2013-05-19 19:10:03
Φωτογραφία για Ταφόπλακα Ντάισελμπλουμ στην Εξεταστική της Ευρωβουλής
Στο κενό πέφτουν οι σχεδιασμοί της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (ECON) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Κύπρο και διαλεύκανση όλων των πτυχών που οδήγησαν στην οικονομική τραγωδία της νήσου.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «ύψωσε τείχος άρνησης» και κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να γνωστοποιήσει όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες, στις συνεδρίες της 15ης και 25ης Μαρτίου και να αποκαλύψει τη στάση που τήρησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οδηγώντας στην πρωτοφανή απόφαση υφαρπαγής καταθέσεων για την εκκαθάριση και διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, επικαλέστηκε τον «διακυβερνητικό χαρακτήρα του Eurogroup», καθιστώντας σαφές ότι «το Σώμα δεν είναι υπόλογο στην Ευρωβουλή και ούτε υποχρεούται να απαντήσει στον κατάλογο δεκαεπτά ερωτημάτων που του υποβλήθηκε (Φιλελεύθερος 12 Απριλίου), σε σχέση με την κυπριακή οικονομική τραγωδία.


Η θέση αυτή είναι νομικώς ορθή, καθώς το Eurogroup δεν τελεί υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν υποχρεούται ουσιαστικά να απαντήσει σε καμιά ερώτηση της Ευρωβουλής, γεγονός που ουσιαστικά «δένει τα χέρια» της Επιτροπής ECON και κλείνει την πόρτα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που είχε προτείνει η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων.

Πέραν όμως από τη νομική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η ηθική διάσταση. Και η γενικότερη υποχρέωση για την πολυδιαφημιζόμενη «διαφάνεια», η οποία αποτελεί σύνθημα Ευρωπαίων επισήμων και αξιωματούχων, αλλά χωρίς περιεχόμενο, τουλάχιστον στην περίπτωση του Eurogroup, καθώς δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, ο οποίος να επιβάλλει τη γνωστοποίηση στοιχείων, δεδομένων και πρακτικών σημειωμάτων (σ.σ. υπήρξαν στην περίπτωση της Κύπρου), για τις αποφάσεις των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Μεταξύ αυτών των σημειωμάτων, τα οποία γνώριζαν «όλοι οι πρωταγωνιστές», περιλαμβάνεται όπως πληροφορείται ο «Φ» και μια μελέτη, την οποία εκπόνησε το φινλανδικό Υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο.

Η εν λόγω μελέτη, ετοιμάστηκε τουλάχιστον δύο μήνες πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένους αριθμούς για τα «έσοδα» που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από ανυποψίαστους καταθέτες που θα ξυπνούσαν ένα πρωί και θα πληροφορούνταν ότι οι καταθέσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για την εκκαθάριση και τη διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αυτή η μελέτη, όπως και αρκετά άλλα στοιχεία που εξετάστηκαν, με μόνιμο παρονομαστή το «κούρεμα» καταθέσεων, θα παραμείνουν επισήμως «θαμμένα». Και οχυρωμένα πίσω από τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του Eurogroup, που επιτρέπει σε αυτούς που κινούν τα νήματα του παρασκηνίου να επιβάλλουν αποφάσεις, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανένα απολύτως έλεγχο.

Ομοίως θα παραμείνουν σε επίπεδο πληροφοριών και χωρίς επίσημη επιβεβαίωση, η στάση που τήρησαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «παρέα» με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη γνωστή «χορωδία», που συνθέτει τον γερμανικό άξονα.

Αλλά και οι προβληματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς σχέδιο Β' και κυρίως χωρίς την εξασφάλιση της πολυδιαφημισμένης στήριξης των εταίρων της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους οποίους κατά τραγική ειρωνεία περιλαμβάνονται η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν. Οι δύο βασικότεροι αρνητικοί κρίκοι της αλυσίδας που οδήγησε στις καταστροφικές αποφάσεις για την Κύπρο.

Συναφείς πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι ο «νεοφώτιστος» πρόεδρος του Eurogroup εφοδιάστηκε με νομική συμβουλή, πριν υποδείξει προς την Επιτροπή ECON ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει καμιά λεπτομέρεια, όσων διαμείφθηκαν στην κλειστή συνεδρία του Eurogroup. Νομική συμβουλή φέρονται να ζήτησαν και κύκλοι της Ευρωβουλής, οι οποίοι επεδίωξαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Κύπρο.

Ωστόσο, η νομική αυτή συμβουλή συνέπιπτε με τις θέσεις που διατύπωσε με προκλητικό τρόπο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του Eurogroup είναι στη διάθεση της Ευρωβουλής και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ECON μόνο για ανταλλαγή απόψεων.

Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μοιραστεί πληροφορίες ή θα αποκαλύψει στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στις κλειστές συνεδρίες του Eurogroup. Με άλλα λόγια, ο κ. Ντάισελμπλουμ διαμήνυσε προς την Ευρωβουλή ότι είναι διαθέσιμος να παρίσταται σε συνόδους επιτροπών, για να κουβεντιάζουν. Τίποτα πέραν αυτού Μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι» Όσοι έχουν ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος, αλλά και για τις αποφάσεις που τροχιοδρομήθηκαν, μπορούν πλέον να «κοιμούνται ήσυχοι», αφού η προσπάθεια για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προσκρούει στον διακυβερνητικό χαρακτήρα του Eurogroup και στην αδυναμία της Ευρωβουλής να υποβάλει την ευρωομάδα σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πόρισμα δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε βεβαίως και απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμλουμ, δεν αποδέχθηκε να απαντήσει γραπτώς στις δεκαεπτά ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από την Επιτροπή ECON.

«Ανακούφιση» θα πρέπει να αισθάνονται όλοι όσοι κατηύθυναν τις αποφάσεις και απειλούσαν ότι θα τραβήξουν την πρίζα από κυπριακές τράπεζες.

Περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει βαρύτατες ευθύνες και για την αλόγιστη έκτακτη παροχή ρευστότητας, μέσω του ELA, προς την αφερέγγυα Λαϊκή Τράπεζα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 9,6 δις ευρώ.

«Ήσυχες» μπορούν να είναι και οι κυβερνήσεις της Κύπρου, πρώην και νυν, περιλαμβανομένων και των διοικήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν τη νήσο στο σημερινό της κατάντημα.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ