2013-05-21 08:48:07
Φωτογραφία για Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Tα μπάζα δεν είναι …για τα  μπάζα!
Επερώτηση για το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων στην περιφέρειά μας, μέγιστο μέρος των οποίων διατίθεται ανεξέλεγκτα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και συντελώντας στην σοβαρή υποβάθμιση της εικόνας της περιφέρειάς μας, κατέθεσε ο περιφ. σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό δείγμα η εικόνα που κάθε διερχόμενος από την εθνική οδό βλέπει στην περιοχή του Φαραγγιού του Βουραϊκού, λίγο πάνω από την γεφύρωσή του από την Νέα Εθνική Οδό.

Η επερώτηση κατατέθηκε με αφορμή μια σημαντική εξέλιξη, που αφαιρεί και το τελευταίο πρόσχημα για την ασυγχώρητη αδράνεια για το πρόβλημα, τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης: την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ κ Potočnik, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Ν. Χρυσόγελου, ότι, σύμφωνα με την οδηγία για τα απόβλητα, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών έργων όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων.


Η ερώτηση έγινε σε σχέση με εγκύκλιο του Υπ. Περιβάλλοντος με την οποία επιχειρούνταν η απαλλαγή των εργοληπτριών εταιριών δημοσίων έργων από την υποχρέωση διαχείρισης της περίσσειας των εκσκαφών τους που προέρχονται από δημόσια έργα.

Πέραν του θέματος της συμμόρφωσης των εταιριών που εκτελούν δημόσια έργα (με πρώτο αυτό της Ολυμπίας οδού) με την υποχρέωση διαχωρισμού και ανάκτησης – ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών τους, στην επερώτηση τίθεται το θέμα των πρωτοβουλιών που επιβάλλεται να αναλάβει η Περιφέρεια τόσο για την χωροθέτηση χώρων διαχείρισης και ανακύκλωσης των αδρανών (και όχι απλής απόθεσης), σε κάθε μια από τις τρεις περιφερειακές ενότητες όσο και την ίδρυση «συστημάτων» για την νόμιμη διαχειρισή τους με διαχωρισμό υλικών και ανακύκλωση.

Σημειώνεται, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η άμεση ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για την ανάκτηση και ανακύκλωση αδρανών προκειμένου να μειωθούν και οι απολήψεις αδρανών από τους ποταμούς μας για τα δημόσια έργα, και ιδίως αυτό της Ολυμπίας οδού, για το οποίο έχει δοθεί άδεια για την αμμοληψία ποσοτήτων που για να αναπληρωθούν εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 20ετία. Εύκολα γίνεται αντιληπτή η αναμενόμενη διάβρωση στις ακτές της βόρειας Αχαίας, από την αποστέρησή τους από τα «αδρανή» υλικά που τις τροφοδοτούν.

Αν δεν θέλουμε να μοιρολογούμε πάνω από τα ρυπασμένα τοπία και τις κατεστραμένες ακτές (τον κυριότερο τουριστικό μας πόρο), επιβάλλεται Περιφέρεια και Δήμοι να κινητοποιηθούμε άμεσα για την χωροθέτηση χώρων διαχείρισης των μπάζων και την ανάκτηση σημαντικού μέρους τους ως χρήσιμων υλικών.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ