2012-04-03 20:06:26
Φωτογραφία για Νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Νέο πολιτικό μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες μετά από την πρωτοβουλία σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών του υπουργού προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη. Χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια καταφανής διαφωνία επί της ουσίας της πρότασης Χρυσοχοΐδη, από μόνη της η ανάληψη και η προεξαγγελία του μέτρου στις Βρυξέλλες δημιουργεί έναν πρόσθετο κύκλο υποχρεώσεων από τις οποίες η όποια κυβέρνηση στο μέλλον θα κριθεί.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη κατά τη συνάντηση που είχε, σε καλό κατά τα λοιπά κλίμα, με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, κατάφερε να εντάξει την κατασκευή αυτών των χώρων στο πλαίσιο της υπάρχουσας χρηματοδότησης για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Η δεξαμενή αυτή περιλαμβάνει 250 εκ. ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόνο 40, για όλη την προγραμματική περίοδο, ποσό το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει χρησιμοποιηθεί αναποτελεσματικά.


Από εδώ και στο εξής κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να επισπεύσει τις διαδικασίες χωροθέτησης και τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατασκευή των χώρων φιλοξενίας μπροστά στον κίνδυνο όχι μόνο τα λεφτά να χαθούν αλλά να υπάρξουν και δυσάρεστες πολιτικές συνέπειες για τη χώρα.

Η επίτροπος κ. Μάλμστρομ ήταν αρκετά σαφής κατά την τοποθέτησή της στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Χρυσοχοΐδη:

Η χώρα έχει υποχρεώσεις όπως:

1) την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της και στην είσοδο και στην έξοδο των λαθρομεταναστών,

2) οι ελληνικές διοικητικές διαδικασίες σε σχέση με την εξέταση και τη χορήγηση ασύλου πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσουν να λειτουργούν με ευρωπαϊκά στάνταρ,

3) και τέλος, όσοι προσωρινά φιλοξενούνται σε ελληνικό έδαφος θα πρέπει να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Σε όλα τα παραπάνω ο Έλληνας υπουργός επιχείρησε να δώσει την επιπλέον διάσταση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας που συνεπάγεται η μαζική παρουσία λαθρομεταναστών στις ελληνικές πόλεις, μίλησε όμως και για ανθρωπιστική καταστροφή, αναφερόμενος στον όγκο και τις δυσκολίες διαχείρισης των ρευμάτων εξ ανατολών. Οι δύο πλευρές έδωσαν την υπόσχεση ότι θα παρακολουθούν το θέμα στενά και η πλευρά της επιτροπής σημείωσε με νόημα ότι οι εκλογές δεν πρέπει να επηρεάσουν τη συγκεκριμένη ατζέντα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στην συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, συμφωνία που είναι έτοιμη εδώ και 2 χρόνια, όπως είπε η κ.Μάλμστρομ, αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, μετά από άρνηση της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία συνδέει το θέμα με την αναθεώρηση του καθεστώτος visa για τους δικούς της πολίτες, η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά δεν έχουν λόγω να εμποδίσουν μια "χέρι-χέρι" ανταλλαγή, αλλά υπάρχουν πολλά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Κύπρος που ούτε να ακούσουν θέλουν τέτοιες ιστορίες.

Θα βγάλουν την Ελλάδα από τη ζώνη Σέγκεν;

Στις Βρυξέλλες βεβαίως, πληθαίνουν οι πολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα, καθώς μετά τη ζώνη του ευρώ, τώρα και η παραμονή της στη ζώνη Σέγκεν δε μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Όπως και με το ευρώ, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων χωρίς συνοριακούς ελέγχους προϋποθέτει υποχρεώσεις που η Ελλάδα δυστυχώς δεν πληροί. Βεβαίως, η «έξοδος» δεν είναι μια απλή διαδικασία, όμως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον εντελώς ρεαλιστικό κίνδυνο να αξιολογηθεί ιδιαιτέρως αρνητικά στον χειρισμό των υποχρεώσεών της από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να πρέπει να αποφανθεί για κάτι τέτοιο. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου βέβαιο αν στο Συμβούλιο η χώρα μπορεί να «μαζέψει τις ψήφους για να ανατρέψει μια αρνητική εισήγηση της Κομισιόν», εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Από την άλλη η χαρακτηριστική ολιγωρία των πολλών τελευταίων ετών έχει φέρει τις κοινοτικές υπηρεσίες αλλά και τα κράτη μέλη στα όριά τους. Τα δύο εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά στοιχεία είναι σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου, όμως ουδείς είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι ο χρόνος πια επαρκεί. Η εισήγηση της Κομισιόν θα γίνει τον Ιούνιο και ως τότε στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα θα ασχολείται με τις εκλογές.

Συνεπώς το πραγματικό ερώτημα είναι όχι το αν, αλλά το πότε θα αρχίσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τις Βρυξέλλες και σε αυτό τον τομέα... πριν αρχίσουμε επιστρέψουμε στα διαβατήρια.

http://www.real.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ