2013-05-20 12:15:05
Φωτογραφία για Κρίση κατασκοπείας: έλλειψη πρακτόρων στο φόντο του πληθωρισμού
Στην ιστορία της σύλληψης στη Μόσχα του πράκτορα της CIA Ράιαν Φογκλ κεντρίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλλον το ποσό της σύμβασης για προδοσία παρά ο αρχαϊκός κατασκοπευτικός εξοπλισμός του Αμερκανού.

Όπως αναφέρεται στη Russia Voice, ο Ράιαν Φογκλ υποσχέθηκε στο αντικείμενο της στρατολόγησής του 100.000 δολάρια προκαταβολικά για την προθυμία συνεργασίας, καθώς επίσης και ετήσια αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Εκτελούσε τον ρόλο του πιθανού «τυφλοπόντικα» ένας έγκυρος στρατιωτικός αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) που έχει μεγάλη εμπειρία συμμετοχής στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Καύκασο.

Ο αρχαϊκός κατασκοπευτικός εξοπλισμός του Φογκλ (χάρτινος χάρτης, περούκα και πυξίδα) και ένα εκπληκτικό ποσό ανταμοιβής, προκάλεσαν πολύ διαφορετική αντίδραση των ΜΜΕ. Πολλά απ’ αυτά χαρακτήρισαν αυτό το κατασκοπευτικό σκάνδαλο ως κωμωδία.


Εξάλλου, ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Σλάτινοφ σε σχέση με το σκάνδαλο κατασκοπείας υπενθύμισε μια πρόσφατη ιστορία. Πριν μερικά χρόνια, από το τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία» προβλήθηκε ρεπορτάζ για «κατασκοπευτικούς λίθους» γεμισμένους με ηλεκτρονικά. Τότε, επίσης πολλοί μιλούσαν σαρκαστικά για το γεγονός αυτό, αλλά αργότερα παρουσιάστηκαν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι «κατασκοπευτικοί λίθοι» χρησιμοποιούνταν πραγματικά από την βρετανική κατασκοπεία για την μετάδοση και τη λήψη πληροφοριών.

Στην ιστορία του Ράιαν Φογκλ, όλα τα αστεία σχετικά με την κατασκοπευτική κωμωδία τελείωσαν αμέσως, όταν η FSB δημοσίευσε τις πληροφορίες για μια ιστορία που είχε θέση πριν από 4 μήνες. Στις αρχές του έτους η ρωσική αντικατασκοπεία ξεσκέπασε τον υπάλληλο Μπέντζαμιν Ντίλον ο οποίος επίσης εργάστηκε κάτω από το κάλυμμα του Γ΄Γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ και προσπαθούσε επίσης να στρατολογήσει έναν αξιωματικό της FSB. Τόσο τότε, όσο και σήμερα οι πράκτορες της CIA στη Μόσχα δρούσαν με το ίδιο τρόπο.

Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που ο Φογκλ πρότεινε στον Ρώσο αξιωματικό, είναι πραγματικά πολύ μεγάλο,- παρατήρησε ο Βλαντίμιρ Σλάτινοφ σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας».

- Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη μία πλευρά, με το ότι οι υπηρεσίες των πρακτόρων ακριβαίνουν, ενώ το συνάλλαγμα υποτιμάται. Από την άλλη πλευρά, όμως μπορεί να εξηγηθεί και με το ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν λυπούνται χρήματα για την απόκτηση πολύ σημαντικών για αυτές πληροφοριών.

Στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες των μεγάλων χωρών ποτέ δεν υπήρξαν σταθερά τιμολόγια για τις υπηρεσίες των πρακτόρων που έχουν στρατολογηθεί και μάλλον δεν υπάρχουν και σήμερα,-είπε στη «Φωνή της Ρωσίας», ο Μιχαήλ Λιουμπίμοφ, συνταξιούχος συνταγματάρχης, πρώην υπάλληλος της KGB της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Υπέρ της σοβιετικής κατασκοπείας εργάζονταν πολλοί ξένοι πράκτορες από τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, ενώ οι πληρωμένοι πράκτορες της KGB έπαιρναν αμοιβή ανάλογα με συγκεκριμένες καταστάσεις.

Ο υψηλότερα αμειβόμενος πράκτορας ήδη της ρωσικής κατασκοπείας ήταν, όπως θεωρείται, ο πρώην αξιωματούχος υπάλληλος της CIA Όλντριτς Έιμς, που ξεσκεπάστηκε το 1994. Κατά τη διάρκεια της 9χρονης δράσης του για την ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΄Ειμς συσσωρεύτηκαν, όπως έλεγαν και έγραφαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, 1 εκατομμύριο και 500 χιλιάδες δολάρια.

Γενικά, όμως, μάλλον ο πιο «ακριβός» κατάσκοπος θεωρόταν μέχρι σήμερα ο πολίτης του Λιβάνου, Αλι Ταουφίκ Γιαρί. Ο κατάσκοπος αυτός που είχε συλληφθεί από την μυστική υπηρεσία του Λιβάνου για τη συνεργασία του με την Μοσάντ πήρε δήθεν από το Ισραήλ συνολικά 600 χιλιάδες δολάρια.

Ίσως εξαντλούνται οι εφεδρικοί προδότες στη Ρωσία και για αυτό τον λόγο τους προτείνουν για συνεργασία διπλάσια τιμή ...

Greek Finance Forum
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ