2013-05-23 22:36:10
Φωτογραφία για Υπερβολές ή όχι, το καινούργιο ενεργειακό παιχνίδι στην Ευρώπη έχει αρχίσει
Η ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΡΕΛΑ

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Μικρό καλάθι και πάλι κράτησαν οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ για το μείζον και επείγον θέμα της ενέργειας. Μπορεί να ευχήθηκαν και πάλι την ενοποίηση των ενεργειακών δικτύων, τη μείωση του κόστους της ενέργειας, αλλά δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένους στόχους για το 2014.

Η Ευρώπη, ενεργοβόρα ήπειρος και σχετικά φτωχότατη σε ενεργειακές πρώτες ύλες και γι’ αυτό απόλυτα εξαρτώμενη ενεργειακως, εξακολουθεί να μην βρίσκει τρόπους να «απεξαρτηθεί» από το ρωσικό φυσικό αέριο πρωτίστως, αν και έχει δοκιμάσει χωρίς εντυπωσιακό αποτέλεσμα άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως π.χ. οι υπερτιμημένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που μάλλον γυρίζουν μπούμερανγκ σε όσους στην Ελλάδα έσπευσαν να τις υποστηρίξουν.

Πίσω από τη βιτρίνα όμως αρχίζει, ένας νέος μεγάλος «πόλεμος της ενέργειας» στην Ευρώπη. Και αυτός έρχεται από τις ΗΠΑ με την μορφή της μη συμβατικής μορφής ενέργειας, που είναι το φυσικό αέριο από ασβεστολιθικά κοιτάσματα.
. Πρόκειται για τεχνική που εν ολίγοις απαιτεί τη ρίψη τεράστιων ποσοτήτων ύδατος σε ασβεστολιθικά πετρώματα που απελευθερώνουν φυσικό αέριο (shale gas). Δι’ αυτού του τρόπου οι Αμερικανοί θεωρούν ότι θα αρχίσουν την παραγωγή του shale gas το 2015 με το φιλόδοξο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και νωρίτερα να είναι αυτάρκεις σε φυσικό αέριο. Τα σχέδια έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο για την εξαγωγή αμερικανικού πια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην «φτωχή Ευρώπη».

Στις αρχές Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο δημιουργήθηκε η αρμόδια επιτροπή που θα ασχοληθεί με το shale gas στην Ευρώπη. Οι υποψήφιες και ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες για την εξαγωγή του αερίου αυτού από τα εδάφη τους είναι πολλές , με επικεφαλής την Πολωνία, αλλά και τη Ρουμανία , τη Λιθουανία, ίσως και την Βουλγαρία. Ήδη στην Πολωνία και τη Ρουμανία έχουν βάλει πόδι ενεργειακοί αμερικανικοί κολλοσοί για την διερεύνηση του ευρωπαϊκού shale gas. Στον αντίποδα, η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτήν τη νέα «ενεργειακή τρέλα» εξ Αμερικής.

Το θέμα αναμένεται να διχάσει πολύ γρήγορα τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειοψηφία των χωρών μαζί με την Κομισιόν στραβώνουν τα μούτρα διαπιστώνοντας ότι η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom.

Γι’ αυτό άλλωστε και η δυσφορία και τρικλοποδιές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ελληνικά σχέδια πώλησης της ΔΕΠΑ στην ρωσική εταιρεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι «μεγάλοι» τουλάχιστον της Ευρώπης είναι πρόθυμοι να πέσουν στην αγκαλιά των Αμερικανικών και στην τεχνολογία του αμερικανικού shale gas, γιατί απλούστατα η Ευρώπη θα πέσει από τη μια ενεργειακή εξάρτηση, στην άλλη. Το διαβολικό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστολιθικών κοιτασμάτων στα εδάφη τους είναι αυτές ..της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, που πληρώνουν ακριβά το ρωσικό φυσικό αέριο και προς τούτο αισθάνονται ακόμα ..υποτελείς ενεργειακως στην… διάδοχο της ΕΣΣΔ, σημερινή Ρωσία του Πούτιν. Τα μαχαίρια των ειδικών έχουν αρχίσει να βγαίνουν Ενεργειακά ινστιτούτα και κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν από τώρα να προεξοφλούν ότι το ευρωπαϊκό shale gas μπορεί να καλύψει 60 χρόνια ευρωπαϊκής ζήτησης. Υπερβολές ή όχι, το καινούργιο ενεργειακό παιχνίδι στην Ευρώπη έχει αρχίσει.

Μέσα σ αυτό, με υπέρμετρες ή όχι εκτιμήσεις και προοπτικές, προσπαθούν να σταθούν η Ελλάδα ( που δεν έχει ξεκινήσει καν τις ουσιαστικές έρευνες υδρογονανθράκων σε μια ΑΟΖ που δεν έχει οριοθετηθεί) καθώς και η Κύπρος που έχει πιστοποιημένα κοιτάσματα, αλλά άλυτο το Κυπριακό με την Τουρκία. Το παιχνίδι προβλέπεται πολύ δύσκολο και η προσπάθειας υπέρμετρη, με αποτέλεσμα που δεν μπορεί να εκτιμηθεί συνολικως για την ώρα.

*«ΕΛΛΑΔΑ αύριο» I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ