2013-05-04 09:03:45
Φωτογραφία για Αντί να βρουν δωρητές να χτίσουν νέα σχολεία, θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά!
Ερίζουν για την Ιωνίδειο Σχολή 

Ο Δήμος Πειραιά ζητεί την περιουσία του σχολείου

Αρνούνται οι απόγονοι του Ιωνίδη

Του Αποστολου Λακασα

Το 1844 ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης προσέφερε στον Δήμο Πειραιά το σημαντικό για την εποχή ποσό των 30.000 δραχμών για την ανέγερση Σχολείου Ελληνικού και Αλληλοδιδακτικού, της Ιωνιδείου Σχολής στον Πειραιά.

Σχεδόν 170 χρόνια αργότερα, ο Δήμος Πειραιά ζητεί την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου, παρά την κάθετη άρνηση των απογόνων του Κ. Ιωνίδη, των αποφοίτων και των γονέων μαθητών της Σχολής. Ολοι φοβούνται μήπως καταλήξει το σχολείο «περιπλανώμενο» να αναζητεί μισθωμένη στέγη. Αλλωστε, η περιπέτεια που είχε η Ράλλειος Σχολή, επίσης στον Πειραιά, διδάσκει πικρά. Βέβαια, ο αντίλογος λέει ότι πρέπει να τηρούνται οι νόμοι χωρίς εξαιρέσεις για όλα τα δημόσια σχολεία (όπως είναι η Ιωνίδειος). Ουσιαστικά το κρίσιμο ζήτημα που αναδεικνύεται από τη διαμάχη είναι η διαχείριση της περιουσίας της Σχολής και ποιος (ο δήμος ή η επιτροπή του σχολείου) θα την ασκήσει καλύτερα προς όφελος του σχολείου.


Ειδικότερα, τρία χρόνια κράτησαν οι εργασίες κατασκευής και το 1847 ιδρύθηκε η Ιωνίδειος Σχολή. Το 1993, για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες και η υψηλή ζήτηση από μαθητές, κατεδαφίστηκε το αρχικό κτίριο και χτίστηκε νέο στην ίδια θέση, στην πλατεία Κοραή. Η Σχολική Εφορία, για να διασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία του σχολείου, κατασκεύασε στο ισόγειο καταστήματα, τα ενοίκια των οποίων συμβάλλουν στο αποθεματικό του.

Πλέον, ο νόμος 3852/2010, γνωστός ως «Καλλικράτης» για την Αυτοδιοίκηση, έδωσε το δικαίωμα στη σημερινή δημοτική αρχή να οικειοποιηθεί την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου. «Η Ιωνίδειος είναι δωρεά, λειτουργούσε με δικούς της πόρους και χωρίς κρατική επιχορήγηση. Κανένας φορέας, που δεν εξασφαλίζει και δεν εγγυάται την αυτοτέλεια της ευεργεσίας, δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάρει την περιουσία της», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Τσάτσος, απόγονος του Κ. Ιωνίδη, ο οποίος εκπροσωπεί στη διαμάχη (και δικαστική) και τους απογόνους του δωρητή. «Προσπαθούμε να επαναφέρουμε την περιουσία στο καθεστώς διαχείρισης του υποτελούς ιδρύματος, με δική του σχολική επιτροπή, όπως λειτουργούσε ώς τώρα, σύμφωνα με το πνεύμα και τους όρους της διαθήκης του δωρητή και εθνικού ευεργέτη», προσθέτει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Λυκείου Ιωνιδείου κ. Ιωάννης Μόσχος. Και συμπληρώνει: «Λόγω και της εξαιρετικής θέσης του σχολείου στο κέντρο του Πειραιά έγιναν –το 1968 και το 1970– προσπάθειες οικειοποίησης της περιουσίας του από τον δήμο, χωρίς αποτέλεσμα. Ανάλογες προσπάθειες έγιναν ταυτόχρονα και για το άλλο ιστορικό σχολείο του Πειραιά, τη Ράλλειο, την περιουσία της οποίας κατάφεραν να προσεταιριστούν, με αποτέλεσμα σήμερα το σχολείο να λειτουργεί σε ενοικιαζόμενα κτίρια».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα παιδείας στον Δήμο Πειραιά κ. Κωνσταντίνος Παράσχος, μιλώντας στην «Κ», αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθεί ο νόμος 3852/2010 όπως συμβαίνει με την περιουσία όλων των σχολείων. «Ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοση του σχολείου είναι δεδομένος. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του», τόνισε. Οσο για τον κίνδυνο να επαναληφθεί η περιπέτεια της περιόδου 1968-1970, ο κ. Παράσχος εστιάζει στην τεράστια διαφορά (ως προς τους πολιτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς) εκείνης της περιόδου με σήμερα.

Διαχείριση εσόδων

Από την άλλη, όπως εξήγησε ο κ. Παράσχος, διενεργείται έλεγχος για τη διαχείριση των εσόδων του σχολείου την περίοδο 2004-2012. Ηδη, σύμφωνα με τον ίδιο, «η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2004-2006 έχει αποκαλύψει “ευάλωτα” σημεία, όπως αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμό». Βέβαια, ο φόβος της πλευράς του σχολείου είναι μήπως, εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας και χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή Πειραιά αξιοποιήσει τα έσοδα και την περιουσία του σχολείου για δικές της υποχρεώσεις, άσχετες με το σχολείο. Ποιος μπορεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους;

Kαθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ