2013-04-30 19:49:03
Φωτογραφία για Σχέδιο για τα «σκουριασμένα» εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, προτείνει ο Λ. Αυγενάκης
από το Γραφείο Τύπου

Τα ανενεργά εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν και να δώσουν «ανάσα» στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνει... με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

«Σε μία περίοδο, όπου είναι στην ημερήσια διάταξη οι προκηρύξεις, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση και άλλους τομείς της οικονομίας, στην χώρα υπάρχει πλήθος ανενεργών εργοστασίων επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», τονίζει ο Λ. Αυγενάκης.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι διάσπαρτα πάνω από 1.000 αδρανή εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, τα οποία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων ή ανεπάρκειας της τοπικής αγροτικής κοινότητας να διασφαλίσει την αποτελεσματική τροφοδοσία τους. «Η επαναχρησιμοποίηση και η αξιοποίηση αυτού του παραγωγικού δυναμικού είναι μείζον ζήτημα, αφού πολλές από αυτές τις μονάδες έχουν στρατηγική σημασία για την τοπική οικονομία» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.


Οι περισσότερες από τις μονάδες αυτές βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιοκτητών τους. Για την πλειονότητα των βιομηχανικών υποδομών δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την λεπτομερή καταγραφή των αδρανών βιομηχανικών μονάδων και την κατάταξη τους σε κατηγορίες. Υπάρχουν εργοστάσια, που μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως αλλά και μονάδες, που εμφανίζουν μόνο κτιριακό ενδιαφέρον. Ένα δεύτερο βασικό ζήτημα είναι το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μεταβίβαση των υποδομών. Το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων. Η επαναλειτουργία των μονάδων αυτών, θα μεγιστοποιούσε το οικονομικό όφελος από τις συνέργιες της αγροτικής παραγωγής με την μεταποίηση, κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες είναι εγκατεστημένα τα εργοστάσια.

Η επαναλειτουργία των «σκουριασμένων» βιομηχανικών εργοστασίων για τη μεταποίηση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την εθνική οικονομία. Το κόστος κατασκευής, λόγω ειδικών προδιαγραφών της βιομηχανίας τροφίμων είναι υπερδιπλάσιο, ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με οποιοδήποτε απλό βιομηχανοστάσιο. Το κόστος αυτό ανεβαίνει σημαντικά, εάν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες υποδομές (π.χ. ψύξη κλιματισμός κ.λπ.).

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε επιδοτήσεις, είτε από το κράτος είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής» και επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση και η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, καθώς και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, καθιστούν αναγκαία και επείγουσα την επαναχρησιμοποίηση των αδρανών βιομηχανικών υποδομών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ