαλεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκριναν την πληρωμή των 60 εκ. ευρώ που δίνεται για το έργο, προκειμένου οι εργολάβοι να αποσύρουν τις διεκδικήσεις τους για την Κορίνθου-Πατρών.


Πρόκειται για ένα τμήμα από συνολικές αποζημιώσεις 130 εκ. ευρώ που θα λάβει ο παραχωρησιούχος ως απαιτήσεις παρελθόντων ετών, με ημερομηνία ορόσημο την 26η Ιουνίου του 2011 που είναι η ημερομηνία παύσης εργασιών του έργου.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια στις 24 Απριλίου, το μπόνους για την απώλεια παραγωγικότητας είναι ένα μέρος από πιστοποιημένες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 92 εκ. ευρώ του ανεξάρτητου μηχανικού του έργου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, η πολιτεία αναγνωρίζει συνολικές αποζημιώσεις 130 εκ. ευρώ για το έργο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων στο ποσό των 92 εκ. ευρώ, εκτός από την αποζημίωση «αποδιοργάνωσης», το δημόσιο αναγνωρίζει αποζημίωση για έξοδα κατασκευαστή (57,2 εκ. ευρώ) και αποζημίωση άνω των 2 εκ. ευρώ για δαπάνες που θα γίνουν μετά την επανέναρξη των εργασιών. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλογιάννης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει και επιπλέον δαπάνες για την επανέναρξη των εργοταξίων, οι οποίες υπολογίζονται κατά περίπτωση στα 10 εκ. ευρώ και άνω για κάθε έργο. Έτσι το «κουστούμι» για το δημόσιο θα ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ αντί των 353,3 εκ. ευρώ που πανηγύριζε προ εβδομάδων ο κ. Χατζηδάκης.

Από την απόφαση στην διαύγεια, επιβεβαιώνονται και οι αρχικές πληροφορίες ότι στα οδικά έργα, οι εργασίες θα είναι προετοιμασίας και οργάνωσης εργοταξίων και όχι εντατικές εργασίες κατασκευής των δρόμων. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως την περασμένη Πέμπτη όταν στηνόταν η κυβερνητική φιέστα που σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του σωματίων εργαζομένων της Ολυμπίας Οδού κ. Θοδωρή Τσελέπη, οργανώθηκε με δανεικά μηχανήματα από την συγγενή εργολαβία του Μορέα.

Ο λόγος είναι ότι αποτελεί όρο της συμφωνίας επανεκκίνησης και των ιδιωτικών συμφωνητικών που έχουν υπογραφεί να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συντήρηση ημιτελών κατασκευών, μελέτες, καταλήψεις χώρων σε τμήματα του έργου που έχουν παραδοθεί από το δημόσιο ώστε να έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία όταν θα κυρωθούν οι συμβάσεις από την βουλή.

Το συμφωνητικό με το δημόσιο και τους εργολάβους έχει εγκρίνει η Γαλλική Gredit Agricole ως επικεφαλής των τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο. Η έγκριση είναι αναγκαία προϋπόθεση για να τρέξουν οι προκαταβολές από το δημόσιο.

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ