2013-05-10 17:29:03
Φωτογραφία για Διέξοδο για 12.000 ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν και με την πρωτογενή παραγωγή τα προγράμματα ΤοπΕΚΟ
Σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει οι «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤοπΕΚΟ). Οι δράσεις θα αφορούν την προετοιμασία ανέργων, από τη διαδικασία επιλογής τους, μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ΤοπΕΚΟ έχουν εγκριθεί συνολικά 132 σχέδια δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ, από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 12.000 άνεργοι κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Το πρώτο που έχει ξεκινήσει είναι αυτό με τίτλο «Γίνε Παραγωγός» στους Δήμους Λάρισας και Κιλελέρ ενώ έτοιμο να ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες είναι και το ΤοπΕΚΟ της Θήβας. Οι περιοχές και οι τομείς παρέμβασης προσδιορίστηκαν στα σχέδια δράσης που υποβλήθηκαν από τις αναπτυξιακές συμπράξεις, στις οποίες συμπράττουν ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

Τα ΤοπΕΚΟ αφορούν τις εξής περιοχές: Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνιο, Β. Αιγαίο Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ν. Αιγαίο.


Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Μόσχης, υπεύθυνος του προγράμματος του ΚΕΚ Δήμητρα στην Θεσσαλία: «Είναι ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Είναι ΤοπΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες) το οποίο “τρέχει” στο Δήμο Λάρισας και στο Δήμο Κιλελέρ. Στο πλαίσιο των ΤοπΕΚΟ διάφορες Περιφέρειες και φορείς έχουν υποβάλει προτάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταρτίσουν ανέργους από όλη τη χώρα. Το «Γίνε Παραγωγός», είναι η δική μας πρόταση η οποία έχει εγκριθεί και μάλιστα ήταν η πρώτη πανελλαδικά σε βαθμολογία (αξιολόγηση). Έχει ξεκινήσει σαν έργο από τον Ιανουάριο του 2013 και σαν δράση κατάρτισης από τον Μάρτιο του 2013. Πρόκειται για κάποια ολοκληρωμένα προγράμματα τα οποία δεν είναι μόνο κατάρτισης».

Πιστοποίηση στην επιχειρηματικότητα

Και προσθέτει: «Θα πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν κάποιο σχετικό υπόβαθρο στον πρωτογενή τομέα. Από εκεί και πέρα τους μαθαίνουμε για επιχειρηματικότητα και μάλιστα θα δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης (σε φορέα πιστοποίησης αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο) για την επιχειρηματικότητα κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη χώρα. Στη συνέχεια καταρτίζονται πάνω σε αγροτικά θέματα (είτε οπωροκηπευτικά είτε αρωματικά) όπου γίνεται και η αντίστοιχη πρακτική άσκηση. Ταυτόχρονα υπάρχει αλληλοεμπλοκή δράσεων όπως για παράδειγμα ψυχολογική υποστήριξη, σύμβουλοι επιχειρήσεων και γεωπόνοι τους κάνουν επιχειρηματική υποστήριξη».

Υποστήριξη και μετά την εκπαίδευση

Ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ότι σύμφωνα με τον κ. Μόσχη: «Οι σύμβουλοι θα τους κάνουν το business plan είτε για ατομική είτε για κοινωνική επιχείρηση προκειμένου να προχωρήσουν. Επίσης, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων θα αναλάβουν να προωθήσουν τα business plan ή να πάρουν πιθανές επιδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ ή του ΟΑΕΔ. Ακόμα και με την έναρξη της επιχείρησης στην συνέχεια θα υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από γεωπόνους μέχρι και τον Ιούνιο του 2014. Ακόμη θα μπορούσαμε αν κάποιος έχει πρόβλημα σε λογιστικό ή συμβολαιογραφικό επίπεδο να του παράσχουμε και αυτό (λογιστική και νομική υποστήριξη). Η πρόταση μας που υλοποιείται έγινε από το ΚΕΚ Δήμητρα όπου οι εταίροι είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ο δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Κιλελέρ και το ΤΕΙ Λάρισας και αφορά 80 άτομα οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των δύο Δήμων και οι ηλικίες κυμαίνονται από τα 18 έως τα 64 έτη. Το ύψος του προγράμματος είναι 500.000 ευρώ. Ο συμμετέχων επιδοτείται με 6 ευρώ την ώρα (σύνολο ωρών 140)».
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ