2012-04-04 09:28:56
Φωτογραφία για Ενεση ρευστότητας στις τράπεζες ύψους 6 δις
Aμεση ένεση ρευστότητας ύψους 6 δισ. ευρώ προς τις εμπορικές τράπεζες, εκτός των κεφαλαίων ύψους 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα σημάνει η πλήρης ενεργοποίηση της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας στα μέσα Ιουνίου.

Το οικονομικό επιτελείο εναποθέτει τις ελπίδες του στην πλήρη υλοποίηση των συμφωνιών της 28ης Οκτωβρίου. Με βάση τις εκ των υστέρων αναπροσαρμογές, η πρώτη μεγάλη δόση του δανείου έχει διαμορφωθεί στα 75 δισ. ευρώ. Από αυτά, 5,9 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν ήδη και αναλώθηκαν άμεσα για την κάλυψη των τόκων του πρώτου τριμήνου.

Αλλα 25 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, 30 δισ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή σε ρευστό στο PSI και άλλα 14,1 δισ. θα αποτελέσουν την επίσημη πρώτη δόση του δανείου.

Για σταθερό αποθεματικό

Η δόση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα σταθερό αποθεματικό ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τις Βρυξέλλες αλλά και οι υστερήσεις στα έσοδα ή οι έκτακτες δαπάνες να μη φτάνουν τη λειτουργία του κράτους σε κατάσταση συναγερμού.


Τα χρήματα αυτά, όπως είναι φυσικό, θα κατατεθούν στις εμπορικές τράπεζες ενισχύοντας άμεσα τη ρευστότητα του συστήματος, αφού ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν θα αναπληρώνονται από την αμέσως επόμενη δόση του δανείου.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο από τους δανειστές μας, με δεδομένο ότι η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει σαφώς πιο σφικτή διαχείριση των χρημάτων του νέου δανείου. Είναι γνωστό ότι το μέρος των χρημάτων για τις δανειακές ανάγκες αλλά και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα εντάσσονται στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, ενώ ένα άλλο μέρος θα κατευθυνθεί στην κάλυψη του ελλείμματος του 2012.

Από το 2013, θα πρέπει τα χρήματα του νέου δανείου να λειτουργούν επικουρικά στο πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας.

Ενα δεύτερο μέτρο, στην κατεύθυνση της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών, θα είναι η μείωση του υπολοίπου των κυκλοφορούντων εντόκων κατά 3 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, η κάλυψη μέρους του υπολοίπου από τη δόση του δανείου θα αυξήσει ισόποσα τη ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα μέτρα

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι όλα αυτά θα είναι επιπρόσθετα μέτρα στην αναπλήρωση των απωλειών των ελληνικών τραπεζών από το PSI που θα καλυφθούν με ομόλογα μικρής διάρκειας με ελάχιστο επιτόκιο που θα εκδώσει για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν όπως είναι φυσικό πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ και άρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την αποπληρωμή υποχρεώσεων είτε για εγγυήσεις δανείων.

Η ένεση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία από το νέο δάνειο θα έχει ολοκληρωθεί με τη δρομολόγηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ προς ιδιώτες, χρήματα τα οποία αφορούν κυρίως προμήθειες και αμοιβές κατασκευαστικών εταιρειών για έργα υποδομής. Τα χρήματα αυτά, με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα τον Ιούνιο και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά μάλλον από τον Ιούλιο.

Το βασικό στην περίπτωση αυτή είναι να πειστεί η τρόικα ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι οφειλές αυτές, είτε αφορούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ) είτε όχι, θα εξοφληθούν και δεν θα επανέλθουν στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε σε κάθε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των επίσημων δανειστών μας υπάρχει το θέμα της γκρίζας ζώνης που αφορά τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Εκκρεμότητες

Στο μεταξύ, μέσα στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι και το κλείσιμο της Βουλής μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα πρέπει να υλοποιούνται κανονικά τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εχει δηλωθεί επανειλημμένα ότι το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί να λάβει αποφάσεις για παρεμβάσεις που ξεπερνούν τον χρόνο «ζωής» του. Θέλει όμως να ετοιμάσει όλα τα εκκρεμή θέματα, με βασικότερο το Μεσοπρόθεσμο, ώστε «η ηγεσία του υπουργείου που θα προκύψει από τις εκλογές, αν το επιθυμεί, να είναι έτοιμη για άμεση δράση, και να μη χαθεί χρόνος».

Το βασικό θέμα που αναμένεται να λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η πράξη με την οποία θα οριστικοποιούνται οι όροι.

Θα ορίζεται δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων (παλιών και νέων), καθώς και η διαδικασία επαναγοράς των μετοχών που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη συμμετοχή του στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών που θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Συντονισμός δράσεων

Ενα βασικό θέμα για την κυβέρνηση θα είναι ο συντονισμός των δεκάδων δράσεων του μνημονίου. Δεκάδες παρεμβάσεις του Μαρτίου αλλά και εκκρεμότητες του Απριλίου και του Μαΐου σε κλειστά επαγγέλματα, απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, επενδύσεις, υγεία, φάρμακα κ.λπ., θέλουν προετοιμασία από τώρα ώστε να είναι λειτουργικές με την έλευση της τρόικας τον Ιούνιο.

Σε πιο διαρθρωτικό επίπεδο, μέχρι και τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμη η έκθεση για τις περικοπές δαπανών που θα γίνουν το 2013 και το 2014 με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ