2013-05-27 09:35:13
Φωτογραφία για H καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων με την 3D εκτύπωση
Ο 3D εκτυπωτής τροφίμων του Anjan Contractor θα μπορούσε να θυμίζει τον γνωστό "σεφ" του Star Trek, replicator, από τον οποίο ο Captain Picard ζητούσε συνεχώς τσάι. Μάλλον αυτό είχε κατά νου η NASA και πρόσφερε εξάμηνη επιχορήγηση $125000 στην εταιρεία του Contractor, την Systems & Material Research Corporation, για την δημιουργία ενός προτύπου του καθολικού συνθέτη τροφίμων (universal food synthesizer).

Αλλά ο κ. Contractor, μηχανολόγος μηχανικός με εξειδικευμένες γνώσεις επάνω στο 3D printing, οραματίζεται μια πιο "ταπεινή" και τελικά πιο σημαντική χρήση της τεχνολογίας αυτής. Βλέπει την την ημέρα όπου κάθε κουζίνα θα διαθέτει και έναν εκτυπωτή 3D, και τα 12 δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης θα σιτίζονται με ένα κατάλληλο διατροφικά γεύμα, επιλογής τους, που θα συντίθεται κατά ένα "στρώμα" κάθε φορά από cartridges σκόνης και ελαίων που θα αγοράζονται από το μπακάλικο της γειτονιάς
. Το όραμα του κ. Contractor θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της σπατάλης τροφίμων, γιατί τα συστατικά που βρίσκονται στα cartridges θα παραμένουν αναλλοίωτα για χρονικό διάστημα μέχρι και 30 χρόνια. Έτσι κάθε cartridge με ότι και αν περιέχει (σάκχαρα, σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή κάποιο άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό) θα έχει αδειάσει τελείως πριν την επιστροφή του στο κατάστημα για αναγόμωση.

"Η άποψη μου, όπως και πολλών οικονομολόγων, είναι ότι τα τρέχοντα συστήματα διατροφής δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση 12 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Γι' αυτό θα πρέπει, τελικά, να αλλάξουμε την άποψη μας για το τι θεωρούμε ως τρόφιμα", είπε ο κ. Contractor.

Εάν το ουτοπικό αυτό όραμα του Contractor για το μέλλον των τροφίμων πάρει σάρκα και οστά, θα είναι ένα καλό επιχείρημα για το ότι η εξερεύνηση του διαστήματος δεν είναι απλά σπατάλη πόρων. Η αρχική του επιχορήγηση από τη NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος καινοτομίας για μικρές επιχειρήσεις, αφορά ένα σύστημα που θα μπορεί να εκτυπώνει τρόφιμα για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια πολύ μεγάλων διαστημικών αποστολών, όπως για παράδειγμα μέχρι την Άρη.

"Τα μεγάλα διαστημικά ταξίδια απαιτούν τουλάχιστον 15 χρόνια ικανότητας αποθήκευσης. Η προσέγγιση που έχουμε είναι όλοι οι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά να τεθούν σε μορφή σκόνης. Τα αφυδατώνουμε και έτσι έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 30 χρόνια", συμπλήρωσε ο κ. Contractor.

H πίτσα είναι ένας ιδανικός υποψήφιος για την 3D εκτύπωση, καθώς μπορεί να τυπωθεί σε ξεχωριστά στρώματα έτσι ώστε απαιτείται από την κεφαλή εκτύπωσης η έκχυση μιας ουσίας κάθε φορά. Ο εκτυπωτής πίτσας του κ. Contractor είναι ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός δύο εβδομάδων. Λειτουργεί εκτυπώνοντας πρώτα ένα στρώμα ζύμης, η οποία ψήνεται ταυτόχρονα με την εκτύπωση από μια θερμαινόμενη πλάκα στο κάτω μέρος του εκτυπωτή. Στη συνέχεια, στρώνει μια βάση ντομάτας, "η οποία είναι αποθηκευμένη σε μορφή σκόνης και αναμιγνύεται με νερό και έλαια", λέει ο κ. Contractor.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ