2013-05-09 15:06:03
Φωτογραφία για 24 καυτά στιγμιότυπα από τις πασχαλινές διακοπές του Κάρ. Παπούλια!
Πολύ χαλαρά, μέσα στο σπίτι του, πέρασε τις πασχαλινές διακοπές του από το απόγευμα της Μ. Τρίτης, στους Φραγκάδες Ζαγορίου, ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

***

Απόλαυσε, καθισμένος στο προαύλιο του σπιτιού του για πολλές ώρες, το υπέροχο ανοιξιάτικο τοπίο, είδε τηλεόραση και διάβαζε. Ως συντροφιά του είχε τη σύζυγό του.

***

Την Πρωτομαγιά, ένας γείτονάς του, όπως το αφηγήθηκε ο ίδιος, κρέμασε ένα μαγιάτικο στεφάνι καμωμένο από Ζαγορίσια αγριολούλουδα στην εξώπορτα του σπιτιού του και ο πρόεδρος τον ευχαρίστησε θερμά ***

*Τη Μ. Πέμπτη δεν πήγε, όπως συνήθιζε, για τα δώδεκα ευαγγέλια στο Μέτσοβο. Έδειξε ενδιαφέρον να εκκλησιαστεί στο γειτονικό με τους Φραγκάδες χωριό, το Διπόταμο, αλλά πληροφορήθηκε ότι δεν θα έχει ιερέα τη συγκεκριμένη ημέρα.

***

Τη Μ. Παρασκευή παρακολούθησε τα Εγκώμια και την Περιφορά του Επιταφίου με πολλή κατάνυξη στο Καπέσοβο Ζαγορίου, όπου ο ιερέας τον ανέμενε με το Ευαγγέλιο στην είσοδο του ναού.


***

Καθισμένος σε όλη τη διάρκεια του Επιταφίου Θρήνου, όταν ήρθε η ώρα να τον μυρώσουν, έβγαλε από την τσέπη του και έδωσε χρήματα στον εκκλησιαστικό επίτροπο.

***

Παρόλο που η διαδρομή του Επιταφίου στα στενά καλντερίμια του χωριού ήταν απότομα ανηφορική και απότομα κατηφορική, την ακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος.

***

Μετά τον Επιτάφιο κάθισε για μιάμιση περίπου ώρα στο κοινοτικό κατάστημα του Καπεσόβου. Δοκίμασε παραδοσιακές νηστήσιμες λιχουδιές και ήπιε ντόπιο τσίπουρο.

***

Ιδιαίτερη συνομιλία είχε με το δήμαρχο Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, αλλά και με τον Καπεσοβιώτη αντιδήμαρχο Ηλία Ράπτη.

***

Κατά τη συζήτηση ο Κάρολος Παπούλιας θυμήθηκε παλιές του επισκέψεις στο χωριό, με την ιδιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων.

***

Φεύγοντας ο κ. Παπούλιας έλαβε ως δώρο ένα βιβλίο με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του Καπεσόβου.

***

Το Μ. Σάββατο έκανε ανάσταση, μαζί με τη σύζυγό του Μαίη, στους Φραγκάδες Ζαγορίου. Τον πλησίασαν κάτοικοι και αντάλλαξε με χαρά ευχές μαζί τους.

***Κατά την τελετή στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, τραυματίστηκε ένας ηλικιωμένος. Παραπά τησε στο σκαλοπάτι και χτύπησε στο κεφάλι.

***

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η σύζυγός του, έδειξαν από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον.

***

Έτρεξαν από πάνω του για να τον βοηθήσουν. Ο κ. Παπούλιας έδωσε εντολή στη φρουρά του να τον μεταφέρουν με το αυτοκίνητό του σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Και δεν έφυγε από το σημείο, έως ότου ο τραυματισμένος αναχώρησε για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

***

Την Κυριακή του Πάσχα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να επισκεφτεί έναν πολύ γνωριμό του χώρο, που τον έχει, όπως, ο ίδιος το έχει εξομολογηθεί, πάντα μέσα στην καρδιά του.

***

Βρέθηκε το μεσημέρι στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου και συγκεκριμένα στο φυλάκιο των Δρυμάδων.

***

Εκεί τον υποδέχτηκαν, με θερμό μάλιστα τρόπο, εκτός από τις στρατιωτικές αρχές ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Μάτσας και Στέλιος Κουκουλάρης.

***

Κατά την υποδοχή του κ. Παπούλια ήταν παρόν, διακριτικά, και ο πρώην κοινοτάρχης της Πωγωνιανής Παντελής Τσέβης, με τον οποίο ο πρόεδρος της δημοκρατίας αντήλλαξε ειλικρινή χαιρετισμό.

***Στο τραπέζι, κατά το φαγητό, παρακάθησε και ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης.

***

Ο κ. Παπούλιας έδειχνε πολύ ικανοποιημένος, αλλά και συγκινημένος από την όλη ατμόσφαιρα. Του τραγούδησε στρατιωτική ορχήστρα, μάλιστα τα κλαρίνα πήγαν μπροστά στο τραπέζι του και του έπαιξαν παραδοσιακούς σκοπούς. Προς τιμή του τραγούδησε κλασικές επιτυχίες και η γνωστή υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου.

***

Απόλαυσε και το φαγητό, που ήταν πλούσιο και εκλεκτό. Κοκορέτσι, αρνιά, σαλάτες, τυριά και φυσικά κρασί.

***

Έξω από το χώρο του φυλακίου, όπου φαντάροι έψηναν αρνιά, είχαν συγκεντρωθεί και λίγα άτομα, δεν ξεπερνούσαν τα 30, συγγενείς των φαντάρων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, στους οποίους προσφέρθηκαν φαγητά.

***

Την εκτίμησή του και τη συμπάθειά του στα στρατευμένα νιάτα την έδειξε ποικιλοτρόπως ο κ. Παπούλιας. Και όταν τσούγκρισε μαζί τους αβγά (κατά την είσοδό του στο φυλάκιο) και όταν τους μοίρασε δώρα (κατά την αποχώρησή του).
katoci.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανάγκη για αίμα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανάγκη για αίμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ