2013-05-23 17:17:05
από το Γραφείο Τύπου
Την οργισμένη επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Πάρη Τσάρτα, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για τη σταθερά αδιαφανή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, καθώς παρά το διάλογο και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά», μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Αφορμή της Ερώτησης ήταν η κοινοποίηση στον Τέρενς Κουίκ επιστολής του κ.Πρύτανη προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Πάνο Καμμένο, αφού ο Βουλευτής Επικρατείας έχει υπό τη βουλευτική εποπτεία όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Τσάρτας, αποδεικνύει με επιχειρήματα την άδικη μεταχείριση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να ενεργοποιήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος την Πολυτεχνική Σχολή, ετοιμάζεται να συγχωνεύσει το Τμήμα Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών της Σάμου αλλά και να καταργήσει (!!) το ΦΕΚ Ιδρυμένου Τμήματος Τουρισμού, τη στιγμή που πληθώρα κολλεγίων τα οποία προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας τουριστικών σπουδών, εμφανίζονται παντού στη χώρα.
«Είμαστε ένα Περιφερειακό, Μεθοριακό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και γεωπολιτική σημασία για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου
. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους για ειδική μέριμνα για το Πανεπιστήμιό μας», υπογραμμίζει ο κ. Πάρης Τσάρτας και τονίζει πώς «ειδική μέριμνα δεν σημαίνει προνομιακή μεταχείριση καθότι το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα κατατάσσεται ανάμεσα στα 4-6 καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας και σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση στο έως 5% των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσάρτας, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας.
«Ως πότε θα εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το σχέδιο «Αθηνά»; Δεν κατανοείτε ότι η ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενός Τμήματος έναντι του άλλου προάγει τον κανιβαλισμό μεταξύ πανεπιστημίων, πόλεων και Τμημάτων;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ακύρωση της συγχώνευσης του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών της Σάμου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
Κύριε Υπουργέ,
Σας μεταφέρω άνευ περαιτέρω σχολίων επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Πάρη Τσάρτα, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για τη σταθερά αδιαφανή πολιτική του Υπουργείου σας, καθώς παρά το διάλογο και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς το πρόσωπό σας, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά».
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο, ο κ. Τσάρτας, αναφέρει επί λέξει τα εξής:
«Προς Πρόεδρο κ. Πάνο Καμμένο
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα ζητήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που σχετίζονται με το σχέδιο «Αθηνά- για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η εσπευσμένη ανάκληση από το Υπουργείο Παιδείας του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (http://esos.gr/article/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/ypoyrgeio-zhthse-ste-anaklhsi-proedrikon-diatagmaton-sxedio-athina) σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες έγινε μετά από συνδυασμένες πολιτικές πιέσεις.
Στόχος είναι η ίδρυση, από το ακαδ. έτος 2015-2016, Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ουσιαστικά Πολυτεχνική Σχολή) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό, αλλά βεβαίως αποτελεί ένδειξη της συστηματικής ύπαρξης δύο μέτρων και δύο σταθμών στην εφαρμογή κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά».
Η εξέλιξη αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και ότι η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται σε σαφώς πιο προχωρημένο στάδιο θεσμικά από αυτό των Ιωαννίνων, αλλά και του γεγονότος ότι το ΕΚΠΑ αποκτά Τμήμα Ψυχολογίας ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο δεν επρόκειτο να δημιουργηθούν νέα Τμήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», γεγονός που αποτέλεσε «επιχείρημα» ώστε να μην εγκριθεί η λειτουργία του εγκεκριμένου με ΦΕΚ Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, δεν μας επιτρέπει παρά μόνο μία οδό, αυτή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι ως Πρυτανική Αρχή και θα το κάνουμε, να καταγγείλουμε δημόσια την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη σταθερά αδιαφανή πολιτική του.
Η καταγγελία μας κοινοποιήθηκε δημόσια μέσω συνέντευξης τύπου αλλά και Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βασικά μας επιχειρήματα για την άδικη μεταχείριση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι πλέον εκτός της μη εφαρμογής ενιαίων κριτηρίων, όπως άλλωστε περίτρανα προκύπτει από τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (http://www.esos.gr/uploads/axiologisi/adip-gnomodotisi-sxedio-athina.pdf) είναι η άρνηση ενεργοποίησης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος της Πολυτεχνικής Σχολής, η συγχώνευση του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών της Σάμου αλλά και η δηλωμένη πρόθεση κατάργησης (!!) του ΦΕΚ Ιδρυμένου Τμήματος Τουρισμού από το Υπουργείο, την ίδια στιγμή που πληθώρα κολλεγίων που προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας τουριστικών σπουδών, εμφανίζονται παντού στη χώρα.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου συστηματικά επεδίωξε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και όλες οι συζητήσεις με τον Υπουργό Καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλο και το Γενικό Γραμματέα Καθηγητή Α. Κυριαζή, έγιναν σε καλό κλίμα, παρά τις όποιες διαφωνίες κυρίως α) για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο κατέληξε να αφορά αλλαγές μόνο στα ΑΤΕΙ και στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και β) η εσπευσμένη εφαρμογή του θέτει εν αμφιβολία τα κριτήρια.
Είναι επίσης, προφανές ότι στηρίζουμε την ανάγκη αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς να εξαιρούμε κανένα ΑΕΙ. Επιτρέψτε μου όμως, σε κάθε περίπτωση, να σας ενημερώσω σύντομα για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε ως Πανεπιστήμιο αλλά και ορισμένες ενστάσεις μας για τη διαδικασία:
-Είμαστε ένα Περιφερειακό, Μεθοριακό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και γεωπολιτική σημασία για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους για ειδική μέριμνα για το Πανεπιστήμιό μας.
- Η έννοια της ειδικής μέριμνας δεν σημαίνει για εμάς «ειδική μεταχείριση». Για το λόγο αυτό δεν επιδιώξαμε να ζητήσουμε ρυθμίσεις τις οποίες δεν τεκμηριώσαμε με ακαδημαϊκά κριτήρια. Αναφέρω αυτό το γεγονός διότι στο σύνολο των ελληνικών αλλά και διεθνών εκθέσεων αξιολόγησης, επανειλημμένα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διακρίνεται καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στα 4-6 καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας και σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση στο έως 5% των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου.
Έχουμε ήδη επιδιώξει και καταφέρει ως Πρυτανική Αρχή τεράστιες οικονομίες σε λειτουργικά έξοδα, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τις ελλιπείς υποδομές μας, εντάσσοντας πολλά κτιριακά έργα στο ΕΣΠΑ.
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Η τελική απόφαση στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» συνοψίζεται αναλυτικότερα στα ακόλουθα:
1.Τη συγχώνευση δύο Τμημάτων στη Σάμο (Τμήμα Μαθηματικών και Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών).
2.Τη μη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής (ΦΕΚ σε εκκρεμότητα από το 2009), η οποία έχει εγκριθεί από το ΣΑΠΕ, συγκέντρωσε θετικές γνώμες για την ίδρυσή της από την Επιτροπή Παιδείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ έχει μηδενικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, διότι συγκροτείται από τρία υπαρκτά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σημειώνω επιπλέον ότι έχει περάσει από όλες τις αναγκαίες θεσμικές διαδικασίες ίδρυσης!
3.Τη μη λειτουργία ενός από τα δύο Τμήματα Τουρισμού, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, το οποίο έχει ιδρυθεί με ΦΕΚ (ΠΔ 170/2008 ΦΕΚ 205 τ. Α’) και επίσης έχει μηδενικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό (το άλλο τμήμα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά).
Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού διαθέτει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τις αναγκαίες υποδομές για να λειτουργήσει. Επιπλέον, τη λειτουργία του ζήτησαν με επιστολές τόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ όσο και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ ενώ το αίτημα για τη λειτουργία του έχει υποστηριχθεί και από πολλούς παραγωγικούς φορείς του Τουρισμού, στο πρόσφατο παρελθόν.
4.Για το 2ο και 3ο ζήτημα ο Υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκαν σαφώς ότι θα υπήρχε πρόνοια για αναφορά στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα τόσο της λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και του Τμήματος Τουρισμού κάτι όμως το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει σύμφωνα με την τελευταία μας ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας.
5.Με αυτό τον τρόπο όμως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στερείται- χωρίς απολύτως κανένα λόγο- δύο βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής του οι οποίοι συνιστούν βασικά τμήματα ενός πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα:
α.Πολυτεχνική Σχολή, σε ένα ακριτικό ΑΕΙ την ίδια στιγμή που όλες οι Πολυτεχνικές Σχολές παραπονούνται για αδυναμία κάλυψης του φετινού αριθμού εισακτέων.
β.Το μόνο ΑΕΙ, μαζί με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με ιδρυμένο Τμήμα Τουρισμού (με πολυετές διεθνοποιημένο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο), το οποίο όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει!
Δίχως όπως σας ανέφερα ανωτέρω, να υποτιμούμε την ανάγκη εξορθολογισμού αλλά και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χάρτη των ελληνικών ΑΕΙ, οφείλω να σας επισημάνω ότι οι αποφάσεις που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλήττουν ουσιαστικά μια πολυετή πορεία ανάπτυξης, σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο για τις Διεθνείς Σχέσεις, την Οικονομία και την Ανάπτυξη της χώρας.
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και της απολύτως αρνητικής στάσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα (δηλαδή α. τη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2014, β. καθώς και την αντίστοιχη λειτουργία του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ) επίσης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και γ. τη συγχώνευση των δύο Τμημάτων), η προσφυγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αναπόφευκτη προκειμένου η Πρυτανική Αρχή να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας.
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας θέλω να σας ζητήσω να εξεταστεί και πάλι η τελική απόφαση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», ελπίζοντας να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι το Πανεπιστήμιό μας το αξίζει!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Καθηγητής Πάρις Α. Τσάρτας
Πρύτανης»
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Ως πότε θα εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το σχέδιο «Αθηνά»; Δεν κατανοείτε ότι η ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενός Τμήματος έναντι του άλλου προάγει τον κανιβαλισμό μεταξύ πανεπιστημίων, πόλεων και Τμημάτων;
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να λειτουργήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό ΦΕΚ;
3.Πότε θα λειτουργήσει το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ); Κατανοείτε ότι όσο κωλυσιεργείτε υποχρεώνετε τους ενδιαφερόμενους να στραφούν στην πληθώρα κολλεγίων που προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας τουριστικές σπουδές; Συνειδητοποιείτε ότι έτσι καταστρατηγείτε εμμέσως πλην σαφώς το άρθρο 16 του Συντάγματος για δημόσια δωρεάν Παιδεία στα κρατικά εκπαιδευτήρια;
4.Έχετε σκεφθεί ότι μόνο το ΤΟΔΙΤ, είναι ικανό να παράσχει τις καλύτερες προδιαγραφές για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αφού η τουριστική κίνηση στα νησιά είναι ιδιαιτέρως αυξημένη;
5.Προτίθεστε να ακυρώσετε τη συγχώνευση των Τμημάτων Μαθηματικών και Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών;
6.Πότε επιτέλους θα λάβετε την ειδική μέριμνα που με θέρμη ευαγγελίζεσθε προκειμένου να στηριχθεί ένα Περιφερειακό, Μεθοριακό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και γεωπολιτική σημασία για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου; Tromaktiko
Την οργισμένη επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Πάρη Τσάρτα, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για τη σταθερά αδιαφανή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, καθώς παρά το διάλογο και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά», μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Αφορμή της Ερώτησης ήταν η κοινοποίηση στον Τέρενς Κουίκ επιστολής του κ.Πρύτανη προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Πάνο Καμμένο, αφού ο Βουλευτής Επικρατείας έχει υπό τη βουλευτική εποπτεία όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Τσάρτας, αποδεικνύει με επιχειρήματα την άδικη μεταχείριση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να ενεργοποιήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος την Πολυτεχνική Σχολή, ετοιμάζεται να συγχωνεύσει το Τμήμα Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών της Σάμου αλλά και να καταργήσει (!!) το ΦΕΚ Ιδρυμένου Τμήματος Τουρισμού, τη στιγμή που πληθώρα κολλεγίων τα οποία προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας τουριστικών σπουδών, εμφανίζονται παντού στη χώρα.
«Είμαστε ένα Περιφερειακό, Μεθοριακό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και γεωπολιτική σημασία για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου
Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσάρτας, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας.
«Ως πότε θα εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το σχέδιο «Αθηνά»; Δεν κατανοείτε ότι η ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενός Τμήματος έναντι του άλλου προάγει τον κανιβαλισμό μεταξύ πανεπιστημίων, πόλεων και Τμημάτων;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ακύρωση της συγχώνευσης του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών της Σάμου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
Κύριε Υπουργέ,
Σας μεταφέρω άνευ περαιτέρω σχολίων επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Πάρη Τσάρτα, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για τη σταθερά αδιαφανή πολιτική του Υπουργείου σας, καθώς παρά το διάλογο και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς το πρόσωπό σας, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά».
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο, ο κ. Τσάρτας, αναφέρει επί λέξει τα εξής:
«Προς Πρόεδρο κ. Πάνο Καμμένο
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα ζητήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που σχετίζονται με το σχέδιο «Αθηνά- για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η εσπευσμένη ανάκληση από το Υπουργείο Παιδείας του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (http://esos.gr/article/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/ypoyrgeio-zhthse-ste-anaklhsi-proedrikon-diatagmaton-sxedio-athina) σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες έγινε μετά από συνδυασμένες πολιτικές πιέσεις.
Στόχος είναι η ίδρυση, από το ακαδ. έτος 2015-2016, Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ουσιαστικά Πολυτεχνική Σχολή) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό, αλλά βεβαίως αποτελεί ένδειξη της συστηματικής ύπαρξης δύο μέτρων και δύο σταθμών στην εφαρμογή κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά».
Η εξέλιξη αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και ότι η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται σε σαφώς πιο προχωρημένο στάδιο θεσμικά από αυτό των Ιωαννίνων, αλλά και του γεγονότος ότι το ΕΚΠΑ αποκτά Τμήμα Ψυχολογίας ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο δεν επρόκειτο να δημιουργηθούν νέα Τμήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», γεγονός που αποτέλεσε «επιχείρημα» ώστε να μην εγκριθεί η λειτουργία του εγκεκριμένου με ΦΕΚ Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, δεν μας επιτρέπει παρά μόνο μία οδό, αυτή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι ως Πρυτανική Αρχή και θα το κάνουμε, να καταγγείλουμε δημόσια την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη σταθερά αδιαφανή πολιτική του.
Η καταγγελία μας κοινοποιήθηκε δημόσια μέσω συνέντευξης τύπου αλλά και Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βασικά μας επιχειρήματα για την άδικη μεταχείριση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι πλέον εκτός της μη εφαρμογής ενιαίων κριτηρίων, όπως άλλωστε περίτρανα προκύπτει από τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (http://www.esos.gr/uploads/axiologisi/adip-gnomodotisi-sxedio-athina.pdf) είναι η άρνηση ενεργοποίησης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος της Πολυτεχνικής Σχολής, η συγχώνευση του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών της Σάμου αλλά και η δηλωμένη πρόθεση κατάργησης (!!) του ΦΕΚ Ιδρυμένου Τμήματος Τουρισμού από το Υπουργείο, την ίδια στιγμή που πληθώρα κολλεγίων που προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας τουριστικών σπουδών, εμφανίζονται παντού στη χώρα.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου συστηματικά επεδίωξε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και όλες οι συζητήσεις με τον Υπουργό Καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλο και το Γενικό Γραμματέα Καθηγητή Α. Κυριαζή, έγιναν σε καλό κλίμα, παρά τις όποιες διαφωνίες κυρίως α) για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο κατέληξε να αφορά αλλαγές μόνο στα ΑΤΕΙ και στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και β) η εσπευσμένη εφαρμογή του θέτει εν αμφιβολία τα κριτήρια.
Είναι επίσης, προφανές ότι στηρίζουμε την ανάγκη αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς να εξαιρούμε κανένα ΑΕΙ. Επιτρέψτε μου όμως, σε κάθε περίπτωση, να σας ενημερώσω σύντομα για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε ως Πανεπιστήμιο αλλά και ορισμένες ενστάσεις μας για τη διαδικασία:
-Είμαστε ένα Περιφερειακό, Μεθοριακό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και γεωπολιτική σημασία για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους για ειδική μέριμνα για το Πανεπιστήμιό μας.
- Η έννοια της ειδικής μέριμνας δεν σημαίνει για εμάς «ειδική μεταχείριση». Για το λόγο αυτό δεν επιδιώξαμε να ζητήσουμε ρυθμίσεις τις οποίες δεν τεκμηριώσαμε με ακαδημαϊκά κριτήρια. Αναφέρω αυτό το γεγονός διότι στο σύνολο των ελληνικών αλλά και διεθνών εκθέσεων αξιολόγησης, επανειλημμένα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διακρίνεται καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στα 4-6 καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας και σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση στο έως 5% των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου.
Έχουμε ήδη επιδιώξει και καταφέρει ως Πρυτανική Αρχή τεράστιες οικονομίες σε λειτουργικά έξοδα, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τις ελλιπείς υποδομές μας, εντάσσοντας πολλά κτιριακά έργα στο ΕΣΠΑ.
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Η τελική απόφαση στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» συνοψίζεται αναλυτικότερα στα ακόλουθα:
1.Τη συγχώνευση δύο Τμημάτων στη Σάμο (Τμήμα Μαθηματικών και Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών).
2.Τη μη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής (ΦΕΚ σε εκκρεμότητα από το 2009), η οποία έχει εγκριθεί από το ΣΑΠΕ, συγκέντρωσε θετικές γνώμες για την ίδρυσή της από την Επιτροπή Παιδείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ έχει μηδενικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, διότι συγκροτείται από τρία υπαρκτά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σημειώνω επιπλέον ότι έχει περάσει από όλες τις αναγκαίες θεσμικές διαδικασίες ίδρυσης!
3.Τη μη λειτουργία ενός από τα δύο Τμήματα Τουρισμού, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, το οποίο έχει ιδρυθεί με ΦΕΚ (ΠΔ 170/2008 ΦΕΚ 205 τ. Α’) και επίσης έχει μηδενικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό (το άλλο τμήμα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά).
Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού διαθέτει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τις αναγκαίες υποδομές για να λειτουργήσει. Επιπλέον, τη λειτουργία του ζήτησαν με επιστολές τόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ όσο και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ ενώ το αίτημα για τη λειτουργία του έχει υποστηριχθεί και από πολλούς παραγωγικούς φορείς του Τουρισμού, στο πρόσφατο παρελθόν.
4.Για το 2ο και 3ο ζήτημα ο Υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκαν σαφώς ότι θα υπήρχε πρόνοια για αναφορά στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα τόσο της λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και του Τμήματος Τουρισμού κάτι όμως το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει σύμφωνα με την τελευταία μας ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας.
5.Με αυτό τον τρόπο όμως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στερείται- χωρίς απολύτως κανένα λόγο- δύο βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής του οι οποίοι συνιστούν βασικά τμήματα ενός πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα:
α.Πολυτεχνική Σχολή, σε ένα ακριτικό ΑΕΙ την ίδια στιγμή που όλες οι Πολυτεχνικές Σχολές παραπονούνται για αδυναμία κάλυψης του φετινού αριθμού εισακτέων.
β.Το μόνο ΑΕΙ, μαζί με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με ιδρυμένο Τμήμα Τουρισμού (με πολυετές διεθνοποιημένο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο), το οποίο όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει!
Δίχως όπως σας ανέφερα ανωτέρω, να υποτιμούμε την ανάγκη εξορθολογισμού αλλά και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χάρτη των ελληνικών ΑΕΙ, οφείλω να σας επισημάνω ότι οι αποφάσεις που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλήττουν ουσιαστικά μια πολυετή πορεία ανάπτυξης, σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο για τις Διεθνείς Σχέσεις, την Οικονομία και την Ανάπτυξη της χώρας.
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και της απολύτως αρνητικής στάσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα (δηλαδή α. τη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2014, β. καθώς και την αντίστοιχη λειτουργία του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ) επίσης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και γ. τη συγχώνευση των δύο Τμημάτων), η προσφυγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αναπόφευκτη προκειμένου η Πρυτανική Αρχή να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας.
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας θέλω να σας ζητήσω να εξεταστεί και πάλι η τελική απόφαση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», ελπίζοντας να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι το Πανεπιστήμιό μας το αξίζει!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Καθηγητής Πάρις Α. Τσάρτας
Πρύτανης»
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Ως πότε θα εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των κριτηρίων για το σχέδιο «Αθηνά»; Δεν κατανοείτε ότι η ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενός Τμήματος έναντι του άλλου προάγει τον κανιβαλισμό μεταξύ πανεπιστημίων, πόλεων και Τμημάτων;
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να λειτουργήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό ΦΕΚ;
3.Πότε θα λειτουργήσει το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ); Κατανοείτε ότι όσο κωλυσιεργείτε υποχρεώνετε τους ενδιαφερόμενους να στραφούν στην πληθώρα κολλεγίων που προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας τουριστικές σπουδές; Συνειδητοποιείτε ότι έτσι καταστρατηγείτε εμμέσως πλην σαφώς το άρθρο 16 του Συντάγματος για δημόσια δωρεάν Παιδεία στα κρατικά εκπαιδευτήρια;
4.Έχετε σκεφθεί ότι μόνο το ΤΟΔΙΤ, είναι ικανό να παράσχει τις καλύτερες προδιαγραφές για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αφού η τουριστική κίνηση στα νησιά είναι ιδιαιτέρως αυξημένη;
5.Προτίθεστε να ακυρώσετε τη συγχώνευση των Τμημάτων Μαθηματικών και Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών;
6.Πότε επιτέλους θα λάβετε την ειδική μέριμνα που με θέρμη ευαγγελίζεσθε προκειμένου να στηριχθεί ένα Περιφερειακό, Μεθοριακό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη ανάπτυξη και γεωπολιτική σημασία για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λύση- πακέτο στα αυθαίρετα για τον Ιούνιο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ