2013-05-27 08:38:57
Φωτογραφία για Τα δυνατά χαρτιά για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού σύμφωνα με τους γιατρούς
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη δυνατότητα ανάπτυξης και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει ο ιατρικός τουρισμός στην οικονομία και συνακόλουθα στη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Μπορεί τελικά να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα; Σε ποιούς τομείς διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα;

Δύο ειδικοί, ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος και ο χειρουργός και βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, απαντούν στα ερωτήματα, ξεδιπλώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες, αλλά και τα εμπόδια που πρέπει να αρθούν για την πολυπόθητη ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού που μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στην πολύπαθη οικονομία μας.

Στην 5η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

Σε «δυνατό κρίκο» για την ελληνική οικονομία μπορεί να αναδειχθεί ο ιατρικός τουρισμός που συνδυάζει ιατρικές υπηρεσίες με διακοπές, μας επισήμανε ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος. Ο γιατρός υποστηρίζει πως «όχι μόνο υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, αλλά το υπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να τον προωθήσει. Πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental μελέτη πιθανότητας ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την ύπαρξη εύφορου εδάφους για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού. Στην Ελλάδα το επίπεδο υγείας γιατρών και υποδομών είναι πολύ υψηλό. Επίσης, οι τουριστικές μονάδες είναι σε πολύ καλό επίπεδο και μπορούν να το υποστηρίξουν. Επιπροσθέτως το κόστος είναι πολύ προσιτό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες».

Τομείς που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ασθενείς στην Ελλάδα

Οι τομείς που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ασθενείς στην Ελλάδα είναι κυρίως η πλαστική χειρουργική, οι εξωσωματικές επεμβάσεις, η οδοντιατρική αλλά κι άλλες υπηρεσίες και επεμβάσεις. Εκκρεμεί ακόμη η επίλυση νομικών θεμάτων μεταξύ της Ελλάδας κι άλλων χωρών αναφορικά με την μεταφορά των ασθενών και την κάλυψη από τα ταμεία τους.

Το ενδιαφέρον του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και αρκετών γιατρών και μεμονωμένων ασθενών, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλο.

«Πρέπει να υπάρξει προσέλκυση ξένων μέσα από γραφεία» επισήμανε ο κ. Χριστόπουλος. «Αυτή τη στιγμή αρκετοί είναι οι ασθενείς από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και κυρίως από την Αγγλία που προσέρχονται για ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα. Τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού οφείλουν να διευκολύνουν την προσέλκυσή τους με ρύθμιση του νομικού πλαισίου. Παράλληλα υπάρχει -και πρέπει να ενισχυθεί- προσπάθεια από μεμονωμένους γιατρούς να προσελκύσουν πελάτες από το εξωτερικό».

Τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό μπορούν να αγγίξουν τα 500 εκ. ευρώ τον χρόνο

Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες υποδοχής ασθενών, με σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, είναι ο ιατρικός τουρισμός.

Ο χειρουργός (και βουλευτής) Οδυσσέας Βουδούρης είναι ξεκάθαρος και αναλύει διεξοδικά τις δυνατότητες αξιοποίησης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, που αναδύονται ως ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά και αντίδοτο στην κρίση.

Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του προέδρου του ΕΟΦ κ. Τούντα, τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας μπορούν να αγγίξουν τα 200-500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. «Ο ιατρικός τουρισμός αφορά στην προσέλευση ασθενών από άλλες χώρες για μια θεραπεία (κυρίως χειρουργική) και συνδέεται με δύο πρακτικές δυνατότητες: αφενός μιας πιο συμφέρουσας τιμής για ίση ή καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών και παράλληλα την εκμετάλλευση ενός ταξιδιού με αναψυχή, με την Ελλάδα ως χώρα τουριστικού προορισμού με συγκριτικά πλεονεκτήματα τη θάλασσα, το βουνό, την ιστορία κ.λπ.» επισήμανε ο κ. Βουδούρης.

Ιδιαίτερες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς υπάρχουν κενές θέσεις και σε ορισμένους τομείς τα στάνταρντς είναι πολύ υψηλά, πρόσθεσε ο κ. Βουδούρης. «Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, οι δυνατότητες προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού είναι μεγαλύτερες, καθώς η Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει συμφέρουσες τιμές» υπογράμμισε και συνέχισε: «Φυσικά, οι τομείς αξιοποίησης είναι συγκεκριμένοι και δεν αφορούν στα επείγοντα περιστατικά αλλά στις χρόνιες παθήσεις».

Οι τομείς που μπορούν με αξιώσεις να έλξουν ιατρικό τουρισμό:

• η πλαστική αισθητική χειρουργική

• η θεραπεία στειρότητας

• οι τεχνικές τεχνητής γονιμοποίησης

• οι οφθαλμιατρικές παθήσεις

• η χειρουργική της παχυσαρκίας, που σήμερα αναπτύσσεται ραγδαία καθώς είναι η 3η αιτία θανάτου μετά τα ογκολογικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε έτος σημειώνονται 7.000 θάνατοι από παχυσαρκία.

Δημιουργία φορέων που θα εγγυώνται την ποιότητα των υπηρεσιών

Την αναγκαιότητα δημιουργίας φορέων που θα εγγυώνται την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, με στόχο να παρέχει η Ελλάδα αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, υπογράμμισε ο κ. Βουδούρης.

Συγκεκριμένα -τόνισε- θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να παρέχει πιστοποίηση σε όλες τις ιατρικές μονάδες που επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ιατρικού τουρισμού.

Τέλος, αναφερόμενος στην χειρουργική της παχυσαρκίας, όπου έχει μεγάλη εμπειρία ο κ. Βουδούρης, μας είπε πως σήμερα μπορεί να την ασκήσει οποιοσδήποτε χειρουργός, ενώ επί της ουσίας απαιτείται ένα οργανωμένο Κέντρο, με πολύ εξειδικευμένη εμπειρία και ομάδα διατροφολόγων, ψυχολόγων και παθολόγων που θα πλαισιώνουν τους χειρουργούς, για να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική η θεραπεία.

«Επίσης, απαιτείται να οργανωθεί πρακτικά στα ιδιωτικά, αλλά κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία, το τυποποιημένο κομμάτι της νοσηλείας παράλληλα με το εξωνοσοκομειακό κομμάτι, δηλαδή την επιλογή των ξενοδοχείων, τη φροντίδα των ασθενών και των συνοδών τους και το τουριστικό μέρος», υπογράμμισε. Τέλος πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους των ελληνικών αρχών -των υπουργείων Τουρισμού, Υγείας, Εξωτερικών- για γνώση των ελλείψεων των άλλων χωρών, με στόχο την ορθολογική κι εντοπισμένη προσπάθεια προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού.

«Ένας άλλος τομέας που μπορεί να αναπτύξει ιατρικό τουρισμό είναι η οδοντιατρική» κατέληξε ο χειρουργός: «Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει οι ιδιώτες οδοντίατροι να οργανωθούν, να θέσουν ορισμένα στάνταρντς, να βρουν τοποθεσίες σε κεντρικά σημεία των πόλεων, να τηρούν ειδικές προδιαγραφές, ώστε να παρέχουν το επιθυμητό συγκριτικό πλεονέκτημα».

Αγγελική Μπομπούλα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ