2013-05-22 11:48:12
Φωτογραφία για Σκληρό πόκερ με την ΔΕΠΑ
Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη

«Σκληρό πόκερ» στο γεωστρατηγικό τοπίο της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ μόνο από τη Ρωσία ή και από το Αζερμπαϊτζάν παίζεται τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνίστρια τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή βελτίωση των όρων πώλησης της ΔΕΠΑ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι ο ισχυρός υποψήφιος για την εξαγορά της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι έχουν απομείνει εννέα ημέρες προτού εκπνεύσει η νέα προθεσμία της 29ης Μαΐου που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για να κατατεθούν οι δεσμευτικές τους προσφορές. Εκτιμάται ότι εντός των προσεχών ημερών, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποστείλει στους ενδιαφερομένους το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης (sale and purchase agreement ή SPA).

Η ΔΕΠΑ, που σημείωσε κέρδη 106 εκατ. ευρώ το 2012, έχει το μονοπώλιο στη διανομή φυσικού αερίου στη χώρα
. Η Gazprom είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ - κάλυψε το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο το περασμένο έτος. Η ρωσική εταιρεία μείωσε τις τιμές προμήθειας κατά περίπου 7% το 2011, ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας εκτιμούν ότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές συγκριτικά με τις χρεώσεις της Gazprom σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Οπως μετέδωσε το Reuters, η Gazprom, η οποία κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά με το ενδεικτικό τίμημα των 900 εκατ. ευρώ πέρυσι, πιέζει την Αθήνα για καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές κοντά στην πώληση, η Gazprom εκφράζει ανησυχίες ότι η ΕΕ ίσως εμποδίσει ή προβάλει εμπόδια στην εξαγορά της ΔΕΠΑ και δεν θέλει να χάσει την εγγύηση σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές απαιτήσεις αυτές εντοπίζονται στην επιστροφή της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και τη διευθέτηση των οφειλών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα έθεσε και η ελληνική πλευρά, με κυριότερο το να δοθούν εγγυήσεις από τον υποψήφιο αγοραστή για μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί να μειώσει το ποσό της εγγύησης και προσπαθεί παράλληλα να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΠΑ, δήλωσε ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην τελική φάση να διατυπώσουμε και να διαμορφώσουμε το συμβόλαιο επί του οποίου θα δοθούν οι προσφορές», είπε. «Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα με την κρίση είναι ότι όλοι χρωστάνε σε όλους. Η κυβέρνηση θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σε παλαιότερη προσπάθειά της να πουλήσει τη ΔΕΠΑ η τότε κυβέρνηση είχε εξαιρέσει από τον διαγωνισμό τους προμηθευτές της εταιρείας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτήν τη φορά.

Στο Μαξίμου ο επικεφαλής της Gazprom

 Το τρίτο, σε διάστημα μόλις δύο μηνών, «ταξίδι αστραπή» στην Αθήνα του Ρώσου αξιωματούχου και στενού συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της Gazprom να αποκτήσει μία ισχυρή βάση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όμως, η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της, για την αποδοχή των οποίων διαπραγματεύεται σκληρά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μίλερ με τον Πρωθυπουργό ήταν και ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης διεθνών δραστηριοτήτων της Gazprom, κ. Πάβελ Οντέροφ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά κυβερνητικά στελέχη τη χαρακτήριζαν ως ενδιαφέρουσα και υπογράμμιζαν πως όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να κρατήσει «χαμηλούς τόνους», κάνοντας λόγο για μία ενημερωτική συνάντηση ενδιαφερόμενου επενδυτή με τον Πρωθυπουργό, όπως αυτές που πραγματοποιεί ο κ. Σαμαράς με κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία. Πάντως, η συνάντηση ήταν μικρής διάρκειας και όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές έγινε σε θετικό κλίμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μίλερ αναχώρησε αυθημερόν από την Αθήνα, ενώ παρέμεινε ο κ. Οντέροφ για συνέχιση των συζητήσεων με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, η ρωσική πλευρά ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα των επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ. Κι αυτό επειδή η χώρα μας διεκδικεί από κοινού με την Ιταλία και την Αλβανία τη διέλευση του φυσικού αερίου του Σαχ Ντενίζ μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με των ρωσικών συμφερόντων South Stream.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει πακέτο προτάσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ξεκινούν από τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έως τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη «μικρή ΔΕΗ», εν είδει αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτοί οι όροι της Gazprom.

Η ανακοίνωση, που εξέδωσε η Gazprom μετά τη συνάντηση αναφέρει τα εξής: «Αντιπροσωπεία της OAO Gazprom, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Aλεξέι Μίλερ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

Οι «αντίπαλοι» της Gazprom 

Η μοναδική αντίπαλος της Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ είναι η M&M Gas, μία κοινοπραξία της Motor Oil και του Μυτιληναίου. Αλλά οι πιθανότητες επικράτησης της ελληνικής επιχείρησης είναι περιορισμένες. Η αρχική προσφορά ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου ήταν πολύ χαμηλότερη της Gazprom και οι μητρικές εταιρείες είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές και οφειλέτες της ΔΕΠΑ

.

Η Sintez, μία μικρή ρωσική εταιρεία ενέργειας που ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα κ. Λεονίντ Λεμπέντεφ, αναμένεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά μόνο για τη ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί τμήμα της ΔΕΠΑ, αλλά μπορεί να πωληθεί χωριστά, είπε ο κ. Σταυρίδης. 

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Sintez για τη ΔΕΣΦΑ, μίας ρυθμιζόμενης εταιρείας με σταθερό περιθώριο κέρδους, είναι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar. 

Η ελληνο-τσεχική κοινοπραξία PPF/Τέρνα, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΣΦΑ, ίσως αποχωρήσει, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους κοντά στον όμιλο. «Δεν είναι δεδομένο ότι η PPF/Τέρνα θα υποβάλει τελική προσφορά», είπε ένας εκ των δύο αξιωματούχων στο Reuters.

Κέρδος 22/5/2013
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ