2013-05-02 09:38:34
Φωτογραφία για Ο Πειραιάς «φαβορί» για τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας (Home Port)
Απομακρύνεται η υποψηφιότητα του Φαλήρου

Ορίστηκε η προϊστάμενη αρχή και η διευθύνουσα υπηρεσία για τα έργα της ανάπλασης του Φαλήρου [Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ]

Χεκίμογλου Αχιλλέας 

Ο Πειραιάς φαίνεται να προκρίνεται ως υποψήφια τοποθεσία για την δημιουργία του Home Port, δηλαδή του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», η επιτροπή που έχει συσταθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Υποδομών & Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Τουρισμού), αν και αρχικά εξέταζε για το Home Port τη ζώνη από το Φάληρο και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως διάφορες πιθανές τοποθεσίες στο σύνολο του Πειραιά, φαίνεται πλέον να εστιάζει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για μία σειρά από λόγους.

Ο βασικότερος είναι, όπως φαίνεται, η ανάγκη για τήρηση των ισορροπιών μεταξύ κυβέρνησης, Δήμου Πειραιά και Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), χάριν της οποίας αναζητούνται λύσεις κοινής αποδοχής και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Ο άλλος λόγος, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανάγκη για δημιουργία λιγότερων υποδομών και χρήση υφιστάμενων, που συνεπάγεται μικρότερος κόστος και, ενδεχομένως, μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το «κυνήγι» που έπεται, προκειμένου να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει να «τρέξει» το εγχείρημα.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, φαίνεται ότι αφ' ενός ο σχεδιασμός του Ρέντζο Πιάνο για το Φάληρο και αφ' ετέρου οι ναυταθλητικές δραστηριότητες της περιοχής, οδηγούν στην ανάγκη μικρότερης όχλησης και αποτελούν, έτσι, έναν ακόμη παράγοντα που οδηγεί στην επιλογή του Home Port στον Πειραιά.

Επίσης, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι και αρμόδια για την έγκριση των ΣΔΙΤ. Πάντως, εκτιμάται ότι η τελική επιλογή θα γίνει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Δεν προβλέπεται λιμάνι στο Φάληρο

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Πέτρο Σελέκο, «για τη δημιουργία νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στην Αθήνα έχει επιλεγεί η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

«Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη εάν η χωροθέτηση του νέου λιμανιού θα γίνει στο Φάληρο ή σε άλλη περιοχή του Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, θα τηρηθούν πλήρως οι επιταγές της κείμενης νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» σημειώνεται.

Σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, τον Αύγουστο του 2012 η εκτελεστική επιτροπή του ΟΡΣΑ ενέκρινε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, στο οποίο δεν προβλέπεται λιμάνι κρουαζιερόπλοιων στην εν λόγω περιοχή. Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας, σημειώνεται.

Επίσης, σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων στο Φάληρο.

Ορίστηκε η προϊστάμενη αρχή για τρία έργα της Ανάπλασης του Φαλήρου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Σταύρου Καλογιάννη, ορίζεται η προϊστάμενη αρχή και η διευθύνουσα υπηρεσία για τα έργα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Αναλαμβάνει προϊστάμενη αρχή η Διεύθυνση Οδικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) και διευθύνουσα υπηρεσία το τμήμα Κατασκευής Αυτοκινητοδρόμων και Ειδικών Έργων, για το υποέργο «Έργα Αστικών Υποδομών», που περιλαμβάνει:

- Την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Μοσχάτου-Καλλιθέας,

- τη μεταφορά προς τη θάλασσα κατά 90 μέτρα και και την τμηματική κάλυψη της Λεωφόρου Ποσειδώνος ώστε να ενωθεί η πόλη με την παράκτια ζώνη,

- την κατασκευή κόμβων πρόσβασης προς και από το Συνεδριακό Κέντρο και αγωγού τροφοδοσίας με επεξεργασμένο νερό από την Ψυτάλλεια (ή κινητής μονάδα επεξεργασίας για την άρδευση του πάρκου).

Επίσης, ορίζεται ως προϊστάμενη αρχή η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κτιριακών και ως διευθύνουσα υπηρεσία το τμήμα Κατασκευής Έργων για το υποέργο «Κτιριακά -  Περιβάλλων χώρος», που προβλέπει:

- Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις ζώνες 1 και 2 και το σύνολο των έργων διαμόρφωσης περιοχής έκτασης περίπου 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο,  

- την κατασκευή τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης (συνολικά 1.000 θέσεων) και τριών υδατοδεξαμενών για κολύμβηση και αναψυχή και,

- την κατασκευή κτιρίων - προβλεπόμενης συνολικής δόμησης 16.000 τ.μ. με χρήσεις εστίασης - αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων και εμπορικών καταστημάτων.

Ακόμη, ορίζεται ως προϊστάμενη αρχή η Διεύθυνση Λιμενικών Έργων & Έργων Αεροδρομίων και ως διευθύνουσα υπηρεσία το τμήμα Κατασκευών και Συντήρησης Λιμενικών Έργων, για το υποέργο «Λιμενικά Έργα», που περιλαμβάνει:

- τα λιμενικά έργα,  προβλήτες περιπάτου με την κεντρική 120 μέτρα μήκους, αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος και διαμόρφωση τεχνητής παραλίας και νησίδων προστασίας αυτής.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ