2013-05-15 17:45:04
Φωτογραφία για Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Fitch Ratings. Η Ελλάδα αξιολογείται πλέον στη βαθμίδα Β- (από CCC προηγουμένως) ενώ παράλληλα ο οίκος τονίζει πως η προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει Σταθερή. Για την ακρίβεια ο οίκος αναβάθμισε σε Β, (από CCC προηγουμένως) τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, αλλά και σε Β (από C), τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Παράλληλα, αναβάθμισε σε B από B- το Country Ceiling.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στην κλίμακα του οίκου αξιολόγησης αιτιολογείται από τους αναλυτές της Fitch ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης, της σταθεροποίησης (rebalancing) της ελληνικής οικονομίας.

Θετική είναι η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα υψηλά διετίας προσπαθώντας να διασπάσει τις 1.100 μονάδες ενώ την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τις 370 μονάδες αναρριχάται ο δείκτης FTSE 25 με τις οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά να υποχωρούν κάτω απ' το 9%.


Πως εξηγούν οι αναλυτές την απόφαση για αναβάθμιση

Στο αιτιολογικό σημείωμα ο οίκος τονίζει: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σαφή πρόοδο στην τιθάσευση του ελλείμματός της, ενώ και το πρόγραμμα προσαρμογής της (Economic Adjustment Programme), βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που εσχάτως καταγράφεται στη χώρα.

Εκτός αυτών η Fitch τονίζει πως πλέον το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί κατά πολύ.

Aναλυτικότερα η Fitch εκτιμά πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εδράζεται στους εξής παράγοντες:

- Καταγράφεται σαφής πρόοδος ως προς την τιθάσευση τόσο του δημοσιονομικού, όσο και του τρέχοντος ελλείμματος. Η “εσωτερική υποτίμηση” υλοποιείται, όχι όμως χωρίς κόστος το οποίο εστιάζεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής και στην αύξηση της ανεργίας. Αυτοί οι δύο παράγοντες θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει άμεσα. Πλην όμως τόσο η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, όσο και η συμφωνία με την ΕΚΤ και τους εταίρους της χώρας μας να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην Ελλάδα να καλύψει το σύνολο των δεσμεύσεών της, μείωσε κατά πολύ τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ και λειτουργεί θετικά για την ψυχολογία των οικονομικών παραγόντων.

Το Πρόγραμμα Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας (Economic Adjustment Programme) είναι σε θετική τροχιά κυρίως γιατί πλέον στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ πιο μεγάλη αποφασιστικότητα σε σχέση με τους προκατόχους της στο να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας και τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Ακόμα βέβαια δεν είναι απτή η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, κυρίως γιατί υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις στην υιοθέτηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες όμως η κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα στο να τις υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, οι αναλυτές του οίκου αποδίδουν τα εύσημα στην Ελλάδα και για το ότι οι συνολικές προσπάθειες μέχρι στιγμής και κυρίως “η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας κατά 9% του ΑΕΠ την περίοδο 2009 - 2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη υλοποίηση προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, κατά τη νεότερη οικονομική ιστορία”!

Στην έκθεσή της η Fitch τονίζει πως παρά την πρόοδο η προσπάθεια της Ελλάδας παραμένει ευάλωτη και σε κρίσιμο σημείο και διευκρινίζει πως για να φτάσει η χώρα στο τέλος της διαδρομής χρειάζεται η σταθερή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων. Παράγοντες που εκτός των άλλων θα οδηγήσουν και σε περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ