2013-05-27 20:55:31
Φωτογραφία για Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ: Η ομάδα της MERCEDES AMG PETRONAS Formula One™ προσπαθεί να νικήσει το ρολόι στους αγώνες της FORMULA 1
Τα κοινά σημεία είναι πολλά: τεχνολογία, καινοτομία και υψηλός σχεδιασμός κυριαρχούν και στους δύο κλάδους καθώς και το γεγονός ότι προσδιορίζονται και οι δύο από το χρόνο. Η ομάδα της MERCEDES AMG PETRONAS Formula One™ προσπαθεί να νικήσει το ρολόι στους αγώνες της FORMULA 1. Στην IWC Schaffhausen, εμείς είμαστε το ρολόι.

Με κοινή ιδεολογία και μια μακρόχρονη σχέση με την AMG, τον αγωνιστικό κλάδο της Mercedes-Benz, η συνεργασία ανάμεσα στην IWC Schaffhausen και την ομάδα της MERCEDES AMG PETRONAS στη Formula 1 ήταν αναπόφευκτη. Ο Ελβετικός Οίκος Υψηλής Ωρολογοποιίας είναι ο επίσημος Τεχνικός Συνεργάτης (Engineering Partner) της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2013 και ήδη υπάρχει μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών.

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΩΣΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ».

«Κάθε φορά που επισκέπτομαι το εργοστάσιο της MERCEDES AMG PETRONAS στο Brackley (UK), μαθαίνω κάτι καινούριο», αναφέρει ο Δημιουργικός Διευθυντής της IWC, Christian Knoop
. Η IWC είναι γνωστή για την καινοτομία της στα υλικά και θέλω πολύ να συνεχίσω αυτήν την ιστορία. Ψάχνω για έμπνευση στο καθετί, και έτσι, όταν βλέπω τις ταχύτητες να βγαίνουν από το CNC (Computer Numerically Controlled Machine) στο Brackley, οι επιφάνειές τους αυτομάτως με εμπνέουν. Σκέφτομαι πώς μπορούμε να εισάγουμε αυτό το αποτέλεσμα στα ρολόγια μας».

Ανάμεσα σε ένα μακρύ κατάλογο από κοινές επιρροές, η IWC και η Mercedes-Benz μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μεταλλουργία. Και οι δύο ήταν πρωτοπόροι στη χρήση τιτανίου, η καθεμία στον κλάδο της: η IWC σε ένα σχέδιο του Ferdinand Porsche το 1980 (όταν ακόμη το τιτάνιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί) και η Mercedes-Benz στους κινητήρες της V10 FORMULA 1, στο τέλος της δεκαετίας του ’80. Και ενώ το τιτάνιο δε χρησιμοποιείται πια στο άθλημα της FORMULA 1, συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην IWC Schaffhausen και χαρακτηρίζει πολλά από τα μοντέλα της φετινής συλλογής Ingenieur.

«Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

Καθώς η συνεργασία μεταξύ της IWC Schaffhausen και της MERCEDES AMG PETRONAS θα εξελίσσεται στα επόμενα 3 χρόνια, το ίδιο θα συμβεί και με την κοινή τους τεχνογνωσία. Οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στο σχεδιασμό, ειδικά στους τομείς του μεγέθους, της συσκευασίας και της αισθητικής.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα στη ζωή που είναι λειτουργικά άρτια, τείνουν να είναι και όμορφα», λέει ο Τεχνικός Διευθυντής της MERCEDES AMG PETRONAS, Bob Bel. «Το μέγεθος είναι κρίσιμο θέμα στο άθλημα της FORMULA 1 και είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια να κάνουμε τα πράγματα μικρότερα, πιο compact και ελαφρύτερα – αλλά με την ίδια λειτουργικότητα. Αυτό μας επιτρέπει να μειώσουμε τη μάζα του αυτοκινήτου και να δώσουμε περισσότερο χώρο στην αεροδυναμική. Είμαι σίγουρος πως και η IWC αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις».

Η «συσκευασία» είναι όντως πολύ σημαντική σε όλα τα προϊόντα της IWC και αυτό κάνει την ακρίβεια στη συναρμολόγηση του ρολογιού απολύτως ουσιώδη. Πάρ’ τε σαν παράδειγμα το νέο Ingenieur Double Chronograph Titanium: η όψη του χαρακτηρίζεται από πέντε δείκτες, ο ένας πάνω στον άλλον, σε μια επίδειξη ασύλληπτης δημιουργικότητας και πολυπλοκότητας από τον κατασκευαστή. Αλλά η προσοχή στη λεπτομέρεια βρίσκεται στην «καρδιά» και των δύο εταιρειών.

«Η δουλειά μου είναι να αναδεικνύω την αίσθηση και την αισθητική όλων των προϊόντων της IWC», δηλώνει ο Christian Knoop. «Διευθύνω μια ομάδα σχεδιαστών και μεταξύ μας σχεδιάζουμε αρχικά κάποιες νέες ιδέες και, τελικά, μια νέα συλλογή. Εξετάζουμε κάθε δυνατότητα και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όρια, ενώ έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις αξίες

της IWC. Ο σχεδιασμός είναι μια συνεχής διαδικασία. Αν δεν υπάρχει εξέλιξη του μηχανισμού, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για το σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου». Σε μεγάλο βαθμό, η διαδικασία του σχεδιασμού είναι ίδια στο άθλημα της FORMULA 1. Ο Bob Bell διευθύνει μια ομάδα από σχεδιαστές, μηχανικούς και ειδικούς στην αεροδυναμική, που αναζητούν πάντα τα όρια ανάμεσα στο τι είναι πιθανό και τι πρακτικό, εντός δεδομένων κανονισμών, που ορίζονται από το θεσμικό φορέα του αθλήματος. Αυτό που διαφέρει σε σχέση με την IWC Schaffhausen είναι το χρονοδιάγραμμα. Η ανάπτυξη ενός νέου αυτοκινήτου ξεκινά κάθε χρόνο τον Απρίλιο, με κάποιες πρώτες μελέτες αεροδυναμικής και CFD (Computational FluidDynamics), πριν αρχίσει η φάση του αναλυτικού σχεδιασμού, τον Ιούνιο. Τότε κατασκευάζονται τα μέρη και το αυτοκίνητο αρχίζει να συναρμολογείται από το Νοέμβριο και έπειτα.

«Απαιτούνται πολλές εργατοώρες και πνευματική προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κάθε αυτοκινήτου», λέει ο Bell. «Υπάρχουν περίπου 7.000 εξαρτήματα σε κάθε αυτοκίνητο – χωρίς τη μηχανή - επομένως, απαιτείται πολλή δουλειά». Η στιγμή που βλέπω το αυτοκίνητο ολοκληρωμένο για πρώτη φορά, συνήθως το βράδυ πριν από την πρώτη παρουσίαση, είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς για μένα. Ωστόσο, είναι μόνο η αρχή, γιατί θα εξακολουθήσουμε να αναπτύσσουμε αυτό το αυτοκίνητο σε όλη

τη διάρκεια της χρονιάς και, ίσως, μεταφέρουμε τις σχετικές ιδέες στον επόμενο σχεδιασμό».

Στην IWC Schaffhausen, η κλίμακα των projects μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη, με 150-300 εξαρτήματα αντίστοιχα σε κάθε ρολόι (αναλόγως το μοντέλο), αλλά το πάθος και η γνώση των σχεδιαστών είναι το ίδιο εντυπωσιακά. Η IWC απασχολεί περίπου 120 κατασκευαστές ρολογιών και ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας είναι μεγάλος, ξεκινώντας με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που οργανώνει η εταιρεία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν σκληρά, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα εργαστήρια της εταιρείας, με την ελεγχόμενη θερμοκρασία και την παντελή έλλειψη σκόνης και το ίδιο συμβαίνει και στη MERCEDES AMG PETRONAS, όπου τα γκαράζ είναι «τόσο καθαρά, που μπορείς να δειπνήσεις κάτω», σύμφωνα με τον Bell. Τα τελικά αποτελέσματα αυτού του μίγματος σχεδιασμού και έμπνευσης είναι δύο προϊόντα παγκόσμιας ακτινοβολίας: ένα κορυφαίο όχημα FORMULA 1 και μια συλλογή ρολογιών IWC που είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση για καμία από τις δύο εταιρείες, αφού το μέλλον επιφυλάσσει νέες προκλήσεις: Το πρωτάθλημα FORMULA 1 πρόκειται να υποστεί ανατρεπτικές αλλαγές στους κανονισμούς με την εισαγωγή turbo κινητήρων το 2014, για πρώτη φορά στα 25 χρόνια, και η εταιρεία ωρολογοποιίας μπορεί να κατευθυνθεί πίσω στο μέλλον, επίσης.

«Εκτιμώ ότι η τεχνική επανάσταση στην ωρολογοποιία θα επιταχυνθεί τα επόμενα πέντε χρόνια», λέει ο Christian Knoop. «Θα υπάρξουν εξελίξεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας και υλικών. Παράλληλα με αυτήν την εξέλιξη, προβλέπω αυξανόμενο ενδιαφέρον για διαχρονική αισθητική σε συνδυασμό με την αναλογική τεχνολογία. Αυτό θα αντικατοπτρίσει την ανάγκη των πελατών να δουν τα μηχανικά ρολόγια σε εναρμόνιση με την καθημερινή τους ζωή, που θα γίνει ακόμη πιο ψηφιακή και αφαιρετική, μέσω της τεχνολογίας. Θα αναζητούν προϊόντα που θα καλύψουν αυτό το κενό».

«ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ»

Ό,τι και αν επιφυλάσσει το μέλλον, αυτές οι δύο εταιρείες μπορούν να το αντιμετωπίσουν μαζί. Κατανοούν το χρόνο, γι’ αυτό είναι συνεργάτες
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ