2013-05-07 07:29:04
Φωτογραφία για To προφίλ του σκύλου που σκότωσε τον 5χρονο Αίαντα στην Κύπρο - «Τρύπια» νομοθεσία για σκύλους και άγρια ζώα
Προστατευτικό με τους δικούς του αλλά επικίνδυνο με ξένους και παιδιά το σκυλί που ευθύνεται για το θάνατο του 5χρονου αγοριού στη Σκαρίνου. Ο σκύλος Ακίτα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος της ιαπωνικής φυλής τύπου Spitz. Είναι δυνατό, ομοιόμορφα-ανεπτυγμένο, δυναμικό σκυλί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε στο νησί της Honshu στην Ιαπωνία. Η φυλή, που είναι το εθνικό σκυλί της Ιαπωνίας, έχει παραμείνει αμετάβλητη για αιώνες. Αρχικά, τα Ακίτα είχαν εκτραφεί για να χρησιμεύσουν ως σκυλιά φρουράς, αλλά έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για διάφορους άλλους σκοπούς εργασίας και κυνομαχίες. Έχουν εξαιρετικές ικανότητες κυνηγιού. Το Ακίτα θεωρείται μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ιαπωνίας. Οι ιδιοκτήτες του ήταν μόνο αριστοκράτες.

Σε γενικές γραμμές, το Ακίτα είναι πολύ υπάκουο σκυλί, αλλά μπορεί να είναι απρόβλεπτο σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Είναι πολύ ευγενικό, καθώς και πολύ πιστό και χρειάζονται τη συντροφιά.


Είναι σκυλί θαρραλέο και σε εγρήγορση, υπάκουο και ευτυχισμένο με την ανθρώπινη συντροφιά. Υπερπροστατευτικό με την οικογένεια, το φαγητό και την περιοχή του. Φιλικό με τους ανθρώπους που ξέρει, αλλά δεν πρέπει να μένει μόνο του μαζί με άλλα κατοικίδια και μικρά παιδιά. Απαιτεί πολλή προσοχή και δεν του αρέσει να μένει μόνο του για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ενώ το Akita μπορεί να είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά και διστακτικό προς τους ξένους, αποτελεί άριστο σκυλί φρουράς και πολύ καλό με τα παιδιά στην οικογένειά τους.

Το Akita χρειάζονται σταθερή εκπαίδευση από νωρίς για να προληφθεί η εμφάνιση της ανυπακοής ή η υπερβολικά ανεξάρτητη συμπεριφορά. Το Akita ανταποκρίνεται πολύ καλά στην εκπαίδευση, είναι συνεπές, και δεν αντιδρά όταν αναγκάζεται να κάνει κάτι. Το Akita είναι ένα μεγάλο σκυλί φρουράς, αλλά πρέπει να παραμένει εντός της κατοικίας της οικογένειας και όχι στην αυλή ως σκύλος-φύλακας. Ένα Akita δεν πρέπει ποτέ να αναμένεται να λειτουργήσει με εξάρτηση.

Αυτά τα πολύ ισχυρά, μεγαλοπρεπή πλάσματα έχουν καρδιά από γυαλί και απαιτούν το σεβασμό σας, τη συνέπεια στις εντολές και τη υπομονή για την εκπαίδευσή τους.

«Τρύπια» νομοθεσία για σκύλους και άγρια ζώα

Το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 5χρονου αγοριού στη Σκαρίνου από το δάγκωμα σκύλου ΑΚΙΤΑ, φέρνει ξανά στο φως το μεγάλο θέμα της ελλιπούς νομοθεσίας, τόσο για τους σκύλους όσο και για την εισαγωγή, απόκτηση και διαβίωση άγριων ζώων. Και αυτό γιατί, η νομοθεσία που υπάρχει, συντηρεί το «αλαλούμ» που επικρατεί στην Κύπρο με τα ζώα.

Μιλώντας στο Sigmalive, o Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Θεοπέπτου ανέφερε ότι ο Ακίτα είναι σκύλος, ο οποίος είναι πολύ καλός φύλακας και πολύ χρήσιμος για κυνηγούς. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επιθετικός όταν ενοχληθεί. Γι αυτό, και δεν πρέπει να μένει μόνος με παιδιά.

Τέλος, να θυμάστε : Ο Akita δεν είναι σκύλος για τον καθένα και αυτοί που επιλέγουν να ζήσουν μαζί του, σίγουρα είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα συνηθισμένα πράγματα αλλά προτιμούν κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο!!

Παρ’ όλα αυτά, στην Κύπρο, η άδεια για απόκτηση σκύλου Ακίτα, δίδεται κανονικά, χωρίς να είναι απαραίτητο για τον ιδιοκτήτη να γνωρίζει είτε πώς να τον εκπαιδεύσει είτε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω ράτσα σκύλων.

Με βάση το άρθρο 6 του περί σκύλων νόμου 184/2002, στην Κύπρο απαγορεύεται η εισαγωγή και κατοχή σκύλων από τις εξής ράτσες:

1. Pit Bull Terrier ή American Pit Bull 2. Japanese Tossa 3. Dogo Argentine 4. Fila Braziliero

Με βάση τα πιο πάνω, είναι φανερό πως η νομοθεσία για τους σκύλους πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς, όπως προκύπτει, αρκείται απλά στο να απαγορεύει την εισαγωγή 4 τέσσερις ράτσες και τίποτα περισσότερο.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμτου, η νομοθεσία για τους σκύλους βρίσκεται αυτή την εποχή υπό διαβούλευση. Ωστόσο, επεσήμανε ότι και πάλι δεν έγινε με ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους για το θέμα. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας από τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες χρειάζονται και τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντεπεξέλθουν», πρόσθεσε ο κ. Θεοπέμτου, επισημαίνοντας πως μια άλλη παράμετρος του προβλήματος είναι και το κενό που υπάρχει στην αστυνόμευση και τη διαχείριση των σχετικών παραπόνων και καταγγελιών.

Για τα θέματα αυτά, ο κ. Θεοπέμπτου εισηγείται τη δημιουργία μιας αυτοχρηματοδοτούμενης αστυνομίας ζώων, η οποία θα μπορεί να δρα άμεσα και μέσω της ειδικής τους εκπαίδευσης να μπορεί να χειρίζεται εύκολα τα δύσκολα θέματα που χρονίζουν. «Τέτοια προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλά, από παράπονα για τους πολλούς σκύλους του γείτονα, τις δηλητηριάσεις, το θόρυβο και την κακομεταχείριση», πρόσθεσε.

Τεράστια προβλήματα και λόγω αδέσποτων σκύλων

Και τα προβλήματα με τους σκύλους δεν είναι μόνο αυτά. Τεράστια είναι τα προβλήματα σε νοικοκυριά, αλλά κυρίως σε κτηνοτρόφους από τα αδέσποτα σκυλιά. Οι εγκαταλείψεις μεγάλου αριθμού σκύλων από κυνηγούς, δημιουργούν στην συνέχεια αγέλες αδέσποτων σκυλιών, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Έλλειψη νομοθετική με άμεση συνέπεια στα ζώα και η εξής: Η αντιδικία μεταξύ γεωργών και κυνηγών έχει ως συνέπεια οι πρώτοι βάζουν δηλητήρια για να κρατήσουν τους κυνηγούς μακριά από την περιουσία τους, επειδή οι δεύτεροι προκαλούν ζημιές στα χωράφια.

Όποιος θέλει πουλά ζώα..

Η όλη υπόθεση ανοίγει ξανά το κουτί της Πανδώρας και για το θέμα των Pet Shops και της ελεύθερης εισαγωγής άγριων ζώων, τα οποία είτε παραμένουν εγκλωβισμένα στα καταστήματα, είτε απελευθερώνονται στη φύση, με συνέπεια κάποιες φορές να δημιουργείται κίνδυνος για τους γύρω.

Ελάφια, πύθωνες, ύαινες, ρακούν, κροκόδειλοι και ότι άλλο φανταστεί κανείς μπορεί να εισαχθεί και να αγοραστεί από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης ζώων., χωρίς έλεγχο για το που θα καταλήξει αλλά για την ευημερία του ζώου. «Η νομοθεσία πρέπει να μπει σε δημόσια διαβούλευση και να εφαρμοστούν πρόνοιες που να επιτρέπουν σε αδειοδοτούμενους ειδικά για το σκοπό αυτό ιδιώτες κτηνιάτρους, να προβαίνουν σε επιθεωρήσεις», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, προσθέτοντας πως αν και η νομοθεσία βρίσκεται σε «τελικό στάδιο» εδώ και πολλά χρόνια, εντούτοις δεν έχει γίνει ανοικτή διαβούλευση όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1367/2006 για περιβαλλοντικά θέματα. Ο Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ άφησε αιχμές εναντίον καταστημάτων πώλησης ζώων, οι ιδιοκτήτες των οποίων ενδεχομένως να δημιουργούν εμπόδια.

pafospress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ