2013-05-20 14:58:29
Φωτογραφία για Συνεχίζουν τον αγώνα οι μεριδιούχοι της Aχαϊκής Τράπεζας - Τί αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΩΝ ΑΧΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ την περασμένη Κυριακή (19.5.13), στην οποία παρέστησαν εκατοντάδες μέλη του Συλλόγου και ανανέωσαν τη θέληση τους να ενισχύσουν μέσω του Συλλόγου τις προσπάθειες τους για την προάσπιση των συμφερόντων τους

Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα της Ελλάδας, με σκοπό την προστασία των μελών και όλων των μεριδιούχων γενικότερα από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης. Οι 15000 μεριδιούχοι έχασαν πλήρως την αξία των μεριδίων τους και η ζημιά που υπέστησαν ήταν τεράστια αφού αγγίζει το ποσό των 45 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ευθύνονται στο τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων τους, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τελικά τη συνολική ζημιά τους στα 90 εκατ. ευρώ περίπου.


Η Γενική Συνέλευση ήταν απολογιστική, σημαντικό δε μέρος της κάλυψε η ενημέρωσε των μελών από τον πρόεδρο του Συλλόγου καθηγητή Αθανάσιο Μπέλλα για τις ενέργειες του Συλλόγου σχετικά με τα παραπάνω τεράστια προβλήματα. Ο κ. Μπέλλας αφού ευχαρίστησε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ για τη συνεργασία τους, εξήρε το πνεύμα συλλογικότητας που επικρατεί στη διοίκηση του Συλλόγου που είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από μεθοδική εργασία αρκετών μηνών, να ολοκληρώσει ο Σύλλογος μια σημαντική έρευνα σχετικά με τη διαχείριση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ότι με βάση την έρευνα που έγινε προκύπτουν οι εξής σημαντικές διαπιστώσεις για τη δανειοδοτική και διαχειριστική πολιτική της διοίκησης της Αχαϊκής κατά τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια:

1) Η Τράπεζα χορήγησε δεκάδες μεγάλα δάνεια της τάξης των 2 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα σε επιχειρήσεις και ομίλους με πολύ χαμηλή ή μηδενική φερεγγυότητα, σε ομίλους με ζημιογόνο λειτουργία και έντονα οικονομικά προβλήματα ή χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις ή με εξασφαλίσεις που ελήφθησαν εκ των υστέρων. Πολλά από αυτά τα δάνεια, που ήταν πολυετή (15ετή κλπ,) δόθηκαν προνομιακά σε μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Τράπεζας χωρίς ορθολογικά κριτήρια. Συνολικά, 20 έως 30 μεγαλοδανειολήπτες αυτής της κατηγορίας απορρόφησαν πάνω από το 40% των συνολικών κεφαλαίων της Τράπεζας (δηλ. περίπου 80 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η κεφαλαιακή ισορροπία της και να οδηγηθεί η Τράπεζα στο κλείσιμο.

2) Η Τράπεζα τα τελευταία χρόνια είχε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως διαπίστωσαν στις εκθέσεις τους οι ορκωτοί ελεγκτές, και αντί αυτών η διοίκηση της Τράπεζας δημοσίευε στους ισολογισμούς (ανύπαρκτα) κέρδη, παραπλανώντας τους μεριδιούχους και του υπόλοιπους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς.

3) ‘Έναντι όλων των παραπάνω και των σχετικών επανειλημμένων, τα τελευταία χρόνια, προειδοποιήσεων της εποπτεύουσας αρχής ( Τράπεζα Ελλάδας), όφειλε το ΔΣ της Αχαϊκής να ενημερώσει άμεσα τους μεριδιούχους συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση. Δεν το έπραξε και ανέλαβε με την παράλειψη αυτή τεράστια θεσμική ευθύνη.

4) Η διοίκηση της Τράπεζας διαχειρίστηκε 70000 μερίδια που ρευστοποιήθηκαν σαν να ήταν περιουσιακό στοιχείο, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για ζημιά 4,7 εκατ ευρώ την οποία απέκρυψε και δεν δημοσιοποίησε στις επίσημες λογιστικές καταστάσεις της.

5) Τέλος, σημαντική ήταν η έλλειψη διαφάνειας στις υποθέσεις που αφορούσαν διαχείριση ακινήτων, η οποία σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται και με εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων μελών του ΔΣ της Τράπεζας.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στις μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου που έχει καταθέσει ο Σύλλογος στους οικονομικούς εισαγγελείς του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Ε. Φλωράτος που παρέστη στη ΓΣ του Συλλόγου Μεριδιούχων δεν ήταν διόλου διαφωτιστικός. Δεν έδωσε στοιχεία για τις καταγγελθείσες παραπάνω σημαντικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και αρκέστηκε σε γενικόλογες εξηγήσεις που αφορούν κυρίως την εξέλιξη των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα κλπ. Στην ουσία αρνήθηκε να σχολιάσει και πολύ περισσότερο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για όλα τα σημαντικά θέματα της διαχείρισης.

Η ΓΣ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα των μεριδιούχων με όλα τα διαθέσιμα μέσα καθώς επίσης και να εξεταστεί αν υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους φορείς για το κλείσιμο της Αχαϊκής (πχ Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα Ελλάδας κλπ), ώστε να ασκηθούν νόμιμα μέτρα και κατά αυτών.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ