2013-05-24 09:52:50
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΚΕΝΙ, Με κοινά βήματα στην Ευρώπη Αθήνα και Δουβλίνο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Κοινή πορεία μέσα στην Ευρώπη είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πανομοιότυπα προβλήματα στην πορεία των οικονομικών των δυο χωρών τους.

Οι δυο πρωθυπουργοί, μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, γευμάτισαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο κ. Σαμαράς ξενάγησε τον Ιρλανδό ομόλογό του

Οι κ. Σαμαράς και Κένι, που συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα, συμφώνησαν σε όλα και μάλιστα δεν έλειψαν και τα θετικά σχόλια του ενός προς τον άλλο. Ο Eλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ακολουθεί τον δρόμο του Ιρλανδού συναδέλφου του.

«Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του μας δείχνουν ότι έχουν μπει σε ανάκαμψη και σε λίγο θα βγουν στις αγορές. Θα ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο πετυχημένο πρότυπο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την προεδρία της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.


«Η Ιρλανδία» -πρόσθεσε- «μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς γυρισμό. Δύο χρόνια μετά την κρίση και μετά από κύματα μεταρρυθμίσεων, η Ιρλανδία έχει μπει σε ανάκαμψη και είναι πολύ κοντά να επιστρέψει πλήρως στις διεθνείς αγορές. Σε λίγο ολοκληρώνει μία πολύ επιτυχημένη προεδρία, ενώ εμείς την αναλαμβάνουμε έξι μήνες μετά τη δική της παράδοση. Οι στόχοι μας για την προεδρία είναι ίδιοι, δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τα νέα παιδιά».

«Την ατζέντα αυτή θα τη συνεχίσουμε», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο κ. Κένι τόνισε ότι κ. Σαμαράς «έχει αλλάξει την αίσθηση που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα, βλέπουν σταθερότητα της χώρας σας και του πολιτικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αλλαγές που σχεδιάζει, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15%, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Θέλω ενιαίο φόρο 15%. Οταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όταν πιάσουμε τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε αυτό το σύστημα», επεσήμανε και επανέλαβε την πρόθεσή του να πιέσει έτσι ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς -όπως είπε- το σημερινό ποσοστό (23%) δεν αποδίδει. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «το εργαλείο για να βγούμε από την κρίση είναι η ανταγωνιστικότητα.

Από το 2000 μέχρι το 2009 η Ελλάδα έχασε μονάδες ανταγωνιστικότητας, τώρα την έχουμε ανακτήσει και στο τέλος του έτους θα είμαστε καλύτερα από το 2000».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, λέγοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά και αυτό σημαίνει επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αυτό κάνουμε με επιτυχία».

«Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μία χώρα φιλική για το επιχειρείν. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και βοηθούμε τους επενδυτές να κάνουν μακροχρόνιες τοποθετήσεις. Εχει σημασία να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων όπως είναι σημαντική και η εκπαίδευση», κατέληξε.

Για το Μνημόνιο

Ο Ε. Κένι, αφού έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαμαρά, αναφέρθηκε στις σχέσεις της δικής του κυβέρνησης με την τρόικα. «Οταν εξελέγη η δική μας κυβέρνηση υπήρχε μεγάλη ένταση με την τρόικα και έπρεπε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να κάνουμε νέες προτάσεις. Αν υπάρχει Μνημόνιο σε μία χώρα θα πρέπει να μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται αλλά να τηρεί και τις δεσμεύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προβλέπουμε φέτος να βγούμε από το Μνημόνιο, το έχουμε συζητήσει με την τρόικα και η Ιρλανδία είναι παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Η ανεργία μάς αφορά άμεσα, μας ενδιαφέρει οι νέοι να εκπαιδευτούν, να υπάρξουν ευκαιρίες για να μπουν οι νέοι ξανά στην αγορά απασχόλησης», κατέληξε. Οι δυο ηγέτες, μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, γευμάτισαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο κ. Σαμαράς ξενάγησε τον Ιρλανδό ομόλογό του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ