2013-05-26 15:25:03
Φωτογραφία για Τα επεισόδια φέρνουν στην επιφάνεια την άλλη όψη του «Σκανδιναβικού μοντέλου»
Για έκτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκαν οι ταραχές στα προάστια της Στοκχόλμης που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία ενός 69χρονου στο Χούσμπι από αστυνομικούς. Οι ταραχές επεκτάθηκαν την Παρασκευή και σε άλλες περιοχές, πέρα από τα φτωχά προάστια της Σουηδικής πρωτεύουσας, φτάνοντας έως και το Έρεμπρο. Τα επεισόδια φέρνουν στην επιφάνεια την άλλη πλευρά του «Σκανδιναβικού μοντέλου».

Το Χούσμπι είναι φαινομενικά ένα τυπικό προάστιο της Στοκχόλμης στο οποίο κατοικούν κυρίως μετανάστες. Σε δημοσίευμά του το Reuters επισημαίνει πως αν μιλήσει κάποιος μαζί τους, πίσω από τις πολύχρωμες παιδικές χαρές και τα ωραία πάρκα, θα του αποκαλύψουν μια άλλη πλευρά της σουηδικής καθημερινότητας.

Η ανεργία, η αστυνομική βία, οι φυλετικές διακρίσεις και μια ζωή στο περιθώριο είναι η δική τους καθημερινότητα. Οι ταραχές ξεκίνησαν από το Χούσμπι, ωστόσο σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη τη Στοκχόλμη, με την πόλη να θυμίζει πλέον Λονδίνο του 2011 και Παρίσι του 2005, μια έκρηξη οργής ενάντια στις διακρίσεις, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters..


Περίπου 15% του πληθυσμού στη Σουηδία έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Σκανδιναβία, όπως αναφέρει το Reuters. Η ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος στη Σουηδία έχει πολώσει την κοινωνία.

Το μετρό και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς το βράδυ στη Στοκχόλμη είναι γεμάτα με μετανάστες, αραβόφωνους και ισπανόφωνους, όπως σημειώνει το Reuters, που επιστρέφουν στο σπίτι τους από τις σκληρές δουλειές τους. «Ακόμη και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς αγωνίζονται για να βρουν μια καλύτερη δουλειά», σημειώνεται.

«Από τη μια η Σουηδία φαίνεται να έχει τόσους πολλούς μετανάστες. Από την άλλη κανείς αναρωτιέται που βρίσκονται όλοι αυτοί. Μερικές φορές τους βλέπεις να πουλάν χοτ ντογκ», σχολιάζει διπλωμάτης από τη Ασία στο Reuters.

Η αντανάκλαση αυτής της αντίθεσης μεταξύ των δύο κόσμων στη Σουηδία είναι πως τα επεισόδια ξέσπασαν την ημέρα που οι Σουηδοί πανηγύριζαν το παγκόσμιο κύπελλο στο χόκεϊ επί πάγου, ένα σπορ πολύ ακριβό για τους μετανάστες.

«Η μεγαλύτερη βία δεν είναι αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Η μεγαλύτερη βία είναι η πολιτική που εφαρμόζει εδώ και επτά χρόνια η δεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινότητας Arne Johansson κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Χούσμπι.

Ο Fredrik Reinfeldt, που χαρακτήρισε χούλιγκαν τους διαδηλωτές, βρίσκεται επτά χρόνια στην πρωθυπουργία της Σουηδίας. Η πολιτική που ακολούθησε ήταν η μείωση των φόρων αλλά και των κρατικών παροχών. Από τη μία η Σουηδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Από την άλλη στη Σουηδία καταγράφεται και η ταχύτερα αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ο Jerzy Sarnecki, καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, σημειώνει στο Reuters πως η σουηδική κοινωνία έχει αρχίσει και παρουσιάζει μεγάλες αντιθέσεις με ένα μεγάλο αριθμό φτωχών μεταναστών που ζουν στα προάστια των μεγάλων πόλεων, όπου η ανεργία είναι σημαντικά υψηλότερη από άλλες περιοχές.

Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως ένας στους τρεις νέους ηλικίας 16 έως 29 ετών που ζει σε υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων δεν σπουδάζει, αλλά και δεν έχει δουλειά. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο Reuters, συνολικά στη Σουηδία το 2012 43900 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου, αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με το 2011. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΘΕΛΕΙ... ΦΑΜΠΡΕΓΑΣ Ο ΜΟΓΙΕΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΘΕΛΕΙ... ΦΑΜΠΡΕΓΑΣ Ο ΜΟΓΙΕΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ