2013-05-17 14:17:04
Φωτογραφία για ΕΛΓΑ: Ηλείοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημειώσεις αν δεν πληρώσουν τις εισφορές
Περίπου 50.000 παραγωγοί δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ το 2011. Αυτό ανάφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, στη συνέντευξη τύπου

που έδωσε την Πέμπτη (16/5/2013).

«Όμως για να αποζημιωθούν για ζημιές του 2013 θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του 2011 και 2012», τόνισε. Πάντως την εισφορά - που είναι υποχρεωτική - δεν πρόκειται να αποφύγουν να την πληρώσουν, αφού ο Οργανισμός συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ) και σύντομα θα αποσταλούν σημειώματα που θα καλούν τους παραγωγούς να εξοφλήσουν τα χρέη τους. «Αν πληρώσουν έγκαιρα δεν πρόκειται να έχουν πρόστιμα», τόνισε ο κ. Έξαρχος. Ακόμη κάλεσε τους παραγωγούς να υποβάλλουν γρήγορα και χωρίς λάθη τις δηλώσεις καλλιέργειας μαζί με το ΟΣΔΕ, ώστε να πληρώσει σύντομα τις αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι), ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι συγκροτήθηκαν Ομάδες Εργασίας, οι οποίες μέχρι τέλος Μαΐου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.


Στη συνέχεια μέχρι το τέλος καλοκαιριού η ηγεσία του Οργανισμού θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις της στο ΥπΑΑΤ. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. κ. Αργύρης Μποτός ανέφερε ότι «θα αξιολογηθεί το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να ενταχθούν νέες καλλιεργητικές πρακτικές αλλά και νέες καλλιέργειες».

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το αν πρόκειται να ενταχθεί το πράσινο σκουλήκι στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, ο κ. Μποτός δήλωσε ότι μελετούν το θέμα, όμως «η επέκταση της προστασίας σε εντομολογικές προσβολές θα οδηγούσε τους αγρότες στο να μην κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Ανέφερε ακόμη ότι οι περισσότερες ζημιές στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι έγιναν το 2010 και ότι «μέρος του προβλήματος ήταν η καθυστέρηση έγκρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το ΥπΑΑΤ».

Πάντως ο κ. Έξαρχος παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο ισχύον πλαίσιο, αφού, όπως τόνισε, «πρέπει να μελετήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμοστούμε (π.χ. τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται χαλαζόπτωση πριν από τις 10 Απριλίου, ημερομηνία που ξεκινά το αντιχαλαζικό πρόγραμμα του Οργανισμού)». Ακόμη ανέφερε ότι περιμένουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ώστε να ξεκινήσει μελέτες ο ΕΛΓΑ για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών.

Ακόμη ο κ. Έξαρχος απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέφερε ότι «αν μειωθεί η εισφορά τότε θα μειωθεί και η αποζημίωση».
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ