2013-05-20 12:41:04
Φωτογραφία για Ανεβάζει το στόχο η Εθνική
Η εντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η διαπιστούμενη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα, δίνουν τη δυνατότητα στη διοίκηση της Εθνικής να θέσει ψηλότερα τον πήχυ της επικείμενης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Στόχος γίνεται τώρα η κάλυψη του 12% της ΑΜΚ από ιδιώτες, χωρίς μάλιστα να εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos). Εξασφαλισμένη θεωρείται ήδη η κάλυψη απαιτούμενου μίνιμουμ 10%, ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται για την προσέλκυση κι άλλων διεθνών χαρτοφυλακίων, Ελλήνων επιχειρηματιών κλπ. Εμφαση θα δοθεί τις επόμενες μέρες στην ενημέρωση αποταμιευτών και μικρομετόχων, προκειμένου να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους.

Οι επιτελείς της τράπεζας συνέχισαν το Σαββατοκύριακο τον μαραθώνιο επαφών με εκπροσώπους ξένων επενδυτικών οίκων, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, στελέχη ασφαλιστικών οργανισμών κλπ. Οπως αναφέρεται από πηγές της Εθνικής, υπήρξε θετική ανταπόκριση και δόθηκαν πολλές διαβεβαιώσεις για συμμετοχή. Σε ελάχιστες περιπτώσεις εκφράστηκε επιφυλακτικότητα εν αναμονή γνωστοποίησης των όρων της ΑΜΚ, ή δηλώθηκε αδυναμία συμμετοχής ελλείψει ρευστότητας.


Η αθρόα συμμετοχή ξένω funds και Ελλήνων επιχειρηματιών - πολλοί εκ των οποίων διαμένουν και δραστηριοιποιούνται στο εξωτερικό - θα διαφοποιήσουν πλήρως τη μετοχική σύμθεση της τράπεζας. Εκτιμάται μάλιστα ότι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ δεν θα υπάρχει βασικός μέτοχος με πάνω από 3%.

Καλύτερες συνθήκες

Στο Μέγαρο Καρατζά, στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής, επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος και εκτιμάρται ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος άντλησης 1,17 δισ. από ιδιώτες (αντί των 975 εκ. που αντιστοιχούν στο μίνιμουμ 10%).

Οπως επισημαίνουν στελέχη της τράπεζας, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, καθώς παράλληλα με την αλλαγή οικονομικού -επενδυτικού κλίματος σημειώνεται και μεγάλη άνοδος της τιμής της μετοχής. Η άνοδος αυτή, αφ' ενός μεν δίνει κίνητρο συμμετοχής επενδυτών στην ΑΜΚ, αφ' ετέρου επιτρέπει τον καθορισμό υψηλότερης τιμής διάθεσης των νέων μετοχών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής συνεδριάζει σήμερα το πρωι για να επικυρώσει το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ, το οποίο θα υποβληθεί εν συνεχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να εγκριθεί έως την Παρασκευή.

Διαφοροποίηση των όρων της ΑΜΚ

Εν συνεχεία, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει η αποκοπή του "δικαιώματος". Αμφίβολο παραμένει αν το προγραμματισμένο reverse split της μετοχής θα πραγματοποιηθεί πριν από την ΑΜΚ ή μετά.

Αντίθετα, βέβαιο θεωρείται ότι θα τροποποιηθούν σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό οι όροι της ΑΜΚ (αναλογία νέων/παλαιών μετοχών και τιμή διάθεσης).

Το σχέδιο που είχε καταστρωθεί πριν ξεκινήσει το ράλι των τραπεζικών μετοχών και τριπλασιασθεί η τιμή της μετοχής της Εθνικής, προέβλεπε ότι η ΑΜΚ θα γίνει:

- Με αναλογία 2,51 νέες μετοχές ανά μία παλαιά (251ν/100π) πριν από το reverse split.

- Με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών 0,38 ευρώ (βάσει των όρων ανακεφαλαιοποίησης που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και την ΕΕ, η τιμή διάθεσης ορίζεται υποχρεωτικά στο ήμισυ της μεσοσταθμικής χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών διαπραγμάτευσης).

H μεσοσταθμική τιμή τελευταίων 50 ημερών έχει ήδη ανεβεί αισθητά - και θα αυξηθεί περαιτέρω, αν συνεχισθεί η άνοδος στο ΧΑ, ώσπου να ανακοινωθεί επίσημα η τιμή διάθεσης.

Συμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι λόγω ανόδου της χρηματιστηριακής τιμής (τρέχουσας και μεοσταθμικής), οι όροι της ΑΜΚ μπορούν να αναπροσαρμοσθούν ως εξής:

- Η τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί κοντά στα 0,42 ευρώ (με βάση την τωρινή μετοχή, πριν από το reverse split)

- Η αναλογία να είναι από 2,12ν/1π έως 2,28ν/1π

Εν πάση περιπτώσει οι όροι θα είναι ελκυστικοί για όποιους εμπιστεύονται την ελληνική οικονία και βλέπουν θετικές προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες. Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αύξηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ