2013-05-12 07:39:09
Ωχρή, καταβεβλημένη και μελαγχολική - μια γυναικεία φιγούρα-σκιά του αλλοτινού λαμπερού εαυτού της. Αυτή ήταν η εικόνα της Βίκυς Σταμάτη στην πρώτη επίσημη «έξοδό» της από το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού -περίπου έναν χρόνο μετά την προφυλάκισή της- προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η δημόσια εμφάνιση της συζύγου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου στις 22 Απριλίου, ημέρα έναρξης της δίκης, ήρθε να ενισχύσει τους ψιθύρους που την ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα, παράλληλα με την ακροαματική διαδικασία, βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας αγώνας δρόμου με βασικό ζητούμενο η «επώνυμη» κρατούμενη να εξασφαλίσει την εισαγωγή της σε δημόσιο νοσοκομείο - είχαν προηγηθεί μεμονωμένες επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα κατά το διάστημα της προφυλάκισής της.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καλούνται όλο αυτό το διάστημα να διαχειριστούν σειρά αιτημάτων για εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχει υποβάλει η πλευρά της Βίκυς Σταμάτη, άλλοτε με την επίκληση ψυχιατρικών, άλλοτε ογκολογικών και άλλοτε γυναικολογικών προβλημάτων.
Επίσημη διάγνωση για την κατάσταση της δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, η παραφιλολογία σχετικά με τη σωματική και ψυχική της υγεία έχει φουντώσει - ειδικά μετά την απουσία της την περασμένη Πέμπτη από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Την ημέρα εκείνη ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της συζύγου του πρώην υπουργού, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι η εντολέας του δεν θα παραστεί στη δίκη διότι «εισάγεται στο “Γεννηματάς”».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βίκυ Σταμάτη ζητούσε ιατρική εξέταση ή νοσηλεία εκτός του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού. Τον περασμένο Μάιο είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με προβλήματα υγείας λόγω απεργίας πείνας, ενώ τον ίδιο μήνα εισήχθη για προβλήματα γυναικολογικής φύσεως στο Θριάσιο. Στο ίδιο νοσοκομείο επανήλθε λίγους μήνες αργότερα (τον περασμένο Αύγουστο), καθώς φέρεται να δήλωσε πως είχε πάρει μεγάλες ποσότητες ηρεμιστικών χαπιών. Τον περασμένο Ιούλιο, εξάλλου, είχε ζητήσει και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
Αναμενόμενη η απουσία
Η απουσία της Βίκυς Σταμάτη την περασμένη Πέμπτη από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ως έναν βαθμό αναμενόμενη, καθώς το περιβάλλον της είχε προετοιμάσει το έδαφος για την εικόνα της υγείας της. Μια εικόνα θολή, όμως, στην οποία μάλιστα δεν θέλησε να αναφερθεί ούτε ο σύζυγός της, σε ένα από τα διαλείμματα της δίκης. Μιλώντας με χειμαρρώδη λόγο για την υπόθεση για την οποία δικάζεται ο ίδιος και 18 ακόμη συγκατηγορούμενοί του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας της συζύγου του, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια. «Δεν ξέρω. Αφήστε αυτό το θέμα», ήταν η λακωνική του απάντηση.
Και ενώ η Βίκυ Σταμάτη «εισάγεται» στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», κατά δήλωση του συνηγόρου της κ. Κούγια, το πρωί της Πέμπτης οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας εξέταζαν το αίτημα της κρατούμενης που την ημέρα εκείνη είχε υποβληθεί με την επίκληση ψυχιατρικών προβλημάτων. Το ιατρικό «ραντεβού» ωστόσο στο «Γεννηματάς» άργησε μια μέρα, καθώς εκκρεμούσε η γνωμάτευση του αρμόδιου γιατρού των Φυλακών Κορυδαλλού για το κατά πόσο η κρατούμενη πράγματι χρήζει εξέτασης σε δημόσιο νοσοκομείο. Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, η Βίκυ Σταμάτη διακομίστηκε στο νοσοκομείο της λεωφόρου Μεσογείων, όπου, σημειωτέον, εξετάζονται συχνά πυκνά κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού, όπως ο τακτικός επισκέπτης της Οφθαλμολογικής Κλινικής, Σάββας Ξηρός. Και πράγματι την εξέτασε ιατρός: ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής κ. Δημοσθένης Τσούτσος.
Ενοχη η πλαστική στήθους;
Κατά πληροφορίες, η εξέταση από πλαστικό χειρουργό συσχετίζεται με προσθετική επέμβαση στήθους, στην οποία φέρεται να έχει υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη την περασμένη δεκαετία. Η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της αρκετές μελέτες που ενοχοποιούν τα ίδια τα ενθέματα για πρόκληση καρκίνου στους μαστούς. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσούτσος ζήτησε η κρατούμενη να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία - όπως κι έγινε. Οι Ελληνες γιατροί του ΕΣΥ επέμειναν εδώ και αρκετό καιρό ότι η Βίκυ Σταμάτη πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Για το ίδιο θέμα η κρατούμενη είχε απευθυνθεί μέσω του συνηγόρου της, στις αρχές Απριλίου, στη Μονάδα Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Φέρεται επίσης να ζήτησε να εξεταστεί και από τον διευθυντή της Μονάδας Μαστού του Ιπποκράτειου, τον καθηγητή Χειρουργικής κ. Γιώργο Ζωγράφο, γνωστό όχι μόνο για τις χειρουργικές του ικανότητες, αλλά και για τη «διάσημη» γιατρό που έχει στο τμήμα του, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, την κυρία Νατάσα Παζαΐτη.
Ο διευθυντής της μονάδας του «Μεταξά» κ. Κυριάκος Καλογεράκος εξέτασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες την κρατούμενη και εισηγήθηκε την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου, ύστερα από αυστηρές εντολές του υπουργείου Υγείας, είχε ζητήσει να εξεταστεί το αίτημα της πιο «επώνυμης» κρατούμενης του Κορυδαλλού και από την Ογκολογική Επιτροπή του νοσοκομείου, όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον επικεφαλής της Μονάδας Μαστού, έναν παθολόγο-ογκολόγο, έναν παθολογοανατόμο κι έναν χειρουργό, είχε γνωματεύσει ώστε η Βίκυ Σταμάτη να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, πλην όμως η ίδια φέρεται να είχε αρχικά αρνηθεί.
Σε λίστα αναμονής για δίκλινο στο «Μεταξά»
H ιδιότητα της ασθενούς Βίκυς Σταμάτη (και) ως «ενοίκου» του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού περιπλέκει την κατάσταση, καθώς οι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία υπάρχει διαθέσιμος θάλαμος, συνήθως δίκλινος, μόνο γι’ αυτούς. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Μεταξά» συγκαταλέγονται μέσα σε αυτά, διαθέτοντας μάλιστα και ειδικούς σιδερόφρακτους θαλάμους για τους ασθενείς κρατουμένους. Η νοσηλεία σε αυτούς προϋποθέτει αφενός ότι είναι ελεύθεροι, εφόσον πρόκειται για μονόκλινους, αφετέρου ότι πρόκειται για ασθενείς του ίδιου φύλου εάν είναι δίκλινοι. Αυτό ήταν εμπόδιο για τη νοσηλεία της κρατούμενης στο «Μεταξά». Ο δίκλινος θάλαμος φιλοξενεί τις τελευταίες εβδομάδες άνδρα ασθενή. Αμέσως μόλις αυτός πάρει εξιτήριο, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει το ερχόμενο 48ωρο, πρώτη στη λίστα αναμονής για το «Μεταξά» είναι η Βίκυ Σταμάτη Ακης: Δεν είμαι μόνος σε αυτή την υπόθεση
Και ενώ η Βίκυ Σταμάτη ψάχνει από τι πάσχει, «μάχη» προκειμένου η δίκη για τις «χρυσές μίζες» να αποκτήσει πολιτική χροιά θα συνεχίσει να δίνει ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συνήγοροί του εμμένοντας στο αίτημά τους για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας - ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
«Θα τα πούμε όλα», είπε ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρώην υπουργός, σε ένα από τα διαλείμματα της δίκης την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας «μήνυμα» πως κατά την ακροαματική διαδικασία θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μόνος. «Φωτογραφίζοντας» στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν μετά από εκείνον το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας -πρώτος τον διαδέχθηκε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου- ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη τεράστια ζημιά από τη μη υλοποίηση της σύμβασης για τα υποβρύχια. «Οσο ήμουν εγώ στο υπουργείο η σύμβαση συνεχίζονταν κανονικά, αλλά μετά από εμένα ακυρώθηκε στην πράξη», ανέφερε και προσέθεσε: «Η Βουλή έπρεπε να διενεργήσει πλήρη έλεγχο, αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να ανοίξει η υπόθεση».
Η πολύκροτη δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχεται από μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με κατηγορούμενους εκτός από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και 18 ακόμη πρόσωπα, αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και το δικαστήριο θα αποφανθεί για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει συνήγοροι υπεράσπισης. Ωστόσο, οι εισαγγελείς κυρία Γεωργία Αδειλίνη και κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (αναπληρωτής εισαγγελέας) έχουν προτείνει την απόρριψή τους και απαντώντας στους συνηγόρους του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι μίλησαν για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που απαιτεί καταδίκες, τόνισαν ότι ο δικαστήριο θα κρίνει αμερόληπτα την υπόθεση, χωρίς να αναζητά «εξιλαστήρια θύματα».
«Ερχονται και άλλες τέτοιες δίκες»
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Αφού τόνισαν ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί οικονομικό έγκλημα και το Δημόσιο θα πρέπει να παρίσταται ως πολιτική αγωγή σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ανέφεραν ότι επίκεινται και άλλες δίκες με επίκεντρο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η αναφορά τους αυτή συνδυάστηκε από κάποιους -ακόμη και παράγοντες της δίκης- με τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας δεκαετίας και κάποιες από αυτές οδεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προς την ολοκλήρωσή τους.
Και ενώ ακόμη η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της λήψης των αποφάσεων επί των ενστάσεων, μερίδα των κατηγορουμένων έχει αρχίσει να «φανερώνει» τα υπερασπιστικά της χαρτιά προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία που αντιμετωπίζει. Αναφερόμενος στον τραπεζικό λογαριασμό που κατά το παραπεμπτικό βούλευμα η Βίκυ Σταμάτη τηρούσε στην ελβετική τράπεζα UBS, ο κ. Αλέξης Κούγιας υποστήριξε στο δικαστήριο πως τα 120.000 ελβετικά φράγκα που είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό η σύζυγος του πρώην υπουργού αποτελούν χρήματα από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
«Η μετανοούσα Μαγδαληνή»
«Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει. Πρόκειται για χρήματα από ασφαλιστήριο που προφανώς της είχε κάνει ο σύζυγός της από την υπέρμετρη αγάπη που της είχε», είπε ο κ. Κούγιας για να στρέψει στη συνέχεια τα πυρά του στον Νίκο Ζήγρα, εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενό του. «Η μετανοούσα Μαγδαληνή, ο κ. Ζήγρας που κατέθεσε τα χρήματα δεν είπε τίποτα γι’ αυτό», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης καυτηριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση που κράτησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, ελπίζοντας σε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Ο Νίκος Ζήγρας «έκαψε» με τις απολογίες τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Γιάννη Σμπώκο και άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η επ’ ακροατηρίω απολογία του. Η δίκη θα συνεχεστεί την Τρίτη.
Πηγή: protothema
Η δημόσια εμφάνιση της συζύγου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου στις 22 Απριλίου, ημέρα έναρξης της δίκης, ήρθε να ενισχύσει τους ψιθύρους που την ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα, παράλληλα με την ακροαματική διαδικασία, βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας αγώνας δρόμου με βασικό ζητούμενο η «επώνυμη» κρατούμενη να εξασφαλίσει την εισαγωγή της σε δημόσιο νοσοκομείο - είχαν προηγηθεί μεμονωμένες επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα κατά το διάστημα της προφυλάκισής της.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καλούνται όλο αυτό το διάστημα να διαχειριστούν σειρά αιτημάτων για εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχει υποβάλει η πλευρά της Βίκυς Σταμάτη, άλλοτε με την επίκληση ψυχιατρικών, άλλοτε ογκολογικών και άλλοτε γυναικολογικών προβλημάτων.
Επίσημη διάγνωση για την κατάσταση της δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, η παραφιλολογία σχετικά με τη σωματική και ψυχική της υγεία έχει φουντώσει - ειδικά μετά την απουσία της την περασμένη Πέμπτη από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Την ημέρα εκείνη ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της συζύγου του πρώην υπουργού, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι η εντολέας του δεν θα παραστεί στη δίκη διότι «εισάγεται στο “Γεννηματάς”».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βίκυ Σταμάτη ζητούσε ιατρική εξέταση ή νοσηλεία εκτός του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού. Τον περασμένο Μάιο είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με προβλήματα υγείας λόγω απεργίας πείνας, ενώ τον ίδιο μήνα εισήχθη για προβλήματα γυναικολογικής φύσεως στο Θριάσιο. Στο ίδιο νοσοκομείο επανήλθε λίγους μήνες αργότερα (τον περασμένο Αύγουστο), καθώς φέρεται να δήλωσε πως είχε πάρει μεγάλες ποσότητες ηρεμιστικών χαπιών. Τον περασμένο Ιούλιο, εξάλλου, είχε ζητήσει και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
Αναμενόμενη η απουσία
Η απουσία της Βίκυς Σταμάτη την περασμένη Πέμπτη από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ως έναν βαθμό αναμενόμενη, καθώς το περιβάλλον της είχε προετοιμάσει το έδαφος για την εικόνα της υγείας της. Μια εικόνα θολή, όμως, στην οποία μάλιστα δεν θέλησε να αναφερθεί ούτε ο σύζυγός της, σε ένα από τα διαλείμματα της δίκης. Μιλώντας με χειμαρρώδη λόγο για την υπόθεση για την οποία δικάζεται ο ίδιος και 18 ακόμη συγκατηγορούμενοί του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας της συζύγου του, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια. «Δεν ξέρω. Αφήστε αυτό το θέμα», ήταν η λακωνική του απάντηση.
Και ενώ η Βίκυ Σταμάτη «εισάγεται» στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», κατά δήλωση του συνηγόρου της κ. Κούγια, το πρωί της Πέμπτης οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας εξέταζαν το αίτημα της κρατούμενης που την ημέρα εκείνη είχε υποβληθεί με την επίκληση ψυχιατρικών προβλημάτων. Το ιατρικό «ραντεβού» ωστόσο στο «Γεννηματάς» άργησε μια μέρα, καθώς εκκρεμούσε η γνωμάτευση του αρμόδιου γιατρού των Φυλακών Κορυδαλλού για το κατά πόσο η κρατούμενη πράγματι χρήζει εξέτασης σε δημόσιο νοσοκομείο. Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, η Βίκυ Σταμάτη διακομίστηκε στο νοσοκομείο της λεωφόρου Μεσογείων, όπου, σημειωτέον, εξετάζονται συχνά πυκνά κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού, όπως ο τακτικός επισκέπτης της Οφθαλμολογικής Κλινικής, Σάββας Ξηρός. Και πράγματι την εξέτασε ιατρός: ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής κ. Δημοσθένης Τσούτσος.
Ενοχη η πλαστική στήθους;
Κατά πληροφορίες, η εξέταση από πλαστικό χειρουργό συσχετίζεται με προσθετική επέμβαση στήθους, στην οποία φέρεται να έχει υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη την περασμένη δεκαετία. Η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της αρκετές μελέτες που ενοχοποιούν τα ίδια τα ενθέματα για πρόκληση καρκίνου στους μαστούς. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσούτσος ζήτησε η κρατούμενη να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία - όπως κι έγινε. Οι Ελληνες γιατροί του ΕΣΥ επέμειναν εδώ και αρκετό καιρό ότι η Βίκυ Σταμάτη πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Για το ίδιο θέμα η κρατούμενη είχε απευθυνθεί μέσω του συνηγόρου της, στις αρχές Απριλίου, στη Μονάδα Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Φέρεται επίσης να ζήτησε να εξεταστεί και από τον διευθυντή της Μονάδας Μαστού του Ιπποκράτειου, τον καθηγητή Χειρουργικής κ. Γιώργο Ζωγράφο, γνωστό όχι μόνο για τις χειρουργικές του ικανότητες, αλλά και για τη «διάσημη» γιατρό που έχει στο τμήμα του, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, την κυρία Νατάσα Παζαΐτη.
Ο διευθυντής της μονάδας του «Μεταξά» κ. Κυριάκος Καλογεράκος εξέτασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες την κρατούμενη και εισηγήθηκε την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου, ύστερα από αυστηρές εντολές του υπουργείου Υγείας, είχε ζητήσει να εξεταστεί το αίτημα της πιο «επώνυμης» κρατούμενης του Κορυδαλλού και από την Ογκολογική Επιτροπή του νοσοκομείου, όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον επικεφαλής της Μονάδας Μαστού, έναν παθολόγο-ογκολόγο, έναν παθολογοανατόμο κι έναν χειρουργό, είχε γνωματεύσει ώστε η Βίκυ Σταμάτη να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, πλην όμως η ίδια φέρεται να είχε αρχικά αρνηθεί.
Σε λίστα αναμονής για δίκλινο στο «Μεταξά»
H ιδιότητα της ασθενούς Βίκυς Σταμάτη (και) ως «ενοίκου» του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού περιπλέκει την κατάσταση, καθώς οι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία υπάρχει διαθέσιμος θάλαμος, συνήθως δίκλινος, μόνο γι’ αυτούς. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Μεταξά» συγκαταλέγονται μέσα σε αυτά, διαθέτοντας μάλιστα και ειδικούς σιδερόφρακτους θαλάμους για τους ασθενείς κρατουμένους. Η νοσηλεία σε αυτούς προϋποθέτει αφενός ότι είναι ελεύθεροι, εφόσον πρόκειται για μονόκλινους, αφετέρου ότι πρόκειται για ασθενείς του ίδιου φύλου εάν είναι δίκλινοι. Αυτό ήταν εμπόδιο για τη νοσηλεία της κρατούμενης στο «Μεταξά». Ο δίκλινος θάλαμος φιλοξενεί τις τελευταίες εβδομάδες άνδρα ασθενή. Αμέσως μόλις αυτός πάρει εξιτήριο, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει το ερχόμενο 48ωρο, πρώτη στη λίστα αναμονής για το «Μεταξά» είναι η Βίκυ Σταμάτη Ακης: Δεν είμαι μόνος σε αυτή την υπόθεση
Και ενώ η Βίκυ Σταμάτη ψάχνει από τι πάσχει, «μάχη» προκειμένου η δίκη για τις «χρυσές μίζες» να αποκτήσει πολιτική χροιά θα συνεχίσει να δίνει ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συνήγοροί του εμμένοντας στο αίτημά τους για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας - ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
«Θα τα πούμε όλα», είπε ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρώην υπουργός, σε ένα από τα διαλείμματα της δίκης την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας «μήνυμα» πως κατά την ακροαματική διαδικασία θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μόνος. «Φωτογραφίζοντας» στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν μετά από εκείνον το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας -πρώτος τον διαδέχθηκε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου- ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη τεράστια ζημιά από τη μη υλοποίηση της σύμβασης για τα υποβρύχια. «Οσο ήμουν εγώ στο υπουργείο η σύμβαση συνεχίζονταν κανονικά, αλλά μετά από εμένα ακυρώθηκε στην πράξη», ανέφερε και προσέθεσε: «Η Βουλή έπρεπε να διενεργήσει πλήρη έλεγχο, αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να ανοίξει η υπόθεση».
Η πολύκροτη δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχεται από μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με κατηγορούμενους εκτός από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και 18 ακόμη πρόσωπα, αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και το δικαστήριο θα αποφανθεί για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει συνήγοροι υπεράσπισης. Ωστόσο, οι εισαγγελείς κυρία Γεωργία Αδειλίνη και κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (αναπληρωτής εισαγγελέας) έχουν προτείνει την απόρριψή τους και απαντώντας στους συνηγόρους του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι μίλησαν για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που απαιτεί καταδίκες, τόνισαν ότι ο δικαστήριο θα κρίνει αμερόληπτα την υπόθεση, χωρίς να αναζητά «εξιλαστήρια θύματα».
«Ερχονται και άλλες τέτοιες δίκες»
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Αφού τόνισαν ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί οικονομικό έγκλημα και το Δημόσιο θα πρέπει να παρίσταται ως πολιτική αγωγή σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ανέφεραν ότι επίκεινται και άλλες δίκες με επίκεντρο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η αναφορά τους αυτή συνδυάστηκε από κάποιους -ακόμη και παράγοντες της δίκης- με τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας δεκαετίας και κάποιες από αυτές οδεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προς την ολοκλήρωσή τους.
Και ενώ ακόμη η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της λήψης των αποφάσεων επί των ενστάσεων, μερίδα των κατηγορουμένων έχει αρχίσει να «φανερώνει» τα υπερασπιστικά της χαρτιά προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία που αντιμετωπίζει. Αναφερόμενος στον τραπεζικό λογαριασμό που κατά το παραπεμπτικό βούλευμα η Βίκυ Σταμάτη τηρούσε στην ελβετική τράπεζα UBS, ο κ. Αλέξης Κούγιας υποστήριξε στο δικαστήριο πως τα 120.000 ελβετικά φράγκα που είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό η σύζυγος του πρώην υπουργού αποτελούν χρήματα από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
«Η μετανοούσα Μαγδαληνή»
«Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει. Πρόκειται για χρήματα από ασφαλιστήριο που προφανώς της είχε κάνει ο σύζυγός της από την υπέρμετρη αγάπη που της είχε», είπε ο κ. Κούγιας για να στρέψει στη συνέχεια τα πυρά του στον Νίκο Ζήγρα, εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενό του. «Η μετανοούσα Μαγδαληνή, ο κ. Ζήγρας που κατέθεσε τα χρήματα δεν είπε τίποτα γι’ αυτό», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης καυτηριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση που κράτησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, ελπίζοντας σε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Ο Νίκος Ζήγρας «έκαψε» με τις απολογίες τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Γιάννη Σμπώκο και άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η επ’ ακροατηρίω απολογία του. Η δίκη θα συνεχεστεί την Τρίτη.
Πηγή: protothema
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκάνδαλο: Σπαταλούν 310 εκατ.ευρώ σε κινητά οι δημόσιοι υπάλληλοι!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπέγραψε ο Α. Σαμαράς την επιστράτευση των καθηγητών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ