2013-05-23 09:31:07
Έρευνα του LIFO.gr, από τον Νίκο Μιχαλόπουλο
Θα ήταν ειρωνικό, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, το πώς η θεσμική και εξωθεσμική ακροδεξιά, είναι ικανή να διαλύσει την μόνη ίσως, βαριά βιομηχανία μιας ρημαγμένης χώρας, τον τουρισμό της, με τις δράσεις και την τακτική της, πάντα στο όνομα της Ελλάδας.
Το παραπάνω σχόλιο ίσως ακούγεται άτοπο, ενώ ξεκινάει μια σεζόν με προσδοκώμενη αύξηση 20% των κρατήσεων και ενώ σημειώνεται μεγάλη άνοδος Ρώσων τουριστών, καθώς και επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια).
Μιλώντας όμως με επαγγελματίες του τουρισμού, σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα και τις αναρτήσεις στους ταξιδιωτικούς ιστότοπους των επισκεπτών μας, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η εικόνα δεν είναι τόσο λαμπερή.
«Ο Ελληνικός τουρισμός έπεσε 15% το 2012, για κάποιο λόγο» Σχόλιο και φωτογραφία που ανάρτησε στο EUobserver ο δημοσιογράφος της Guardian και Daily Telegraph, Leigh Phillips.
Καθημερινά διαβάζουμε δημοσιεύματα για την Ελλάδα στον Ξένο Τύπο, γεμάτα εικόνες τριτοκοσμικής χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του BBC, στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, με τίτλο «Ο πόνος πίσω από την ομορφιά». Ο αρθρογράφος, όπως ανέφερε, προσπαθούσε να δώσει την εικόνα της χώρας, πίσω από την τουριστική βιτρίνα.Αναφερόταν σε ηλικιωμένες κυρίες οι οποίες βουρκωμένες έλεγαν ότι αναγκάζονται να ζούν με 100 ευρώ τον μήνα, πως δεν μπορούν να πάρουν μια σοκολάτα στα εγγόνια τους και πως μητέρες παιδιών 10 ετών, αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, επειδή δεν μπορούν να τους προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό.
Αυτή η εικόνας της ακραίας φτώχειας, μαζί με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και με την έξαρση των ακροδεξιών πρακτικών, από θεσμούς (Ξένιος Ζεύς, αστυνομική βία), είτε εκτός θεσμικού πλαισίου (μηχανοκίνητα πογκρόμ, βανδαλισμοί, ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα)., δίνουν χτύπημα στην φήμη της χώρας για αξιοπρεπή υποδοχή τουριστών.
«Ξένιος Ζεύς» και Χρυσή Αυγή.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο New York City College of Technology του City University of New York, Κώστας Παναγιωτάκης, σε άρθρο του στην Αυγή, με θέμα «Τουρισμός και ανάπτυξη στην εποχή του Μνημονίου» επισημαίνει ότι «νομιμοποιώντας τον ρατσισμό και υποδαυλίζοντας εγκληματικές πρακτικές τύπου Χρυσής Αυγής, ο "Ξένιος Ζευς" συντελεί στη δημιουργία μιας αρνητικής εικόνας για τη χώρα, η οποία μοιραία έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τουρισμό.
Σε ένα περιβάλλον όπου οι χώρες της "λευκής" Δύσης βρίσκονται σε μια μακροχρόνια καθοδική πορεία, τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθούν στο τουριστικό κοινό των οικονομικά αναδυόμενων χωρών στην Ασία και ανά τον κόσμο. Είναι προφανές ότι πρακτικές που υποδαυλίζουν τη ρατσιστική βία παράλληλα κάνουν τη χώρα μας λιγότερο ελκυστική στο ανερχόμενο και πιο δυναμικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς»
Η επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς», έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό, Έκτος από τις αναφορές στον Τύπο, στα κανάλια και στις διεθνείς οργανώσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι ανέβηκε παράσταση με το όνομα "ZEUS XENIOS" από τον Pierre Etienne στο Φεστιβάλ της Λιέγης, βασισμένη στην φιλοσοφία της αστυνομικής επιχείρησης.
Αφίσα του Φεστιβάλ της Λυών για την παράσταση “ZEUS XENIOS”
Τουρισμός από τις ΗΠΑ.
Όμως το πρόβλημα δεν έχει χτυπήσει πλέον μόνο τις ανερχόμενες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, αλλά και τους λίγους εναπομείναντες τροφοδότες, με τουρίστες οικονομικής επιφάνειας, τις ΗΠΑ.
Ο Peter Vlitas, είναι αντιπρόεδρος για τις αεροπορικές πωλήσεις και μάρκετινγκ της Protravel International, μία από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τουριστικής διαχείρισης.
Ο P.Vlitas, είναι ένας επιχειρηματίας με συντηρητικές απόψεις, δραστήριο μέλος της Ελληνικής κοινότητας και με πολύ καλές σχέσεις, διαχρονικά, με το Υπουργείο Τουρισμού..
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Νέα Υόρκη, στις 17 Ιουνίου 2012, σχετικά με το μπαράζ ακυρώσεων από τις ΗΠΑ, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, δήλωσε, μεταξύ άλλων.
«Έχω αναφέρει και προηγούμενα το θέμα «Χρυσή Αυγή». Οι έγχρωμοι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, φοβούνται ότι θα συγχέονται με τους παράνομους μετανάστες και θα κακοποιούνται από την Χρυσή Αυγή.»
Ο κος Βλήτας θα ένιωθε σίγουρα αρκετά πιο ανήσυχος, κάποιους μήνες μετά, με την έξαρση των φασιστικών επιθέσεων που έφεραν την Αμερικάνικη Πρεσβεία να εκδίδει οδηγία για να προστατεύσει τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Ενώ στην Ελλάδα, υποβαθμίζαμε το θέμα και δεν αποδίδαμε ευθύνες, την ίδια στιγμή, οι Times της Νέας Υόρκης, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το κάνουν.
«Η προειδοποίηση, έγινε λόγω της αύξησης των βίαιων επιθέσεων κατά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και των ξένων επισκεπτών, κυρίως από τα μέλη 'η τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ενός νεοναζιστικού κόμματος»
Τις ίδιες ημέρες το έγκυρο Καναδικό περιοδικό Hamilton Spectator, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι μετανάστες στην χώρα δέχονται επιθέσεις με σιδηρολοστούς και μαχαίρια, ενώ παράλληλα συλλαμβάνονται κατά χιλιάδες σε κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης.
Η ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, σχολιάζει το Spectator, αναφέρει ότι η πρεσβεία «έχει επιβεβαιώσει αναφορές Αφροαμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ, που κρατήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες διεξήγαγαν επιχειρήσεις κατά των παράνομων μεταναστών στην Αθήνα»
Το Καναδικό περιοδικό αναφέρει επίσης την σύλληψη αστυνομικού για ένοπλες ληστείες μεταναστών και τα σπασμένα μαγαζιά των αλλοδαπών στον ¨Αγιο Παντελεήμονα.
Και σχολιάζει: «Ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Ελλάδα και η χώρα είναι ευαίσθητη σε κάθε ταξιδιωτική οδηγία που θα μπορούσε να επηρεάσει τους επισκέπτες. Η χώρα αγωνίζεται μέσα από μια βαθιά οικονομική κρίση, που έχει αφήσει τον έναν στος τέσσερις Έλληνες εκτός εργασίας και η χώρα βρίσκεται στο έκτο έτος της ύφεσης.»
Καταγγελίες επισκεπτών.
Aκόμη πιο μακρυά, στην Κορέα, το Asian Correspondent δημοσιεύει άρθρο με χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία χτυπάει Κορεάτη τουρίστα και καθυστερεί την διερεύνηση».
«Ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα, ένας από τους συμπολίτες μας, δήλωσε ότι υπέστη επίθεση από τους τοπικούς αστυνομικούς, που τον ξυλοκόπησαν και του έλεγαν "κορεάτη, γύρνα πίσω" ενώ χρησιμοποιούσαν ρατσιστικές εκφράσεις. Τα ΜΜΕ μας, πλέον ξεχειλίζουν από θυμό και οργή απέναντι στην Ελλάδα.»
Πρόκειται για την περίπτωση του Κορεάτη τουρίστα Hyun Jung, ο οποίος κατηγορεί της ΕΛΑΣ ότι ξυλοκοπήθηκε και κρατήθηκε από αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας με πολιτικά. Σύμφωνα με το BBC, η Κορεάτικη Πρεσβεία έχει κάνει επίσημη καταγγελία για το θέμα και το θύμα με τον Κορεάτη Πρόξενο χρειάστηκε να επισκεφθούν πέντε φορές το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα, για να καταφέρουν να αποσπάσουν τα ονόματα των εμπλεκομένων αστυνομικών.
Για το ίδιο θέμα, η ιστοσελίδα Keep Talking Greece, αναφέρει σχετικά:
«Τι συμβαίνει με την Ελληνική Αστυνομία; Δύο τουρίστες, ένας από τη Νότια Κορέα και ένας από τη Νέα Ζηλανδία, ισχυρίστηκαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, ενώ έκαναν διακοπές στην χώρα. Ο Κορεάτης φέρεται να ξυλοκοπήθηκε στην Αθήνα, ο Νεοζηλανδός στα Χανιά. Αυτός είναι ο τρόπος για την προώθηση του τουρισμού σε μια χώρα η οποία βυθίζεται στα χρέη;»
Ο Νεοζηλανδός είναι ο 29 ετών Joel Stirling, ο οποίος μέσα από την New Zealand Herald, κατηγορεί τις αστυνομικές αρχές των Χανίων για «απαγωγή και ξυλοδαρμό».
Να θυμίσουμε εδώ την περίπτωση του Ινδού ακαδημαϊκου Δρ Kumar Rai Shailendra, που συνέλλαβε η ΕΛΑΣ, επειδή δεν είχε επάνω του χαρτιά και αρνιόταν πεισματικά να αφήσει τον ελεύθερο, ακόμη και αφού μέλη του προσωπικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έδιναν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Με την περίπτωσή του ασχολήθηκε επίσης το BBC, καθώς και με την περίπτωση του Αμερικανού τουρίστα Christian Ukwuorji.
Η Αμερικάνικη Πρεσβεία ζήτησε έρευνα για την περίπτωση του Ukwuorji, καθώς ο άτυχος τουρίστας νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με διάσειση, ισχυριζόμενος ότι προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα, όπου και ξυλοκοπήθηκε.
Η οικογένεια Ukwuorji μόλις είχε επισκεφθεί την Αθήνα μετά τις διακοπές της στην Σαντορίνη.
Ακόμη ο ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος της Βρετανίας, ασχολήθηκε εκτενώς τον Απρίλιο, σχετικά με τις ένορκες κατάθέσεις δυο Βρετανών, ότι κακοποιήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Ζακύνθου, τον Ιούλιο του 2007, κάτι που πιστοποίησε και η τοπική Ιατροδικαστής, που παρακολουθούσε από τότε την υπόθεση.
Μια περίεργη καταγγελία.
Τον Οκτώβριο του 2010, ένας Αμερικανός τουρίστας κατήγγειλε ότι ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για συνέδριο με ζευγάρι ηλικιωμένων Ιαπώνων, στην οδό Μιχαλακοπούλου, Σάββατο βράδυ, είχε μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία.
«Ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά πέφτει ξαφνικά πάνω στο πεζοδρόμιο και ένας άνθρωπος με ένα σκούρο κοστούμι και 3 μεγαλόσωμους τύπους και φορώντας μαύρη ενίσχυση στον θώρακα (Σ.Σ.μάλλον εννοεί εδώ τα κλασσικά αλεξίσφαιρα) χωρίς διακριτικά μας κυκλώνουν. Ο τύπος με το κοστούμι μιλάει καλά Αγγλικά, μας δείχνει γρήγορα μια πλαστική ταυτότητα που είχε μόνο το ελληνικό εθνόσημο, δεν είχε φωτογραφία ή κείμενο».
Οι φερόμενοι ως αστυνομικοί τους κάνουν εκτεταμένο έλεγχο, χωρίς όμως να ασκηθεί κανενός είδους σωματική βια. ¨Όμως αυτή η ελληνική εμπειρία ήταν ικανή να κάνει τον ανύποπτο τουρίστα, που έκανε αμέριμνος την βόλτα του στην Μιχαλακοπούλου, ένα σαββατόβραδο, στις εννιά, να δηλώσει
«Ειλικρινά ήμουν πολύ φοβισμένος, ταρακούνηθηκα αρκετά από αυτήν την ομάδα των θηρίων, χωρίς διακριτικά, με ένα αμάξι χωρίς διακριτικά, να μας ανακρίνουν, τι μπορεί να ήταν? Δεν φοβάμαι τρελά (έχω κυριολεκτικά φοβηθεί τρελά παλιότερα, στον στρατό), αλλά είχα βγάλει αρκετή αδρεναλίνη.
Περιττό να πούμε ότι ακυρώσαμε τα σχέδιά μας για νυχτερινό σοπινγκ.
Θα έπρεπε οι άνθρωποι Ασιατικής καταγωγής να ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν;»
Η καταγγελία του τουρίστα έγινε στο διαδικτυακό ιστότοπο Tripadvisor, στον πρώτο σε επισκεψιμότητα, τουριστικό ιστότοπο του κόσμου, με 56 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα
Για όσους ταξιδεύουν η χρήση του Tripadvisor είναι ένας τρόπος να συλλέγουν πληροφορίες για τον προορισμό τους. Για τους επαγγελματίες του τουρισμού όμως, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση και την προώθηση της υπηρεσίας που προσφέρουν. Ρωτήστε ένα οποιοδήποτε Έλληνα Διευθυντή ξενοδοχειακής μονάδας, πόσο συχνά και με πόσο άγχος, τσεκάρει καθημερινά τον συγκεκριμένο και παρόμοιους ιστότοπους.
Ο συνδυασμός αρνητικών δημοσιευμάτων στον Τύπο για την ακροδεξιά, οι φοβισμένοι τουρίστες στα φόρουμς και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, είναι μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια κάθε τουριστικής βιομηχανίας.
Το πλήθος των αντίστοιχων δημοσιευμάτων, από σχεδόν παντού, (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία), είναι αρκετά μεγάλο, που δεν έχει κανένα νόημα η παράθεση των άρθρων.
Όμως τα περισσότερα άρθρα, εκπομπές και αναλύσεις δημοσιεύονται ή προβάλλονται, στις προνομιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού.
Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες, ίσως μεθυσμένοι από τον διαβόητο μύθο που τα ΜΜΕ φτιάχνουν για αυτούς, είναι ικανοί να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας και τον τουρισμό ακόμη και με τον πιο ανεγκέφαλο τρόπο.
Στην Λευκάδα, τον Ιούνιο, οι κάτοικοι έκπληκτοι είδαν κεντρικά στην πόλη τους το ανεκδιήγητο σύνθημα «Έξω οι ξένοι τουρίστες από την Λευκάδα-Χρυσή Αυγή», γραμμένο στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου και στολισμένο με έναν Στόχο! Οι κάτοικοι τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο, οπότε κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο.
Παρών σε πρόσφατη δράση της Χρυσής Αυγής, στο νησί της Σάμου, ήταν και ο Βρετανός Chris Jones πρώην καθηγητής στο Preston Polytechnic και στο University of Liverpool, αρθρογράφος, γνωστός μπλόγκερ και μόνιμος κάτοικος πλέον στο νησί.
Σε κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο τουρισμός είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Όποιος σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα (και ιδιαιτέρως στην Αθήνα) θα πρέπει να γράψει στην Ελληνική πρεσβεία στην χώρα του, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ασφαλής όταν θα την επισκεφτεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα επείγον, εάν το χρώμα του δέρματός σας, σας προσδιορίζει με σαφήνεια, ως μη Έλληνα».
Όσο θα πιπιλίζει η ακροδεξιά την φαντασιακή καραμέλα της «προπαγάνδας» του Τύπου και της «διεθνούς συνωμοσίας» και το κράτος θα υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα, τόσο τα περιστατικά αυτά θα πενταπλασιάζονται σε βαθμό, που πλέον χρειάζεται να κάνουμε μετρήσεις για να βρούμε το πόσο πολύ επηρεάζεται από όλα αυτά.εκείνος για τον οποίο κινητοποιείται αυτός ο μηχανισμός της τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή ο επισκέπτης, ο ταξιδιώτης, ο τουρίστας.
Πιο απλά, φοβούνται οι τουρίστες μας;
15 Ιουλίου 2012
«Είμαστε ένα ζευγάρι Καναδών και έχουμε κλείσει ένα ταξίδι 3 εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του'12. Αφού η Αθήνα είναι τόσο κοντά, σκεφτήκαμε να μοιράσουμε τον χρόνο μεταξύ Κών/πολης και Αθήνας.Σκεφτόμαστε να μείνουμε στην Πλάκα και να επισκεφτούμε τα αξιοθέατα (Ακρόπολη, Αγορά κλπ).Επίσης ελπίζουμε να κάνουμε ημερήσιες εκδρομές σε Δελφούς και Ολυμπία.
Διαβάσαμε σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε μετανάστες σε διάφορες ιστοσελίδες.Από την στιγμή που δεν είμαστε Καυκάσιοι (έχουμε καταγωγή Νοτιοασιατική, με σκούρο δέρμα), είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την φυσική μας ασφάλεια, ενώ θα βλέπουμε τα αξιοθέατα.»
Αυτή είναι μια απλή ερώτηση που υπέβαλλε ο Καναδός Φέντον και την ανάρτησε στο Tripadvisor.
Ο Καναδός ταξιδιώτης, επισημαίνει ουσιαστικά ότι στο ταξίδι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, νιώθει απειλή στην Ελλάδα! Και φοβάται για την ασφάλεια του, όταν θα κάνει βόλτα στην Ακρόπολη, στην Αγορά, στους Δελφούς και στην Αρχαία Ολυμπία!
Αν τελικά κατάφεραν κάποιοι, ήδη από το καλοκαίρι του 2012, να συνδέσουν τον περίπατο στα μνημεία μας, με τον φόβο και να μας κανουν να δείχνουμε ως λιγότερο ασφαλής προορισμός για τον τουρίστα, από ότι η Τουρκία ή ακόμη χειρότερα, εαν κατάφεραν, σε χρόνο ρεκόρ να γκρεμίσουν ότι χτίζαμε τόσες δεκαετίες, την ασφάλεια για τον επισκέπτη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιας, είναι κάτι που θα φανεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.
«Εγγενής ρατσισμός» και ευαίσθητες ομάδες επισκεπτών
Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ταξιδιώτης πλέον ενημερώνεται και είναι πολιτικά ευαίσθητος και σκεπτόμενος πολίτης. Ο οποίος δεν θα επισκεφθεί μια χώρα «ρατσιστών», εάν έτσι αυτός νομίζει, όπως δεν θα πηγαίναμε πχ και εμείς διακοπές στην Ν.Αφρικη την εποχή του απαρτχάιντ.
Ένας Αμερικάνος χρήστης, στο Tripadvisor, από την Χαβάη των ΗΠΑ ανάρτησε το εξής κείμενο, στις 13 Μαΐου 2012.
«Είμαστε μια πενταμελής οικογένεια και σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά το 2013, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση που μπορεί τότε να υπάρχει.
Όμως η άνοδος του ελληνικού νεοναζιστικού κινήματος στις πρόσφατες εκλογές, που έβγαλε 20 νεοναζί βουλευτές, της Χρυσής Αυγής, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά.
Ο εγγενής ρατσισμός που αυτό το πράγμα προκαλεί και υποκινεί, είναι απλά απαίσιο.
Ναι, Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, αλλά αυτό το θέμα που αναπτύσσεται εκεί, δεν μου κάθεται καλά, ούτε σε εμένα, ούτε στην οικογένεια μου».
Οι τουρίστες σχολιάζουν στο διαδίκτυο τις αντιδράσεις τους μπροστά στην θέα της ακροδεξιάς..Από τα χαστούκι του Κασιδιάρη μέχρι την θέα των ακροδεξιών γκράφιτι στους τοίχους, δεν είναι παράξενο που ο φόβος έχει αρχίσει να μεταδίδεται και σε πιο ευαίσθητες ομάδες επισκεπτών, όπως η ομοφυλοφιλική κοινότητα.
Ο Denny είναι 25 ετών, Σκοτσέζος, ομοφυλόφιλος και θέλει να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.Ο νεαρός ανεβάζει μια ανάρτηση στο Tripadvisor, στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, στις 10 το βράδυ και ζητάει πληροφορίες, καθώς είναι το πρώτο του ταξίδι στην χώρα μας.
Μια απάντηση που έλαβε, την άλλη μέρα το πρωί, ήταν η εξής.
«Πρόσεχε γιατί υπάρχουν διάφορες απειλές κατά των ομοφυλόφιλων στην Αθήνα από το ναζιστικό κόμμα, Χρυσή Αυγή, να προσέχεις εάν βρεθείς μόνος σου σε στενά δρομάκια κατά την διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί, έχω διαβάσει ότι έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους, αλλά φοβούνται να έρθουν ανοιχτά και να το συζητήσουν.Απλά πρόσεξε.»
Μια άλλη ευαίσθητη ομάδα τουριστών, είναι οι οικογένειες και όσοι ταξιδεύουν με παιδιά.
Μια Αγγλίδα από το Λονδίνο, εκφράζει την ανησυχία της στο Tripadvisor, ήδη από τον Απρίλιο του 2008.
«Ο σύζυγός μου και εγώ σκεφτόμαστε να έρθουμε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κω. Μια φίλη μου που ήταν εκεί πριν, μας είπε ότι η οικογένειά της αντιμετώπισε κάποιο ρατσισμό (αυτή είναι λευκή και ο άντρας της μαύρος)
Θέλουμε να φέρουμε και το παιδί μας, αλλά προφανώς δεν θέλουμε να το εκθέσουμε σε ρατσισμό».
Η Αγγλίδα ζητάει την ειλικρινή συμβουλή μας, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ενώ μια άλλη ανάρτηση, από τις ΗΠΑ θέτει πλέον πιο επιτακτικά το ίδιο θέμα, τον Νοέμβριο του 2012
«Γεια σε όλους, έχουμε κάνει σχέδια να ταξιδέψουμε στην Σαντορίνη τον προσεχή Μάιο με ένα αγοράκι 6 ετων. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με την αυξανόμενη βία στην Ελλάδα & επειδή βασίζεται στον ρατσισμό μας έκανε λίγο να ανησυχούμε.
Αντιλαμβανόμαστε σε περιόδους επιβράδυνσης της οικονομίας, τα πράγματα αυτά, συμβαίνουν και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, αλλά από τη στιγμή που ταξιδεύουμε με ένα παιδί, ο παράγων ασφάλεια, είναι σημαντικός. Είμαστε πρόθυμοι να ακυρώσουμε τις πτήσεις και να ξεχάσουμε το κόστος»
Το «χρώμα του δέρματος»
Η νεαρή Francin, από το Λος Άντζελες, θέτει το ίδιο ζήτημα από άλλη σκοπιά, τον Ιανουάριο του 2012, στον ίδιο ιστότοπο, καθώς προβληματίζεται αν μπορεί να έρθει στην Σαντορίνη με μια φίλη της Αγγλίδα, η οποία είναι μαύρη.
«Με την οικονομική κρίση, άκουσα ότι οι άνθρωποι που δεν είναι λευκοί, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα, αυτήν την εποχή (επειδή κατηγορούν όλους τους μετανάστες και τους αλλοδαπούς). Πόσο ασφαλές θα ήταν για εμάς να πάμε εκεί, αυτή τη στιγμή»;
Εκτός απο το Tripadvisor παρόμοιες αναρτήσεις έχουμε, δυστυχώς και στο επίσης διάσημο Lonely Planet.
Διαβάζουμε μια από το 2012, όπως αναρτήθηκε στις 10 Ιουλίου.
«Είμαι ένας Λατινοαμερικάνος που κατοικώ στην Νέα Υόρκη και θα ταξιδέψω μόνος στην Αθήνα και την Σαντορίνη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόλις διάβασα ένα άρθρο των New York Times που δείχνει μια αύξηση της βίας κατά των έγχρωμων μεταναστών από μια ομάδα παρανόμων, την Χρυσή Αυγή.
Θα πρέπει να ανησυχώ, μήπως είμαι στόχος, λόγω του χρώματος του δέρματός μου, όταν θα πάω τον Σεπτέμβριο; Θα είμαι στην Αθήνα και θα γυρίζω, φωτογραφίζοντας την Ακρόπολη και άλλα μέρη, για μια ημέρα, θα διανυκτερεύσω κοντά στο αεροδρόμιο και θα πάω στη Σαντορίνη για 2 ημέρες»
Πέρα από τον καθαρό φόβο ή την ανασφάλεια που νιώθουν οι ταξιδιώτες που σκέφτονται να μας επισκεφθούν, υπάρχει και ένας αριθμός ξένων, που είτε έχουν δει, ή έχουν διαβάσει ή ακόμη έχουν βιώσει ρατσιστική συμπεριφορά στην χώρα μας.
Στην ιστοσελίδα Greek Reporter, στις 30 Μαίου, 2012, κάτω από την είδηση άλλης μια επίθεσης σε μετανάστη στον συρμό του Ηλεκτρικού, ένας Αμερικάνος, σχολιάζει.
«Σαν Αμερικάνος, που δεν μοιάζω για έλληνας, (όπως και άλλοι), έτσι κανείς δεν θα είναι ασφαλής δυστυχώς. Όπως και το προηγούμενο βράδυ επιτέθηκαν μέχρι και σε μερικούς Πολωνούς μετανάστες που σημαίνει ότι κάθε μη καυκάσιος Αμερικανός τουρίστας θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο. Ελπίζω μόνο, εάν ένας Αμερικανός δεχθεί επίθεση (κατά τύχη ή όχι) ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ θα πιέσει την Ελλάδα αρκετά για να τους κάνει να κάνουν κάτι, διότι βεβαίως δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη σύλληψη των κακοποιών που επιτίθενται σε μετανάστες από χώρες, χωρίς τις άκρες της Αμερικής».
Ενώ στο Greekreporter, το σχόλιο του Αγγλοσάξονα Terry, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012, σχετικά με την είδηση της επίθεσης των Ελλήνων Χρυσαυγιτών στους πάγκους των αλλοδαπών, στην Ραφήνα, καλό θα είναι να μας κινητοποιήσει όλους.
Η αστυνομία σιωπηρά το υποστηρίζει αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος από αυτούς να προσπαθήσει να κάνει κάτι, αλλά θα γυρίσει από την άλλη μεριά και δεν θα κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Αυτό το "κίνημα" θα καταστρέψει τον ξένο τουρισμό μέσα σε ένα χρόνο αν δεν εξαλειφθεί. Τι θα συμβεί στη συνέχεια, 50% περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν Επιχειρήσεις που ανήκουν σε ΕΛΛΗΝΕΣ. Οι άνθρωποι είναι τόσο ηλίθιοι για να δουν την γελοιότητα σε αυτές τις ενέργειες και των δυνητικών καταστροφών, αντί αυτού, απλά κάθονται άνετα και παρακολουθούν και βιντεοσκοπούν, καταστάσεις όπως αυτές».
Αντί επιλόγου.
Άντι επιλόγου, θα κλείσουμε με την μαρτυρία μιας Ινδής τουρίστριας, η οποία έπεσε θύμα ντροπιαστικής, ρατσιστικής συμπεριφοράς σε εστιατόριο του Φαλήρου, το οποίο κατονομάζει.
Σύμφωνα με την ανάρτησή της στο Tripadvisor, στις 30 Ιανουαρίου 2012, η νεαρή τουρίστρια μας εξηγεί ότι βγήκε λίγο από το τουριστικό της δρομολόγιο, για να επισκεφθεί ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο, που το είχε βρεί μέσω του ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet, να δει πως διασκεδάζουν οι ντόπιοι, κάτι που έκανε χωρις προβλήματα και στο παρελθόν, όταν είχε επισκεφθεί την Τουρκία και την Κούβα.
Αλλά την πετάξαν έξω...
«Όπως προσπάθησα να περάσω μέσα, ο πελάτης στο πρώτο τραπέζι, κοντά στην πόρτα, άρπαξε το χέρι ή τον ώμο μου και με έσπρωξε έξω, δείχνοντας με το χέρι μου να φύγω. Ο διπλανός του έγνεφε, αμέτοχος. Και οι δύο είχαν άσχημα χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Οι άλλοι ΠΕΛΑΤΕΣ μέσα και το προσωπικό, είδαν την αναταραχή, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Πάρα πολύ σοκαρισμένη, έφυγα.
Είμαι Ινδή. Είμαι σκουρόχρωμη. Ξέρω ότι η Αθήνα έχει προβλήματα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από τη Νότια Ασία, οι οποίοι μου μοιάζουν.
Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μου φέρονται έτσι Όταν έφευγα για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μια στήλη στην International Herald Tribune για την αύξηση του ρατσισμού στην Ελλάδα Δεν το αντιμετωπίσουμε πουθενά αλλού - στην Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, οι άνθρωποι υπέθεταν ότι ήμουν μια πλούσια τουρίστρια και με αντιμετώπιζαν εντάξει, αν και κατά πόσο η επιθυμία να μην μου χαμογελά κανείς, είναι Ελληνική ή απλά την κράτησαν ειδικά για μένα, αυτό δεν θα το μάθω ποτέ.
Τέλος, σε περίπτωση που είστε λευκοί και νομίζετε ότι θα είστε εντάξει, να θυμάστε αυτό - ο ρατσισμός είναι απλώς μια έκφραση άσχημης μισαλλοδοξίας. Ίσως για εσάς, ο λόγος δεν θα είναι το χρώμα του δέρματός σας, αλλά το γεγονός είναι ότι τα άτομα τα οποία μισούν, θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να σας συμπεριφερθούν άσχημα.
Αλλά εάν είστε κάποιος μη λευκός, γλιτώστε από τον κίνδυνο να ρισκάρετε να απειληθείτε και να κακοποιηθείτε συναισθηματικά.Μείνετε στα σίγουρα, μακρυά από αυτήν την τρύπα.
Η ανάρτηση της νεαρής τουρίστριας έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο-κραυγή:
«Επικίνδυνο! Ρατσιστικό! ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!»
Ελπίζουμε να μην εννοεί την Ελλάδα.
Έρευνα του LIFO.gr, από τον Νίκο Μιχαλόπουλο
Υγ.:
ΝΑ και η τάση στις αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, (Google trends) για το θεμα "greece racism"
Σημαντική αύξηση από νοε 2011, πικ στον Ιούλιο 12 και σήμερα σε ανοδική πορεία με τάση να πιάσει νέο πικ
Πηγή: Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα: Τι λένε τουρίστες επισκέπτες και ξένος τύπος - RAMNOUSIA
Πηγή: Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα: Τι λένε τουρίστες επισκέπτες και ξένος τύπος - RAMNOUSIA
communenews
Θα ήταν ειρωνικό, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, το πώς η θεσμική και εξωθεσμική ακροδεξιά, είναι ικανή να διαλύσει την μόνη ίσως, βαριά βιομηχανία μιας ρημαγμένης χώρας, τον τουρισμό της, με τις δράσεις και την τακτική της, πάντα στο όνομα της Ελλάδας.
Το παραπάνω σχόλιο ίσως ακούγεται άτοπο, ενώ ξεκινάει μια σεζόν με προσδοκώμενη αύξηση 20% των κρατήσεων και ενώ σημειώνεται μεγάλη άνοδος Ρώσων τουριστών, καθώς και επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια).
Μιλώντας όμως με επαγγελματίες του τουρισμού, σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα και τις αναρτήσεις στους ταξιδιωτικούς ιστότοπους των επισκεπτών μας, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η εικόνα δεν είναι τόσο λαμπερή.
«Ο Ελληνικός τουρισμός έπεσε 15% το 2012, για κάποιο λόγο» Σχόλιο και φωτογραφία που ανάρτησε στο EUobserver ο δημοσιογράφος της Guardian και Daily Telegraph, Leigh Phillips.
Καθημερινά διαβάζουμε δημοσιεύματα για την Ελλάδα στον Ξένο Τύπο, γεμάτα εικόνες τριτοκοσμικής χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του BBC, στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, με τίτλο «Ο πόνος πίσω από την ομορφιά». Ο αρθρογράφος, όπως ανέφερε, προσπαθούσε να δώσει την εικόνα της χώρας, πίσω από την τουριστική βιτρίνα.Αναφερόταν σε ηλικιωμένες κυρίες οι οποίες βουρκωμένες έλεγαν ότι αναγκάζονται να ζούν με 100 ευρώ τον μήνα, πως δεν μπορούν να πάρουν μια σοκολάτα στα εγγόνια τους και πως μητέρες παιδιών 10 ετών, αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, επειδή δεν μπορούν να τους προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό.
Αυτή η εικόνας της ακραίας φτώχειας, μαζί με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και με την έξαρση των ακροδεξιών πρακτικών, από θεσμούς (Ξένιος Ζεύς, αστυνομική βία), είτε εκτός θεσμικού πλαισίου (μηχανοκίνητα πογκρόμ, βανδαλισμοί, ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα)., δίνουν χτύπημα στην φήμη της χώρας για αξιοπρεπή υποδοχή τουριστών.
«Ξένιος Ζεύς» και Χρυσή Αυγή.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο New York City College of Technology του City University of New York, Κώστας Παναγιωτάκης, σε άρθρο του στην Αυγή, με θέμα «Τουρισμός και ανάπτυξη στην εποχή του Μνημονίου» επισημαίνει ότι «νομιμοποιώντας τον ρατσισμό και υποδαυλίζοντας εγκληματικές πρακτικές τύπου Χρυσής Αυγής, ο "Ξένιος Ζευς" συντελεί στη δημιουργία μιας αρνητικής εικόνας για τη χώρα, η οποία μοιραία έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τουρισμό.
Σε ένα περιβάλλον όπου οι χώρες της "λευκής" Δύσης βρίσκονται σε μια μακροχρόνια καθοδική πορεία, τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθούν στο τουριστικό κοινό των οικονομικά αναδυόμενων χωρών στην Ασία και ανά τον κόσμο. Είναι προφανές ότι πρακτικές που υποδαυλίζουν τη ρατσιστική βία παράλληλα κάνουν τη χώρα μας λιγότερο ελκυστική στο ανερχόμενο και πιο δυναμικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς»
Η επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς», έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό, Έκτος από τις αναφορές στον Τύπο, στα κανάλια και στις διεθνείς οργανώσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι ανέβηκε παράσταση με το όνομα "ZEUS XENIOS" από τον Pierre Etienne στο Φεστιβάλ της Λιέγης, βασισμένη στην φιλοσοφία της αστυνομικής επιχείρησης.
Αφίσα του Φεστιβάλ της Λυών για την παράσταση “ZEUS XENIOS”
Τουρισμός από τις ΗΠΑ.
Όμως το πρόβλημα δεν έχει χτυπήσει πλέον μόνο τις ανερχόμενες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, αλλά και τους λίγους εναπομείναντες τροφοδότες, με τουρίστες οικονομικής επιφάνειας, τις ΗΠΑ.
Ο Peter Vlitas, είναι αντιπρόεδρος για τις αεροπορικές πωλήσεις και μάρκετινγκ της Protravel International, μία από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τουριστικής διαχείρισης.
Ο P.Vlitas, είναι ένας επιχειρηματίας με συντηρητικές απόψεις, δραστήριο μέλος της Ελληνικής κοινότητας και με πολύ καλές σχέσεις, διαχρονικά, με το Υπουργείο Τουρισμού..
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Νέα Υόρκη, στις 17 Ιουνίου 2012, σχετικά με το μπαράζ ακυρώσεων από τις ΗΠΑ, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, δήλωσε, μεταξύ άλλων.
«Έχω αναφέρει και προηγούμενα το θέμα «Χρυσή Αυγή». Οι έγχρωμοι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, φοβούνται ότι θα συγχέονται με τους παράνομους μετανάστες και θα κακοποιούνται από την Χρυσή Αυγή.»
Ο κος Βλήτας θα ένιωθε σίγουρα αρκετά πιο ανήσυχος, κάποιους μήνες μετά, με την έξαρση των φασιστικών επιθέσεων που έφεραν την Αμερικάνικη Πρεσβεία να εκδίδει οδηγία για να προστατεύσει τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Ενώ στην Ελλάδα, υποβαθμίζαμε το θέμα και δεν αποδίδαμε ευθύνες, την ίδια στιγμή, οι Times της Νέας Υόρκης, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το κάνουν.
«Η προειδοποίηση, έγινε λόγω της αύξησης των βίαιων επιθέσεων κατά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και των ξένων επισκεπτών, κυρίως από τα μέλη 'η τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ενός νεοναζιστικού κόμματος»
Τις ίδιες ημέρες το έγκυρο Καναδικό περιοδικό Hamilton Spectator, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι μετανάστες στην χώρα δέχονται επιθέσεις με σιδηρολοστούς και μαχαίρια, ενώ παράλληλα συλλαμβάνονται κατά χιλιάδες σε κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης.
Η ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, σχολιάζει το Spectator, αναφέρει ότι η πρεσβεία «έχει επιβεβαιώσει αναφορές Αφροαμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ, που κρατήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες διεξήγαγαν επιχειρήσεις κατά των παράνομων μεταναστών στην Αθήνα»
Το Καναδικό περιοδικό αναφέρει επίσης την σύλληψη αστυνομικού για ένοπλες ληστείες μεταναστών και τα σπασμένα μαγαζιά των αλλοδαπών στον ¨Αγιο Παντελεήμονα.
Και σχολιάζει: «Ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Ελλάδα και η χώρα είναι ευαίσθητη σε κάθε ταξιδιωτική οδηγία που θα μπορούσε να επηρεάσει τους επισκέπτες. Η χώρα αγωνίζεται μέσα από μια βαθιά οικονομική κρίση, που έχει αφήσει τον έναν στος τέσσερις Έλληνες εκτός εργασίας και η χώρα βρίσκεται στο έκτο έτος της ύφεσης.»
Καταγγελίες επισκεπτών.
Aκόμη πιο μακρυά, στην Κορέα, το Asian Correspondent δημοσιεύει άρθρο με χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία χτυπάει Κορεάτη τουρίστα και καθυστερεί την διερεύνηση».
«Ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα, ένας από τους συμπολίτες μας, δήλωσε ότι υπέστη επίθεση από τους τοπικούς αστυνομικούς, που τον ξυλοκόπησαν και του έλεγαν "κορεάτη, γύρνα πίσω" ενώ χρησιμοποιούσαν ρατσιστικές εκφράσεις. Τα ΜΜΕ μας, πλέον ξεχειλίζουν από θυμό και οργή απέναντι στην Ελλάδα.»
Πρόκειται για την περίπτωση του Κορεάτη τουρίστα Hyun Jung, ο οποίος κατηγορεί της ΕΛΑΣ ότι ξυλοκοπήθηκε και κρατήθηκε από αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας με πολιτικά. Σύμφωνα με το BBC, η Κορεάτικη Πρεσβεία έχει κάνει επίσημη καταγγελία για το θέμα και το θύμα με τον Κορεάτη Πρόξενο χρειάστηκε να επισκεφθούν πέντε φορές το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα, για να καταφέρουν να αποσπάσουν τα ονόματα των εμπλεκομένων αστυνομικών.
Για το ίδιο θέμα, η ιστοσελίδα Keep Talking Greece, αναφέρει σχετικά:
«Τι συμβαίνει με την Ελληνική Αστυνομία; Δύο τουρίστες, ένας από τη Νότια Κορέα και ένας από τη Νέα Ζηλανδία, ισχυρίστηκαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, ενώ έκαναν διακοπές στην χώρα. Ο Κορεάτης φέρεται να ξυλοκοπήθηκε στην Αθήνα, ο Νεοζηλανδός στα Χανιά. Αυτός είναι ο τρόπος για την προώθηση του τουρισμού σε μια χώρα η οποία βυθίζεται στα χρέη;»
Ο Νεοζηλανδός είναι ο 29 ετών Joel Stirling, ο οποίος μέσα από την New Zealand Herald, κατηγορεί τις αστυνομικές αρχές των Χανίων για «απαγωγή και ξυλοδαρμό».
Να θυμίσουμε εδώ την περίπτωση του Ινδού ακαδημαϊκου Δρ Kumar Rai Shailendra, που συνέλλαβε η ΕΛΑΣ, επειδή δεν είχε επάνω του χαρτιά και αρνιόταν πεισματικά να αφήσει τον ελεύθερο, ακόμη και αφού μέλη του προσωπικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έδιναν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Με την περίπτωσή του ασχολήθηκε επίσης το BBC, καθώς και με την περίπτωση του Αμερικανού τουρίστα Christian Ukwuorji.
Η Αμερικάνικη Πρεσβεία ζήτησε έρευνα για την περίπτωση του Ukwuorji, καθώς ο άτυχος τουρίστας νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με διάσειση, ισχυριζόμενος ότι προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα, όπου και ξυλοκοπήθηκε.
Η οικογένεια Ukwuorji μόλις είχε επισκεφθεί την Αθήνα μετά τις διακοπές της στην Σαντορίνη.
Ακόμη ο ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος της Βρετανίας, ασχολήθηκε εκτενώς τον Απρίλιο, σχετικά με τις ένορκες κατάθέσεις δυο Βρετανών, ότι κακοποιήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Ζακύνθου, τον Ιούλιο του 2007, κάτι που πιστοποίησε και η τοπική Ιατροδικαστής, που παρακολουθούσε από τότε την υπόθεση.
Μια περίεργη καταγγελία.
Τον Οκτώβριο του 2010, ένας Αμερικανός τουρίστας κατήγγειλε ότι ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για συνέδριο με ζευγάρι ηλικιωμένων Ιαπώνων, στην οδό Μιχαλακοπούλου, Σάββατο βράδυ, είχε μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία.
«Ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά πέφτει ξαφνικά πάνω στο πεζοδρόμιο και ένας άνθρωπος με ένα σκούρο κοστούμι και 3 μεγαλόσωμους τύπους και φορώντας μαύρη ενίσχυση στον θώρακα (Σ.Σ.μάλλον εννοεί εδώ τα κλασσικά αλεξίσφαιρα) χωρίς διακριτικά μας κυκλώνουν. Ο τύπος με το κοστούμι μιλάει καλά Αγγλικά, μας δείχνει γρήγορα μια πλαστική ταυτότητα που είχε μόνο το ελληνικό εθνόσημο, δεν είχε φωτογραφία ή κείμενο».
Οι φερόμενοι ως αστυνομικοί τους κάνουν εκτεταμένο έλεγχο, χωρίς όμως να ασκηθεί κανενός είδους σωματική βια. ¨Όμως αυτή η ελληνική εμπειρία ήταν ικανή να κάνει τον ανύποπτο τουρίστα, που έκανε αμέριμνος την βόλτα του στην Μιχαλακοπούλου, ένα σαββατόβραδο, στις εννιά, να δηλώσει
«Ειλικρινά ήμουν πολύ φοβισμένος, ταρακούνηθηκα αρκετά από αυτήν την ομάδα των θηρίων, χωρίς διακριτικά, με ένα αμάξι χωρίς διακριτικά, να μας ανακρίνουν, τι μπορεί να ήταν? Δεν φοβάμαι τρελά (έχω κυριολεκτικά φοβηθεί τρελά παλιότερα, στον στρατό), αλλά είχα βγάλει αρκετή αδρεναλίνη.
Περιττό να πούμε ότι ακυρώσαμε τα σχέδιά μας για νυχτερινό σοπινγκ.
Θα έπρεπε οι άνθρωποι Ασιατικής καταγωγής να ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν;»
Η καταγγελία του τουρίστα έγινε στο διαδικτυακό ιστότοπο Tripadvisor, στον πρώτο σε επισκεψιμότητα, τουριστικό ιστότοπο του κόσμου, με 56 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα
Για όσους ταξιδεύουν η χρήση του Tripadvisor είναι ένας τρόπος να συλλέγουν πληροφορίες για τον προορισμό τους. Για τους επαγγελματίες του τουρισμού όμως, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση και την προώθηση της υπηρεσίας που προσφέρουν. Ρωτήστε ένα οποιοδήποτε Έλληνα Διευθυντή ξενοδοχειακής μονάδας, πόσο συχνά και με πόσο άγχος, τσεκάρει καθημερινά τον συγκεκριμένο και παρόμοιους ιστότοπους.
Ο συνδυασμός αρνητικών δημοσιευμάτων στον Τύπο για την ακροδεξιά, οι φοβισμένοι τουρίστες στα φόρουμς και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, είναι μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια κάθε τουριστικής βιομηχανίας.
Το πλήθος των αντίστοιχων δημοσιευμάτων, από σχεδόν παντού, (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία), είναι αρκετά μεγάλο, που δεν έχει κανένα νόημα η παράθεση των άρθρων.
Όμως τα περισσότερα άρθρα, εκπομπές και αναλύσεις δημοσιεύονται ή προβάλλονται, στις προνομιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού.
Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες, ίσως μεθυσμένοι από τον διαβόητο μύθο που τα ΜΜΕ φτιάχνουν για αυτούς, είναι ικανοί να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας και τον τουρισμό ακόμη και με τον πιο ανεγκέφαλο τρόπο.
Στην Λευκάδα, τον Ιούνιο, οι κάτοικοι έκπληκτοι είδαν κεντρικά στην πόλη τους το ανεκδιήγητο σύνθημα «Έξω οι ξένοι τουρίστες από την Λευκάδα-Χρυσή Αυγή», γραμμένο στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου και στολισμένο με έναν Στόχο! Οι κάτοικοι τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο, οπότε κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο.
Παρών σε πρόσφατη δράση της Χρυσής Αυγής, στο νησί της Σάμου, ήταν και ο Βρετανός Chris Jones πρώην καθηγητής στο Preston Polytechnic και στο University of Liverpool, αρθρογράφος, γνωστός μπλόγκερ και μόνιμος κάτοικος πλέον στο νησί.
Σε κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο τουρισμός είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Όποιος σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα (και ιδιαιτέρως στην Αθήνα) θα πρέπει να γράψει στην Ελληνική πρεσβεία στην χώρα του, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ασφαλής όταν θα την επισκεφτεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα επείγον, εάν το χρώμα του δέρματός σας, σας προσδιορίζει με σαφήνεια, ως μη Έλληνα».
Όσο θα πιπιλίζει η ακροδεξιά την φαντασιακή καραμέλα της «προπαγάνδας» του Τύπου και της «διεθνούς συνωμοσίας» και το κράτος θα υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα, τόσο τα περιστατικά αυτά θα πενταπλασιάζονται σε βαθμό, που πλέον χρειάζεται να κάνουμε μετρήσεις για να βρούμε το πόσο πολύ επηρεάζεται από όλα αυτά.εκείνος για τον οποίο κινητοποιείται αυτός ο μηχανισμός της τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή ο επισκέπτης, ο ταξιδιώτης, ο τουρίστας.
Πιο απλά, φοβούνται οι τουρίστες μας;
15 Ιουλίου 2012
«Είμαστε ένα ζευγάρι Καναδών και έχουμε κλείσει ένα ταξίδι 3 εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του'12. Αφού η Αθήνα είναι τόσο κοντά, σκεφτήκαμε να μοιράσουμε τον χρόνο μεταξύ Κών/πολης και Αθήνας.Σκεφτόμαστε να μείνουμε στην Πλάκα και να επισκεφτούμε τα αξιοθέατα (Ακρόπολη, Αγορά κλπ).Επίσης ελπίζουμε να κάνουμε ημερήσιες εκδρομές σε Δελφούς και Ολυμπία.
Διαβάσαμε σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε μετανάστες σε διάφορες ιστοσελίδες.Από την στιγμή που δεν είμαστε Καυκάσιοι (έχουμε καταγωγή Νοτιοασιατική, με σκούρο δέρμα), είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την φυσική μας ασφάλεια, ενώ θα βλέπουμε τα αξιοθέατα.»
Αυτή είναι μια απλή ερώτηση που υπέβαλλε ο Καναδός Φέντον και την ανάρτησε στο Tripadvisor.
Ο Καναδός ταξιδιώτης, επισημαίνει ουσιαστικά ότι στο ταξίδι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, νιώθει απειλή στην Ελλάδα! Και φοβάται για την ασφάλεια του, όταν θα κάνει βόλτα στην Ακρόπολη, στην Αγορά, στους Δελφούς και στην Αρχαία Ολυμπία!
Αν τελικά κατάφεραν κάποιοι, ήδη από το καλοκαίρι του 2012, να συνδέσουν τον περίπατο στα μνημεία μας, με τον φόβο και να μας κανουν να δείχνουμε ως λιγότερο ασφαλής προορισμός για τον τουρίστα, από ότι η Τουρκία ή ακόμη χειρότερα, εαν κατάφεραν, σε χρόνο ρεκόρ να γκρεμίσουν ότι χτίζαμε τόσες δεκαετίες, την ασφάλεια για τον επισκέπτη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιας, είναι κάτι που θα φανεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.
«Εγγενής ρατσισμός» και ευαίσθητες ομάδες επισκεπτών
Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ταξιδιώτης πλέον ενημερώνεται και είναι πολιτικά ευαίσθητος και σκεπτόμενος πολίτης. Ο οποίος δεν θα επισκεφθεί μια χώρα «ρατσιστών», εάν έτσι αυτός νομίζει, όπως δεν θα πηγαίναμε πχ και εμείς διακοπές στην Ν.Αφρικη την εποχή του απαρτχάιντ.
Ένας Αμερικάνος χρήστης, στο Tripadvisor, από την Χαβάη των ΗΠΑ ανάρτησε το εξής κείμενο, στις 13 Μαΐου 2012.
«Είμαστε μια πενταμελής οικογένεια και σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά το 2013, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση που μπορεί τότε να υπάρχει.
Όμως η άνοδος του ελληνικού νεοναζιστικού κινήματος στις πρόσφατες εκλογές, που έβγαλε 20 νεοναζί βουλευτές, της Χρυσής Αυγής, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά.
Ο εγγενής ρατσισμός που αυτό το πράγμα προκαλεί και υποκινεί, είναι απλά απαίσιο.
Ναι, Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, αλλά αυτό το θέμα που αναπτύσσεται εκεί, δεν μου κάθεται καλά, ούτε σε εμένα, ούτε στην οικογένεια μου».
Οι τουρίστες σχολιάζουν στο διαδίκτυο τις αντιδράσεις τους μπροστά στην θέα της ακροδεξιάς..Από τα χαστούκι του Κασιδιάρη μέχρι την θέα των ακροδεξιών γκράφιτι στους τοίχους, δεν είναι παράξενο που ο φόβος έχει αρχίσει να μεταδίδεται και σε πιο ευαίσθητες ομάδες επισκεπτών, όπως η ομοφυλοφιλική κοινότητα.
Ο Denny είναι 25 ετών, Σκοτσέζος, ομοφυλόφιλος και θέλει να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.Ο νεαρός ανεβάζει μια ανάρτηση στο Tripadvisor, στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, στις 10 το βράδυ και ζητάει πληροφορίες, καθώς είναι το πρώτο του ταξίδι στην χώρα μας.
Μια απάντηση που έλαβε, την άλλη μέρα το πρωί, ήταν η εξής.
«Πρόσεχε γιατί υπάρχουν διάφορες απειλές κατά των ομοφυλόφιλων στην Αθήνα από το ναζιστικό κόμμα, Χρυσή Αυγή, να προσέχεις εάν βρεθείς μόνος σου σε στενά δρομάκια κατά την διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί, έχω διαβάσει ότι έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους, αλλά φοβούνται να έρθουν ανοιχτά και να το συζητήσουν.Απλά πρόσεξε.»
Μια άλλη ευαίσθητη ομάδα τουριστών, είναι οι οικογένειες και όσοι ταξιδεύουν με παιδιά.
Μια Αγγλίδα από το Λονδίνο, εκφράζει την ανησυχία της στο Tripadvisor, ήδη από τον Απρίλιο του 2008.
«Ο σύζυγός μου και εγώ σκεφτόμαστε να έρθουμε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κω. Μια φίλη μου που ήταν εκεί πριν, μας είπε ότι η οικογένειά της αντιμετώπισε κάποιο ρατσισμό (αυτή είναι λευκή και ο άντρας της μαύρος)
Θέλουμε να φέρουμε και το παιδί μας, αλλά προφανώς δεν θέλουμε να το εκθέσουμε σε ρατσισμό».
Η Αγγλίδα ζητάει την ειλικρινή συμβουλή μας, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ενώ μια άλλη ανάρτηση, από τις ΗΠΑ θέτει πλέον πιο επιτακτικά το ίδιο θέμα, τον Νοέμβριο του 2012
«Γεια σε όλους, έχουμε κάνει σχέδια να ταξιδέψουμε στην Σαντορίνη τον προσεχή Μάιο με ένα αγοράκι 6 ετων. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με την αυξανόμενη βία στην Ελλάδα & επειδή βασίζεται στον ρατσισμό μας έκανε λίγο να ανησυχούμε.
Αντιλαμβανόμαστε σε περιόδους επιβράδυνσης της οικονομίας, τα πράγματα αυτά, συμβαίνουν και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, αλλά από τη στιγμή που ταξιδεύουμε με ένα παιδί, ο παράγων ασφάλεια, είναι σημαντικός. Είμαστε πρόθυμοι να ακυρώσουμε τις πτήσεις και να ξεχάσουμε το κόστος»
Το «χρώμα του δέρματος»
Η νεαρή Francin, από το Λος Άντζελες, θέτει το ίδιο ζήτημα από άλλη σκοπιά, τον Ιανουάριο του 2012, στον ίδιο ιστότοπο, καθώς προβληματίζεται αν μπορεί να έρθει στην Σαντορίνη με μια φίλη της Αγγλίδα, η οποία είναι μαύρη.
«Με την οικονομική κρίση, άκουσα ότι οι άνθρωποι που δεν είναι λευκοί, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα, αυτήν την εποχή (επειδή κατηγορούν όλους τους μετανάστες και τους αλλοδαπούς). Πόσο ασφαλές θα ήταν για εμάς να πάμε εκεί, αυτή τη στιγμή»;
Εκτός απο το Tripadvisor παρόμοιες αναρτήσεις έχουμε, δυστυχώς και στο επίσης διάσημο Lonely Planet.
Διαβάζουμε μια από το 2012, όπως αναρτήθηκε στις 10 Ιουλίου.
«Είμαι ένας Λατινοαμερικάνος που κατοικώ στην Νέα Υόρκη και θα ταξιδέψω μόνος στην Αθήνα και την Σαντορίνη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόλις διάβασα ένα άρθρο των New York Times που δείχνει μια αύξηση της βίας κατά των έγχρωμων μεταναστών από μια ομάδα παρανόμων, την Χρυσή Αυγή.
Θα πρέπει να ανησυχώ, μήπως είμαι στόχος, λόγω του χρώματος του δέρματός μου, όταν θα πάω τον Σεπτέμβριο; Θα είμαι στην Αθήνα και θα γυρίζω, φωτογραφίζοντας την Ακρόπολη και άλλα μέρη, για μια ημέρα, θα διανυκτερεύσω κοντά στο αεροδρόμιο και θα πάω στη Σαντορίνη για 2 ημέρες»
Πέρα από τον καθαρό φόβο ή την ανασφάλεια που νιώθουν οι ταξιδιώτες που σκέφτονται να μας επισκεφθούν, υπάρχει και ένας αριθμός ξένων, που είτε έχουν δει, ή έχουν διαβάσει ή ακόμη έχουν βιώσει ρατσιστική συμπεριφορά στην χώρα μας.
Στην ιστοσελίδα Greek Reporter, στις 30 Μαίου, 2012, κάτω από την είδηση άλλης μια επίθεσης σε μετανάστη στον συρμό του Ηλεκτρικού, ένας Αμερικάνος, σχολιάζει.
«Σαν Αμερικάνος, που δεν μοιάζω για έλληνας, (όπως και άλλοι), έτσι κανείς δεν θα είναι ασφαλής δυστυχώς. Όπως και το προηγούμενο βράδυ επιτέθηκαν μέχρι και σε μερικούς Πολωνούς μετανάστες που σημαίνει ότι κάθε μη καυκάσιος Αμερικανός τουρίστας θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο. Ελπίζω μόνο, εάν ένας Αμερικανός δεχθεί επίθεση (κατά τύχη ή όχι) ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ θα πιέσει την Ελλάδα αρκετά για να τους κάνει να κάνουν κάτι, διότι βεβαίως δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη σύλληψη των κακοποιών που επιτίθενται σε μετανάστες από χώρες, χωρίς τις άκρες της Αμερικής».
Ενώ στο Greekreporter, το σχόλιο του Αγγλοσάξονα Terry, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012, σχετικά με την είδηση της επίθεσης των Ελλήνων Χρυσαυγιτών στους πάγκους των αλλοδαπών, στην Ραφήνα, καλό θα είναι να μας κινητοποιήσει όλους.
Η αστυνομία σιωπηρά το υποστηρίζει αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος από αυτούς να προσπαθήσει να κάνει κάτι, αλλά θα γυρίσει από την άλλη μεριά και δεν θα κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Αυτό το "κίνημα" θα καταστρέψει τον ξένο τουρισμό μέσα σε ένα χρόνο αν δεν εξαλειφθεί. Τι θα συμβεί στη συνέχεια, 50% περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν Επιχειρήσεις που ανήκουν σε ΕΛΛΗΝΕΣ. Οι άνθρωποι είναι τόσο ηλίθιοι για να δουν την γελοιότητα σε αυτές τις ενέργειες και των δυνητικών καταστροφών, αντί αυτού, απλά κάθονται άνετα και παρακολουθούν και βιντεοσκοπούν, καταστάσεις όπως αυτές».
Αντί επιλόγου.
Άντι επιλόγου, θα κλείσουμε με την μαρτυρία μιας Ινδής τουρίστριας, η οποία έπεσε θύμα ντροπιαστικής, ρατσιστικής συμπεριφοράς σε εστιατόριο του Φαλήρου, το οποίο κατονομάζει.
Σύμφωνα με την ανάρτησή της στο Tripadvisor, στις 30 Ιανουαρίου 2012, η νεαρή τουρίστρια μας εξηγεί ότι βγήκε λίγο από το τουριστικό της δρομολόγιο, για να επισκεφθεί ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο, που το είχε βρεί μέσω του ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet, να δει πως διασκεδάζουν οι ντόπιοι, κάτι που έκανε χωρις προβλήματα και στο παρελθόν, όταν είχε επισκεφθεί την Τουρκία και την Κούβα.
Αλλά την πετάξαν έξω...
«Όπως προσπάθησα να περάσω μέσα, ο πελάτης στο πρώτο τραπέζι, κοντά στην πόρτα, άρπαξε το χέρι ή τον ώμο μου και με έσπρωξε έξω, δείχνοντας με το χέρι μου να φύγω. Ο διπλανός του έγνεφε, αμέτοχος. Και οι δύο είχαν άσχημα χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Οι άλλοι ΠΕΛΑΤΕΣ μέσα και το προσωπικό, είδαν την αναταραχή, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Πάρα πολύ σοκαρισμένη, έφυγα.
Είμαι Ινδή. Είμαι σκουρόχρωμη. Ξέρω ότι η Αθήνα έχει προβλήματα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από τη Νότια Ασία, οι οποίοι μου μοιάζουν.
Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μου φέρονται έτσι Όταν έφευγα για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μια στήλη στην International Herald Tribune για την αύξηση του ρατσισμού στην Ελλάδα Δεν το αντιμετωπίσουμε πουθενά αλλού - στην Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, οι άνθρωποι υπέθεταν ότι ήμουν μια πλούσια τουρίστρια και με αντιμετώπιζαν εντάξει, αν και κατά πόσο η επιθυμία να μην μου χαμογελά κανείς, είναι Ελληνική ή απλά την κράτησαν ειδικά για μένα, αυτό δεν θα το μάθω ποτέ.
Τέλος, σε περίπτωση που είστε λευκοί και νομίζετε ότι θα είστε εντάξει, να θυμάστε αυτό - ο ρατσισμός είναι απλώς μια έκφραση άσχημης μισαλλοδοξίας. Ίσως για εσάς, ο λόγος δεν θα είναι το χρώμα του δέρματός σας, αλλά το γεγονός είναι ότι τα άτομα τα οποία μισούν, θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να σας συμπεριφερθούν άσχημα.
Αλλά εάν είστε κάποιος μη λευκός, γλιτώστε από τον κίνδυνο να ρισκάρετε να απειληθείτε και να κακοποιηθείτε συναισθηματικά.Μείνετε στα σίγουρα, μακρυά από αυτήν την τρύπα.
Η ανάρτηση της νεαρής τουρίστριας έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο-κραυγή:
«Επικίνδυνο! Ρατσιστικό! ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!»
Ελπίζουμε να μην εννοεί την Ελλάδα.
Έρευνα του LIFO.gr, από τον Νίκο Μιχαλόπουλο
Υγ.:
ΝΑ και η τάση στις αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, (Google trends) για το θεμα "greece racism"
Σημαντική αύξηση από νοε 2011, πικ στον Ιούλιο 12 και σήμερα σε ανοδική πορεία με τάση να πιάσει νέο πικ
Πηγή: Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα: Τι λένε τουρίστες επισκέπτες και ξένος τύπος - RAMNOUSIA
Πηγή: Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα: Τι λένε τουρίστες επισκέπτες και ξένος τύπος - RAMNOUSIA
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Turkish soft power: More soft than powerful
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ