2013-05-26 16:32:05
Φωτογραφία για Πωλητήριο σε άλλα επτά νησιά του Iονίου - Ποιο νησί αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο «μήλον της έριδος»
«Ο Ριμπολόβλεφ και ο εμίρης του Κατάρ, έβαλαν φωτιά στο ελληνικό real estate. Θα δούμε πολλά ακόμη τα επόμενα δύο χρόνια». Αυτό τονίζει κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, εκεί όπου πουλήθηκαν τέσσερα νησιά μέσα σε λίγους μήνες. Την αρχή έκανε ο Σεΐχης Αλ Θάνι αποκτώντας την Οξειά όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αξιοποίησή της φέρνοντας νερό και ρεύμα και κτίζοντας μια εντυπωσιακή παραθαλάσσια έπαυλη. Αρκεί, βέβαια, να επιλυθούν τα προβλήματα με τους περιορισμούς δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Μετά την Οξειά ακολούθησε ο Σκορπιός και το γειτονικό νησάκι «Σπάρτη» που αγοράστηκαν από τον Ρώσο ολιγάρχη Ντ. Ριμπολόβλεφ ο οποίος το έδωσε δώρο στην κόρη του Αικατερίνα Ριμπολόβλεφα. Πριν μερικές εβδομάδες αποκτήθηκε το νησί «Σοφία», πάλι στις Εχινάδες νήσους έναντι 2,8 εκατ. ευρώ από άγνωστο νοτιοαφρικανό.

«Παζάρια»


Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ημερησίας του Σαββάτου» γίνονται διαπραγματεύσεις για έξι νησιά στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στη? γειτονιά του θρυλικού Σκορπιού.

Τα πέντε νησάκια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και τα «παζάρια» γίνονται είτε για όλα μαζί είτε για το καθένα ξεχωριστά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού αλλά και κτηματομεσίτες της περιοχής έχουν συζητήσεις με Αραβες, Ρώσους πλούσιους ενώ μια πληροφορία αναφέρει ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από? Τούρκο επιχειρηματία, αν και αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη να καταλήξει σε συμφωνία για ευνόητους λόγους.

Τα πέντε νησάκια που πωλούνται μαζί είναι τα Προβάτι, Πίστρος, Σώρος, Γράβαρη και Αμπασα. Από αυτά μόνο το Προβάτι, λένε οι γνωρίζοντες την αγορά, μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς είναι το τέταρτο σε έκταση νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξειά και τη Δρακονέρα. Εχει έκταση 1,21 τ. χλμ. και διοικητικά ανήκει στο δήμο Ιθάκης. Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι μικρά και δύσκολα μπορεί να πουληθούν ενώ πιθανότατα να υπάρξουν και νομικά εμπόδια. Πάντως, η τιμή και για τα πέντε υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο deal που θα κάνει πάταγο, πάντως, είναι αυτό της πώλησης τη νήσου Άτοκος, ένα πανέμορφο νησάκι κοντά στον Αστακό. Έχει έκταση 4,4 τ.χλμ. και ανήκει στο δήμο Ιθάκης. Θεωρείται «παράδεισος» εξαιτίας των κολπίσκων που διαθέτει ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει νομικά προβλήματα και η συμφωνία μπορεί να κλείσει χωρίς γραφειοκρατία. Ο λόγος; Ανήκει στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου η οποία έχει εκδηλώσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον της για να το πουλήσει. Ωστόσο, ο αγοραστής θα πρέπει να ξέρει πως πρέπει να διαθέσει πολλά χρήματα για να το αξιοποιήσει καθώς έχει πολλά απόκρημνα σημεία αλλά και πολλές πανέμορφες παραλίες. Το νησί φέρεται να έχει τιμή πώλησης γύρω στα 45 εκατ. ευρώ.

«Πυρετός»

Παρά το γεγονός ότι οι φήμες δίνουν και παίρνουν εδώ και χρόνια για τα νησιά του Ιονίου, κι όχι μόνο, οι πωλήσεις νησιών στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει «πυρετό» σε ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πέρυσι έχουν γίνει πολλές αιτήσεις αποδοχής κληρονομιάς ώστε να κατοχυρωθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για μικρά ή μεγαλύτερα νησάκια στο Ιόνιο. Κάποια από τα νησιά, πάντως, έχουν «μπερδεμένους» τίτλους καθώς πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν δικές τους τις ιδιοκτησίες με χρησικτησία. Ετσι, προσπαθούν να αποκτήσουν τίτλους και να διαπραγματευτούν με τους υποψήφιους επενδυτές.

Εκτός από τα έξι παραπάνω νησιά, στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης το νησί Πεταλάς. Κατά πολλούς είναι το «φιλέτο» της περιοχής καθώς είναι το μεγαλύτερο στις Εχινάδες Νήσους με έκταση περίπου 6 χιλ. τ.χλμ. Το ψηλότερο σημείο είναι 251 μέτρα και έχει δενδρώδη βλάστηση σε σχέση με τα περισσότερα που έχουν θάμνους. Βρίσκεται, επίσης, πολύ κοντά στις ακτή της Αιτωλοακαρνανίας ενώ είναι ιδιόκτητο. Ανήκει κατά 85% στην οικογένεια Αθανασούλη από τα Μαρκάτα Πυλάρου, οι πρόγονοι του οποίου το αγόρασαν από μοναστήρι, όπου το είχε δωρίσει ο? Αλή Πασάς. Το 15% ανήκει στον Δήμο Κεφαλονιάς, ως διάδοχο του Δήμου Πυλάρου, προς τον οποίο το δώρισε ο θεωρούμενος και ευεργέτης της Πυλάρου Αθανασούλης. Η τιμή του υπολογίζεται στα 40 με 45 εκατ. ευρώ ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για το νησί εκδήλωσε γερμανική εταιρεία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πωλητήριο έχουν κρεμάσει επίσης τα νησιά «Αρκούδι» αντί 17 εκατ. ευρώ, το «Καρλονήσι» με 10 εκατ. και η Μάκρη με 7,5 εκατ. ευρώ. Ο δήμαρχος της Κεφαλλονιάς, Αλ. Παρίσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο εμίρηδες καθώς και ο Εμίρης του Κατάρ.

Για πλούσιους

Η εγγύτητα των νησιών αυτών με τον Σκορπιό και την Οξειά, που πήραν παγκόσμια προβολή μετά την πώλησή τους, τα καθιστά στόχο για πολλούς ξένους με «χοντρά πορτοφόλια». Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά, κυρίως για όσα νησάκια έχουν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες ενώ οι αγοραστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την απίστευτη γραφειοκρατία και το μεγάλο κόστος για τη σύνδεση με τα δίκτυα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτός από τις Εχινάδες Νήσους που είναι σήμερα στην κορυφή του ενδιαφέροντος, υπάρχουν κι άλλα νησιά στην Ελλάδα που βρίσκονται στις λίστες των μεγάλων μεσιτικών γραφείων. Αυτά είναι τα Τοκμάκια της Λέσβου, τα οποία προτείνονται για τουριστικές επενδύσεις, με 4,9 εκατ. δολαρίων, η Καρδιώτισσα Σικίνου είναι η «απόλυτη ευκαιρία», με τιμή πώλησης 8 εκατ. δολάρια, το νησί Ομφορι, επίσης στο Ιόνιο, πωλείται 62 εκατ. δολάρια, καθώς το 20% της επιφάνειάς του ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση, Το Δουλίχιο ένα μεγάλο με 4.000 ελαιόδεντρα που πωλείται έναντι 50 εκατ. δολαρίων, η Γαία, που συνοδεύεται με άδεια να ανοικοδόμησης, πωλείται 5 εκατ. δολάρια.

190 εκατ.

Τέλος, η νήσος Πάτροκλος, κοντά στην Αττική, χαρακτηρίζεται «εξαιρετική αγορά», λόγω της εγγύτητάς του με τις αστικές υποδομές. Επίσης, διαθέτει ελαιόδεντρα, πεύκα και χαμηλή βλάστηση και κοστίζει 190 εκατ. δολάρια.

Οι Εχινάδες Νήσοι που προσελκύουν διασημότητες

Χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος που επικρατεί, είναι το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο: «Η αγορά νησιού από τον Εμίρη εμπνέει ελπίδα στο Ιόνιο. Όπως τονίζεται, τα νησιά προσελκύουν διασημότητες που πολλές φορές τα επισκέπτονται με τα πολυτελή σκάφη τους διότι προστατεύονται από τα μάτια των παπαράτσι. «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ο Εμίρης έριξε άγκυρα εκεί».

Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρεται στην ιστορία της νήσου Ατοκος και στον μέχρι πριν μερικά χρόνια ιδιοκτήτη της, Δ. Γρίβα. Όπως τονίζεται, η οικογένειά του είχε από παλιά στην κατοχή της 10 μικρά νησιά κοντά στην Ιθάκη, το 1982 πούλησε την Ατοκο αντί 1 εκατ. ευρώ και τώρα το έχει μετανιώσει, αφού ο Εμίρης έδωσε πάνω από 5 εκατ. για την Οξειά.

Το Spiegel αναφέρει ότι έχει πληρώσει επίσης αρκετά εκατομμύρια ευρώ για πέντε νησάκια που ανήκουν στην αδερφή του Γρίβα, αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, στο άρθρο υπάρχουν δηλώσεις του δημάρχου Ιθάκης, Ι. Κασσιανού, ο οποίος λέει ότι ο Εμίρης θα πρέπει να κάνει υπομονή τουλάχιστον 18 μήνες για να κτίσει το εξοχικό του σπίτι λόγω της γραφειοκρατίας αλλά εκτιμά ότι θα επενδύσει 200 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ελπίζει ότι η Ιθάκη θα επωφεληθεί από την επένδυση στην Οξειά με την μεταφορά νερού από νέο αγωγό, τη συλλογή απορριμμάτων, καθώς και τους εργαζομένους που θα χρειαστούν για να επεκταθεί το λιμάνι ή και να φτιαχτεί ένα ναυπηγείο.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη-imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ