2013-05-07 08:00:10
Φωτογραφία για Κύρια σημεία δηλώσεων ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν, E. Mammadyarov
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά ακόμη μια φορά τον καλό μου φίλο και συνάδελφο, Elmar για την πρόσκληση που μου απηύθυνε και την πολύ θερμή υποδοχή που επιφύλαξε σε εμένα και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι πραγματοποίησα την πρώτη μου επίσκεψη εδώ το 2005, υπό την τότε ιδιότητά μου ως Υπουργού Τουρισμού. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη υπουργού, μετά την επίσκεψη του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου, που σηματοδότησε μια νέα αρχή στις διμερείς μας σχέσεις. Σήμερα, αισθάνομαι μεγάλη χαρά που επιστρέφω, αυτή τη φορά ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού, μία πόλη που σφύζει από ζωή.

Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εικοσάχρονη ιστορία των διευρυνόμενων διμερών μας σχέσεων. Όπως θα γνωρίζετε, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν το Αζερμπαϊτζάν και που άνοιξαν Πρεσβεία εδώ στο Μπακού
. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπορώ να δηλώσω ότι η συνεργασία μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και βελτιώνεται συνεχώς και αυτή είναι η τρίτη φορά στο διάστημα ενός έτους που συναντώ τον συνάδελφο και φίλο μου, κ. Mammadyarov, αυτή τη φορά εδώ στο Μπακού, με την ευκαιρία της ευγενικής πρόσκλησης που μου απηύθυνε.

Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση μεγάλης διάρκειας σε δύο επίπεδα, μια κατ’ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια είχαμε την ίδια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση με τις αντιπροσωπείες μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Ενημέρωσα τον Elmar σχετικά με τις προτεραιότητές μας εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, καθώς και σχετικά με τα σχέδια μας με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να κάνουμε από κοινού βήματα σε τομείς, όπου μπορούμε να επεκτείνουμε περεταίρω τη συνεργασία μας. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πριν αυτούς τους τομείς. Πρόκειται για τον τουρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό και την ενέργεια. Φυσικά, οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο έργο ΤΑΡ που η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, υποστηρίζει πλήρως.

Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που υποστηρίζουμε αυτό το έργο. Άλλες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν, κάτι που σημαίνει ότι το έργο αυτό καθίσταται πιο ανταγωνιστικό.

Επίσης, χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, ΔΕΣΦΑ, κάτι που επιβεβαιώνει τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο μου Elmar, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Όπως γνωρίζετε, ο ελληνικός λαός έχει ζήσει δύσκολες στιγμές, έχει κάνει πολλές θυσίες που έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα, και βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της μεταβατικής αλλά δύσκολης περιόδου. Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα πολύ ανοικτή, φιλική και φιλόξενη για επενδύσεις και θα θέλαμε να καλωσορίσουμε στην Ελλάδα τους επιχειρηματίες και επενδυτές του Αζερμπαϊτζάν που θα ήθελαν να ανταποκριθούν στη πρόσκλησή μας.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ότι, σήμερα το πρωί, είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ilham Aliyev, και στη συνέχεια θα συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό, κ. Artur Rasizade. Εχθές το βράδυ, είχα επίσης τη μοναδική ευκαιρία και ευχαρίστηση να συναντηθώ πάλι με τον παλιό και καλό μου φίλο, κ. Garayev, υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού, με τον οποίον είχα τη χαρά να μοιραστώ μερικές νέες ιδέες σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας.

Και δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να σας υπενθυμίσω ότι η εταιρεία Aegean Airlines θα εγκαινιάσει, σε ένα μήνα από σήμερα, τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το Μπακού προς την Αθήνα, κάτι που θα φέρει ακόμη πιο κοντά τις δύο χώρες μας. Ως εκ τούτου, όπως διαπιστώσατε από αυτά που είπε ο Υπουργός Εξωτερικών πριν καθώς και από αυτά που προσέθεσα, καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά, σε ένα πνεύμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Πρότεινα, επίσης, στον κ. Mammadyarov να οργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ηγεσίας των δύο χωρών μας, και να φιλοξενήσουμε πολύ σύντομα, είτε στην Αθήνα, είτε εδώ, μια συνάντηση υψηλού επίπεδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα αυτά τα επίπεδα που προανέφερα.

Θα ήθελα, ακόμη μια φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε εχθές και σήμερα στο Μπακού και φυσικά, τελειώνοντας την παρέμβασή μου, θα ήθελα να σας πω ότι απηύθυνα πρόσκληση στον φίλο μου Elmar να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να ξέρει ότι στην Ελλάδα έχει ένα καλό φίλο, αλλά και ως εκπρόσωπος της χώρας του θα συναντήσει στη χώρα μας ένα πολύ φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον για όλους τους Αζέρους που θα ήθελαν να την επισκεφθούν. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μια ερώτηση για τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας: Ποια είναι η επίσημη θέση της Αθήνας σχετικά με τη διεξαγόμενη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Σας ευχαριστώ. Είναι αλήθεια ότι συζητήσαμε και αυτό το ζήτημα. Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη.

Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Γνωρίζετε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας διέπεται από μια αρχή, είναι μια πολιτική προσήλωσης στην ειρήνη. Θέλουμε πραγματικά να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, το ταχύτερο δυνατό, γιατί αυτό θα ήταν προς όφελος όλων, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, αλλά ευρύτερα. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, προκειμένου να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην επίλυση του ζητήματος αυτού. Για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με περιοχές που έχουν διέλθει δύσκολες στιγμές στο παρελθόν, πρέπει να χαράξουμε τον δρόμο προς την επίτευξη λύσεων. Ζούμε πλέον σε έναν ολοένα και πιο αλληλένδετο κόσμο. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να μην αφήνουμε τέτοιου είδους διαμάχες να εμποδίζουν την πρόοδο. Πιστεύω ότι βαθειά βούληση όλων των λαών της περιοχής είναι να ζήσουν ειρηνικά σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, συνεργασίας και φιλίας, και ότι αυτή η επιθυμία θα πρέπει να καθορίσει τον δρόμο που θα οδηγήσει κάποια μέρα στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας. Άγγελος Αθανασόπουλος, από την εφημερίδα «Το Βήμα». Έχω μια ερώτηση για τον καθένα σας.

Η πρώτη απευθύνεται στον κ. Mammadyarov: Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα και τι πιστεύετε σχετικά με τις προοπτικές του αγωγού ΤΑΡ;

Και μια ερώτηση για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών: Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις υψηλού επιπέδου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο Αζερμπαϊτζάν, πιθανόν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο κοντινό μέλλον; Σας ευχαριστώ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Θα απαντήσω εγώ πρώτος στην ερώτηση. Ναι, θα υπάρξουν.

E. MAMMADYAROV: Εγώ από τη μεριά μου, πιστεύω ότι θα σας δώσω μια μακροσκελέστερη απάντηση. Η ερώτηση είναι εάν είμαι ικανοποιημένος με τη συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. Θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί – και αναφερθήκαμε σε αυτό το ζήτημα κατά τις συζητήσεις μας – πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όπως είπα σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας – μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου έτους – σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα. Τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεων μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου. Όπως μόλις είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στον διαγωνισμό. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορα είδη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Όπως είπε και ο Δημήτρης αναφερόμενος στην διοργάνωση μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, πρόκειται για μια από τις ιδέες που συζητούνται σχετικά με την διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων. Είπαμε επίσης, αναπτύσσοντας αυτή την ιδέα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες υπάρχουν, και οι εταιρείες και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από πολιτικής άποψης, μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ