2013-05-28 14:11:06
Φωτογραφία για Δωρεάν εξετάσεις για έλεγχο του καρκίνου του δέρματος
Οι «καυτές» ακτίνες του ηλίου, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελούν τον κύριο «εχθρό» του δέρματος… και αρκετοί δεν γνωρίζουν καν πως μπορούν να προστατευτούν από τον καρκίνο του δέρματος! Από τις 27 έως τις 31 Μαΐου γιορτάζεται η εβδομάδα πρόληψης κατά του μελανώματος από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση από ειδικούς γιατρούς σε όλη την Ελλάδα. Και όμως, χιλιάδες πολίτες δεν γνωρίζουν ότι το 90% των μελανωμάτων θεραπεύονται, εάν διαγνωστούν γρήγορα από το δερματολόγο, ενώ παράλληλα στην Ευρώπη τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται φέτος μέχρι και κατά 8%...

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος, η ΕΔΑΕ δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να κλείσει ένα δωρεάν ραντεβού με τους δερματολόγους της εταιρείας (στο ιατρείο τους) και να εξεταστεί προληπτικά για κάθε μορφή καρκίνου του δέρματος. Χωρίς περιορισμούς ή έξτρα κόστος, οι γιατροί θα εξετάσουν εθελοντικά κάθε πολίτη μέχρι τις 31 Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, οτι θα προχωρούν σε συνταγογράφηση ή επιπλέον δερματολογικές εξετάσεις. Πάνω από 350 γιατροί σε όλη τη χώρα δηλώνουν το παρόν στην πρωτοβουλία, με τη λίστα τους να βρίσκεται στο http://www.edae.gr/melanoma_doctors_search.php.


Οι λόγοι για μια δερματολογική εξέταση

1. Ανήκετε στα άτομα με υψηλό κίνδυνο στον καρκίνο του δέρματος:

Καίγεστε συχνά από τον ήλιο και μαυρίζετε λίγο ή καθόλου.

Έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα με φακίδες, ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Έχετε πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα ή έχετε εκτεθεί πολύ στον ήλιο κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας.

2. Έχετε πάρα πολλές ελιές, εκ των οποίων ορισμένες είναι μεγάλου μεγέθους, ανομοιόμορφες ή με ανομοιογενές χρώμα.

3. Παρατηρήσατε μια νέα ύποπτη αλλοίωση στο δέρμα σας ή μια ελιά που άλλαξε όψη μέσα σε μερικές εβδομάδες.

4. Δεν έχετε δείξει ποτέ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματός σας σε δερματολόγο, έστω και για προληπτικό έλεγχο.

5. Δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ δερματολόγο στη ζωή σας.

Συμβουλές για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

- Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας. Οι ακτίνες του ήλιο «καίνε» υπερβολικά, εδικά τις μεσημεριανές ώρες. Για αυτό προσπαθήστε να εκτίθεστε στον ήλιο, είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα.

- Μην αφήνετε τα παιδιά κάτω των τριών ετών να βρίσκονται κάτω από τον ήλιο. Στις περιπτώσεις που η έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να αποφευχθεί, προστατέψτε το παιδί με ρούχα. Όταν το παιδί βγει από τη θάλασσα, σκουπίστε το με πετσέτα και απλώστε ξανά αντηλιακό, το οποίο να είναι ειδικό για τα παιδιά. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν φεύγουν εύκολα με το νερό και είναι ορατά κατά την εφαρμογή.

- Προστατευτείτε με ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου. Να θυμάστε, δεν προστατεύουν όλα τα ρούχα αποτελεσματικά από τον ήλιο, αφού κάθε ρούχο διαθέτει διαφορετικό ύφασμα. Υπάρχουν ειδικά ρούχα για προστασία από τις ακτίνες UV, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ πυκνές ίνες ή υφάσματα εμποτισμένα σε αντηλιακά φίλτρα. Τέλος, να έχετε στο μυαλό σας ότι τα μαύρα ρούχα προστατεύουν περισσότερο από τα λευκά - Απλώνετε αρκετή ποσότητα προϊόντος. Καλύτερα είναι να απλώνετε δύο στρώσεις αντηλιακό παρά να καίγεστε στο πρόσωπο και το σώμα σας. Δεν πρέπει να ξεχνάτε την περιοχή των αυτιών, του πίσω μέρους στο λαιμό και του πάνω μέρους στα πέλματα. Πρέπει να βάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες και κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα ή ιδρώνετε υπερβολικά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία υφών (κρέμα, ρευστή μορφή, gel, γαλάκτωμα, stick), ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός.

flowmagazine.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ