2013-05-10 10:29:47
Παιχνίδια στις πλάτες 100.000 μαθητών, που αγωνιούν για το μέλλον τους, παίζουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, οι οποίοι χθες εισηγήθηκαν απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις,
αλλά λίγο αργότερα απέσυραν την πρότασή τους και σήμερα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να το... ξανασκεφτούν.
Στις 9 χθες το βράδυ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (πλην του ΠΑΜΕ) να προχωρήσει ο κλάδος σε απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, και στη συνέχεια σε πενθήμερη απεργία από 20 έως 24 Μαΐου.
Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ είχαν «πέσει οι υπογραφές» απ' όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις μπήκε στη αίθουσα συνεδρίασης μέλος του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ, το οποίο ζήτησε επιτακτικά να πάρει τον λόγο και δήλωσε ότι ο υπουργός Εργασίας σκοπεύει να καταθέσει ρύθμιση σχετικά με τη διαδικασία λήψης απόφασης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ακολούθησε ένταση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και έντονοι διαπληκτισμοί, καθώς ορισμένοι συνδικαλιστές φώναζαν ότι δεν ισχύσει κάτι τέτοιο. Αλλοι πάλι κατηγόρησαν τη ΔΑΚΕ ότι παρασύρει το Δ.Σ. στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «λαγούς της κυβέρνησης». Υστερα από αυτά επικράτησε το χάος. Η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι αποσύρει την... υπογραφή της για απεργία και ότι το θέμα θα πρέπει να ξανασυζητηθεί σήμερα εκ νέου στις 12 το μεσημέρι.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κατά την προχθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ
Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται όμηροι, καθώς οκτώ ημέρες πριν από τις εξετάσεις δεν ξέρουν τελικά οι καθηγητές τους τι θα αποφασίσουν.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, καθώς χρειάστηκαν οκτώ ώρες μέχρι να καταλήξουν οι συνδικαλιστές στην απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 του μήνα και μετά σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 του μήνα.
Αρχικά η ΔΑΚΕ επέμεινε στην πρόταση να στηθούν κάλπες για την τελική λήψη της απόφασης, ωστόσο αρκετές ώρες μετά υπαναχώρησε και πρότεινε να συμμετάσχει το 30% των καθηγητών στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Αναφορικά με την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ αρχικά είχε αρνηθεί απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, χθες υπαναχώρησε και πρότεινε απεργία στις 16 και 17 Μαΐου (σ.σ.: δηλαδή και την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μαθητές θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να περιμένουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, έως ότου ενημερωθούν εάν θα πάνε στους διαγωνισμούς ομαλά ή με διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
Σήμερα, πάντως, έχουν κρίσιμο ραντεβού (σ.σ.: στη 1 το μεσημέρι) με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και αυτοί απειλούν με απεργία μέσα στις Πανελλαδικές. Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ συνεδρίασε χθες, ανέλυσε την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Εκπαίδευσης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και έθεσε τους στόχους της συνάντησης με τον υπουργό.
Μετά τη συνάντηση θα γίνει νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να συγκροτηθεί η πρόταση που θα καταθέσει το Δ.Σ. στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αιχμές κατά της OΛΜΕ με non paper
Για μύθους και συντεχνιακές στρεβλώσεις της κατάστασης που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και των επιπτώσεων που θα έχουν μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες κατηγορείται η ηγεσία της ΟΛΜΕ, μέσω non paper που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ από το υπουργείο Παιδείας.
Το υπουργείο, μέσω άτυπης ενημέρωσης, κατηγορεί την ΟΛΜΕ ότι λέει ψέματα για το θέμα της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. «Αυτό που διασφαλίζεται είναι μη εξέλιξη στις διευθυντικές θέσεις ή στις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης των ''αδιάβαστων'' ή των ''αμελών'' δασκάλων και καθηγητών», αναφέρεται στο non paper.
Αναφορικά με τις απολύσεις 10.000 αναπληρωτών, τις οποίες επικαλείται η ΟΛΜΕ, ως συνέπεια της αύξησης του ωραρίου, το υπουργείο επισημαίνει: «Κατ' αρχάς οι αναπληρωτές καθηγητές είναι συμβασιούχοι και η μη πρόσληψή τους δεν σημαίνει ''απόλυση''.
Παθογένεια
Η μόνιμη χρησιμοποίηση συμβασιούχων αναπληρωτών αλλά και η παράλληλη διαπίστωση κενών είναι μοναδικό φαινόμενο και αποδεικνύει την παθογένεια του συστήματος διαχείρισης προσωπικού που ακολουθήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια».
Μάλιστα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εργάζονται περίπου 83.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αντιστοιχούν σε 640.000 μαθητές, δηλαδή η αναλογία είναι ένας καθηγητής για οκτώ μαθητές.
«Ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και της ορεινότητας που συναντάμε στη χώρα μας, ο λόγος αυτός είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ», αναφέρει το υπουργείο.
Παραθέτει μάλιστα και στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία ακόμη και μετά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, η Ελλάδα θα βρίσκεται ως προς τις ώρες που διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, που είναι 19,1 (Γυμνάσιο) και 18,4 (Λύκειο), όταν ο Μ.Ο. (Γυμνάσιο-Λύκειο) στην Ελλάδα είναι 18,5 (σύμφωνα με τα στοιχεία και της ΟΛΜΕ).
Για τις αναγκαστικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρεται πως το Π.Δ. ορίζει μόνο τη διαδικασία και τα κριτήρια υποχρεωτικής μετάθεσης και εφόσον ένας καθηγητής είναι υπεράριθμος, δηλαδή διδάσκει λιγότερο από 12 ώρες και δεν έχει συμπληρώσει 12 χρόνια υπηρεσίας.
Μάλιστα, τονίζεται πως τη φετινή σχολική χρονιά 5.500 εκπαιδευτικοί διδάσκουν λιγότερο από 12 ώρες την εβδομάδα.
8.500 αναπληρωτές
Πάντως, από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί η απασχόληση 8.500 αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ.
Κατά τα λοιπά, επισημαίνεται ότι τη νέα σχολική χρονιά οι καταργήσεις σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δεν θα ξεπεράσουν τις 60.
Ακόμη προαναγγέλλονται: περιορισμός των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς εντός και εκτός του υπουργείου Παιδείας, εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων των εκπαιδευτικών, επέκταση πρώτης και δεύτερης ανάθεσης διδασκαλίας αλλά και η πρόσληψη 2.500 συμβασιούχων αναπληρωτών για τη νησιωτική και ορεινή χώρα.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Στο τραπέζι παραμένει η πολιτική επιστράτευση
Διορία μέχρι τη 15η Μαΐου δίνει ατύπως η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν θα καθοριστεί και η αντίδραση της πολιτείας.
Οπως βεβαίωναν και χθες κυβερνητικές πηγές, το «χαρτί» της πολιτικής επιστράτευσης παραμένει σταθερά στο τραπέζι, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν έχει κάνεις το δικαίωμα να παίξει με την αγωνία 100.000 οικογενειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και η δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου ότι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση έγινε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο οποίος και χθες, στην επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, του ζήτησε να συνεχίσει μεν τον διάλογο εφόσον το κρίνει απαραίτητο, αλλά να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι η συζήτηση έχει ημερομηνία λήξεως τη 15η του μηνός.
Η απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε και χθες, καθώς ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι η κοινωνία θα στηρίξει μια δυναμική αντιμετώπιση απέναντι σε κινητοποίηση που πλήττει ευθέως το κοινωνικό σύνολο και καθιστά ομήρους 100.000 νέους και τις οικογένειές τους.
Αλλωστε, όπως θυμίζει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, θετική ήταν η αντίδραση της κοινής γνώμης τόσο απέναντι στην παρέμβαση που είχε γίνει στη Χαλυβουργία όσο και απέναντι στην ΠΝΟ που συνέχιζε την κινητοποίησή της πλήττοντας τα νησιά και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ότι εάν παραστεί ανάγκη υλοποίησης της απόφασης για επιστράτευση, τότε ο κ. Σαμαράς θα στηριχθεί και από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, παρά το γεγονός ότι σήμερα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ υιοθετούν πιο μετριοπαθή στάση.
Στήριξη
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θύμιζε πως στις πρώτες ανακοινώσεις που εξέδωσαν και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση καταδίκαζαν απερίφραστα την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των εξετάσεων. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, τέλος, γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε στο θέμα της αύξησης ?κατά δύο ώρες? του εβδομαδιαίου ωραρίου απασχόλησης των εκπαιδευτικών ούτε στο ζήτημα της αξιολόγησής τους.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
'ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ' ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ
«Οχι» στην απεργία από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ
Καθαρές θέσεις κατά της πραγματοποίησης απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών εντός των Πανελλαδικών Εξετάσεων πήραν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής κρατά επαμφοτερίζουσα στάση.
Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου Παιδείας στην προετοιμασία της επόμενης χρονιάς δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές».
Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι ζητήθηκε από τον υπουργό να ανακληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, το οποίο επιβαρύνει το κλίμα και δεν λύνει το πρόβλημα.
Επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο χαρακτήρισε την απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι η ΟΛΜΕ οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Σαφείς αποστάσεις από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις κράτησε και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών που έκανε λόγο για «καθαρό τυχοδιωκτισμό», ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, επανέλαβε ότι θέση του κόμματος είναι να συζητηθούν οι κινητοποιήσεις και στη βάση των καθηγητών, επιδιώκοντας συμμαχίες, σχέδιο και προοπτική.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης είπε ότι «οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια», ενώ επεσήμανε ότι «παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ.: εξετάσεις) και για την εκπαίδευση». Πάντως ο υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης πήρε σαφέστερη θέση, τασσόμενος υπέρ της απεργίας της ΟΛΜΕ.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ / ethnos.gr
αλλά λίγο αργότερα απέσυραν την πρότασή τους και σήμερα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να το... ξανασκεφτούν.
Στις 9 χθες το βράδυ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (πλην του ΠΑΜΕ) να προχωρήσει ο κλάδος σε απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, και στη συνέχεια σε πενθήμερη απεργία από 20 έως 24 Μαΐου.
Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ είχαν «πέσει οι υπογραφές» απ' όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις μπήκε στη αίθουσα συνεδρίασης μέλος του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ, το οποίο ζήτησε επιτακτικά να πάρει τον λόγο και δήλωσε ότι ο υπουργός Εργασίας σκοπεύει να καταθέσει ρύθμιση σχετικά με τη διαδικασία λήψης απόφασης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ακολούθησε ένταση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και έντονοι διαπληκτισμοί, καθώς ορισμένοι συνδικαλιστές φώναζαν ότι δεν ισχύσει κάτι τέτοιο. Αλλοι πάλι κατηγόρησαν τη ΔΑΚΕ ότι παρασύρει το Δ.Σ. στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «λαγούς της κυβέρνησης». Υστερα από αυτά επικράτησε το χάος. Η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι αποσύρει την... υπογραφή της για απεργία και ότι το θέμα θα πρέπει να ξανασυζητηθεί σήμερα εκ νέου στις 12 το μεσημέρι.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κατά την προχθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ
Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται όμηροι, καθώς οκτώ ημέρες πριν από τις εξετάσεις δεν ξέρουν τελικά οι καθηγητές τους τι θα αποφασίσουν.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, καθώς χρειάστηκαν οκτώ ώρες μέχρι να καταλήξουν οι συνδικαλιστές στην απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 του μήνα και μετά σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 του μήνα.
Αρχικά η ΔΑΚΕ επέμεινε στην πρόταση να στηθούν κάλπες για την τελική λήψη της απόφασης, ωστόσο αρκετές ώρες μετά υπαναχώρησε και πρότεινε να συμμετάσχει το 30% των καθηγητών στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Αναφορικά με την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ αρχικά είχε αρνηθεί απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, χθες υπαναχώρησε και πρότεινε απεργία στις 16 και 17 Μαΐου (σ.σ.: δηλαδή και την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μαθητές θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να περιμένουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, έως ότου ενημερωθούν εάν θα πάνε στους διαγωνισμούς ομαλά ή με διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
Σήμερα, πάντως, έχουν κρίσιμο ραντεβού (σ.σ.: στη 1 το μεσημέρι) με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και αυτοί απειλούν με απεργία μέσα στις Πανελλαδικές. Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ συνεδρίασε χθες, ανέλυσε την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Εκπαίδευσης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και έθεσε τους στόχους της συνάντησης με τον υπουργό.
Μετά τη συνάντηση θα γίνει νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να συγκροτηθεί η πρόταση που θα καταθέσει το Δ.Σ. στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αιχμές κατά της OΛΜΕ με non paper
Για μύθους και συντεχνιακές στρεβλώσεις της κατάστασης που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και των επιπτώσεων που θα έχουν μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες κατηγορείται η ηγεσία της ΟΛΜΕ, μέσω non paper που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ από το υπουργείο Παιδείας.
Το υπουργείο, μέσω άτυπης ενημέρωσης, κατηγορεί την ΟΛΜΕ ότι λέει ψέματα για το θέμα της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. «Αυτό που διασφαλίζεται είναι μη εξέλιξη στις διευθυντικές θέσεις ή στις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης των ''αδιάβαστων'' ή των ''αμελών'' δασκάλων και καθηγητών», αναφέρεται στο non paper.
Αναφορικά με τις απολύσεις 10.000 αναπληρωτών, τις οποίες επικαλείται η ΟΛΜΕ, ως συνέπεια της αύξησης του ωραρίου, το υπουργείο επισημαίνει: «Κατ' αρχάς οι αναπληρωτές καθηγητές είναι συμβασιούχοι και η μη πρόσληψή τους δεν σημαίνει ''απόλυση''.
Παθογένεια
Η μόνιμη χρησιμοποίηση συμβασιούχων αναπληρωτών αλλά και η παράλληλη διαπίστωση κενών είναι μοναδικό φαινόμενο και αποδεικνύει την παθογένεια του συστήματος διαχείρισης προσωπικού που ακολουθήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια».
Μάλιστα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εργάζονται περίπου 83.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αντιστοιχούν σε 640.000 μαθητές, δηλαδή η αναλογία είναι ένας καθηγητής για οκτώ μαθητές.
«Ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και της ορεινότητας που συναντάμε στη χώρα μας, ο λόγος αυτός είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ», αναφέρει το υπουργείο.
Παραθέτει μάλιστα και στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία ακόμη και μετά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, η Ελλάδα θα βρίσκεται ως προς τις ώρες που διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, που είναι 19,1 (Γυμνάσιο) και 18,4 (Λύκειο), όταν ο Μ.Ο. (Γυμνάσιο-Λύκειο) στην Ελλάδα είναι 18,5 (σύμφωνα με τα στοιχεία και της ΟΛΜΕ).
Για τις αναγκαστικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρεται πως το Π.Δ. ορίζει μόνο τη διαδικασία και τα κριτήρια υποχρεωτικής μετάθεσης και εφόσον ένας καθηγητής είναι υπεράριθμος, δηλαδή διδάσκει λιγότερο από 12 ώρες και δεν έχει συμπληρώσει 12 χρόνια υπηρεσίας.
Μάλιστα, τονίζεται πως τη φετινή σχολική χρονιά 5.500 εκπαιδευτικοί διδάσκουν λιγότερο από 12 ώρες την εβδομάδα.
8.500 αναπληρωτές
Πάντως, από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί η απασχόληση 8.500 αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ.
Κατά τα λοιπά, επισημαίνεται ότι τη νέα σχολική χρονιά οι καταργήσεις σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δεν θα ξεπεράσουν τις 60.
Ακόμη προαναγγέλλονται: περιορισμός των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς εντός και εκτός του υπουργείου Παιδείας, εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων των εκπαιδευτικών, επέκταση πρώτης και δεύτερης ανάθεσης διδασκαλίας αλλά και η πρόσληψη 2.500 συμβασιούχων αναπληρωτών για τη νησιωτική και ορεινή χώρα.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Στο τραπέζι παραμένει η πολιτική επιστράτευση
Διορία μέχρι τη 15η Μαΐου δίνει ατύπως η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν θα καθοριστεί και η αντίδραση της πολιτείας.
Οπως βεβαίωναν και χθες κυβερνητικές πηγές, το «χαρτί» της πολιτικής επιστράτευσης παραμένει σταθερά στο τραπέζι, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν έχει κάνεις το δικαίωμα να παίξει με την αγωνία 100.000 οικογενειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και η δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου ότι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση έγινε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο οποίος και χθες, στην επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, του ζήτησε να συνεχίσει μεν τον διάλογο εφόσον το κρίνει απαραίτητο, αλλά να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι η συζήτηση έχει ημερομηνία λήξεως τη 15η του μηνός.
Η απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε και χθες, καθώς ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι η κοινωνία θα στηρίξει μια δυναμική αντιμετώπιση απέναντι σε κινητοποίηση που πλήττει ευθέως το κοινωνικό σύνολο και καθιστά ομήρους 100.000 νέους και τις οικογένειές τους.
Αλλωστε, όπως θυμίζει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, θετική ήταν η αντίδραση της κοινής γνώμης τόσο απέναντι στην παρέμβαση που είχε γίνει στη Χαλυβουργία όσο και απέναντι στην ΠΝΟ που συνέχιζε την κινητοποίησή της πλήττοντας τα νησιά και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ότι εάν παραστεί ανάγκη υλοποίησης της απόφασης για επιστράτευση, τότε ο κ. Σαμαράς θα στηριχθεί και από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, παρά το γεγονός ότι σήμερα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ υιοθετούν πιο μετριοπαθή στάση.
Στήριξη
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θύμιζε πως στις πρώτες ανακοινώσεις που εξέδωσαν και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση καταδίκαζαν απερίφραστα την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των εξετάσεων. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, τέλος, γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε στο θέμα της αύξησης ?κατά δύο ώρες? του εβδομαδιαίου ωραρίου απασχόλησης των εκπαιδευτικών ούτε στο ζήτημα της αξιολόγησής τους.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
'ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ' ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ
«Οχι» στην απεργία από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ
Καθαρές θέσεις κατά της πραγματοποίησης απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών εντός των Πανελλαδικών Εξετάσεων πήραν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής κρατά επαμφοτερίζουσα στάση.
Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου Παιδείας στην προετοιμασία της επόμενης χρονιάς δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές».
Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι ζητήθηκε από τον υπουργό να ανακληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, το οποίο επιβαρύνει το κλίμα και δεν λύνει το πρόβλημα.
Επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο χαρακτήρισε την απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι η ΟΛΜΕ οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Σαφείς αποστάσεις από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις κράτησε και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών που έκανε λόγο για «καθαρό τυχοδιωκτισμό», ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, επανέλαβε ότι θέση του κόμματος είναι να συζητηθούν οι κινητοποιήσεις και στη βάση των καθηγητών, επιδιώκοντας συμμαχίες, σχέδιο και προοπτική.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης είπε ότι «οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια», ενώ επεσήμανε ότι «παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ.: εξετάσεις) και για την εκπαίδευση». Πάντως ο υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης πήρε σαφέστερη θέση, τασσόμενος υπέρ της απεργίας της ΟΛΜΕ.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αν πήγαινε και ο Αλέξης στο Πεκίνο!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δ. Ελλάδα: Ανεργία 23,6% και πάλι καλά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ