2013-05-23 10:37:04
Φωτογραφία για Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012
Στο φιλόξενο περιβάλλον της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών απονεμήθηκαν χθες τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012 (για βιβλία του 2011). Οι βραβευμένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τιμητική διάκριση, χωρίς ορισμένοι εξ αυτών να κρύψουν την επικριτική τους διάθεση για το επικείμενο κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τη γενικότερη πολιτική του βιβλίου.

Εγκαινιάζοντας την τελετή της απονομής, που συντόνισε ο Προκόπης Δούκας (προηγήθηκε σύντομη μουσική εισαγωγή με τον Σπύρο Κοντό στο όμποε και τη Λητώ Θώμου στο πιάνο), ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως το κράτος τιμά τη λογοτεχνική παραγωγή από το 1956 και εγγυάται με το κύρος του τις πνευματικές αξίες και το συμβολικό κεφάλαιο που συγκεντρώνουν με την εργασία τους οι συγγραφείς. «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε» παρατήρησε ο υπουργός «η παραγωγή σημαντικών πνευματικών έργων είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου συνεχίζουν να είναι παρούσες και να συμβάλλουν ενεργά στην προβολή του σύγχρονου πολιτισμού μας».


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Θανάση Βαλτινό για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου (το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπός του).

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Γιώργο Συμπάρδη ενώ το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Γιάννη Ευσταθιάδη (είπε ότι πρόκειται για την πρώτη λογοτεχνική του βράβευση) και την Έρση Σωτηροπούλου.

Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, που σημείωσε πως τέτοιες διακρίσεις υπενθυμίζουν πως η ποιητική τέχνη εξακολουθεί να είναι ζωντανή, και το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Αντώνη Λιάκο, που επισήμανε τους πανάρχαιους δεσμούς ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστοριογραφική επιστήμη. Το Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Μασσαβέτα, που ζώντας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονεμήθηκε σε δύο ποιητές: τον Θωμά Ιωάννου, που υπογράμμισε πως η ποίηση αποτυπώνει μια μονίμως μάχιμη στάση, και στον Θωμά Τσαλαπάτη, που είπε πως οι ποιητές είναι σήμερα υποχρεωμένοι να γράψουν μέσα σε έναν ως εξ ορισμού αλλοτριωμένο κόσμο: έναν κόσμο οξυμένων κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της παραλαβής των βραβείων τους η Έρση Σωτηροπούλου και ο Αντώνης Λιάκος έψεξαν τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού για απουσία πολιτικής στον χώρο του βιβλίου, καθώς και για την απόφασή της να κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Τα ίδια είπε για το ΕΚΕΒΙ και ο Μένης Κουμανταρέας παραδίδοντας το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Συμπάρδη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βραβείων Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου.

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχίας σε Ελληνική Γλώσσα απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Χοροζίδη, το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά στον Ν. Μ. Σκουτερόπουλο και το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα στους Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονζάλεθ, Λεάντρο Γκαρθία Ραμίρεθ, Μαρία Λοπέζ Βιλάλμπα και Ιωάννα Νικολαϊδου.

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε στη Χριστίνα Φραγκεσκάκη και το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στην Ελένη Κατσαμά ενώ το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Βασίλη Παπατσαρούχα και Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφοι) και στους Ευγένιο Τριβιζά και Αντώνη Παπαθεοδούλου (συγγραφείς). Τέλος, το Βραβείο Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στον Χρήστο Μπουλώτη.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ