2013-05-28 16:40:04
Φωτογραφία για Αλήθειες και μύθοι για τις μαγνητικές καταιγίδες
Οι ισχυρές εκρήξεις που σημειώνονται στον Ήλιο προς τη μεριά της Γης επηρεάζουν το μαγνητικό περιβάλλον του πλανήτη μας με μια σειρά από επιπτώσεις.

Τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα επικρατεί μια ανστάτωση εν όψει μιας μαγντικής καταιγίδας που σύμφωνα με σενάρια αναμένεται να γίνει αισθητή και στη χώρα μας. Σύμφωνα πάντως με τον Καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Αστεροσκοπίου του Πανεπιστημίου Ξενοφώντα Μουσά, ο οποίος μίλησε στο newpost, δεν παρατηρείται κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τις τελευταίες μέρες στο Διάστημα, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη μαγνητική καταιγίδα με αισθητές επιπτώσεις.

Όπως εξηγεί o κ. Μουσάς οι μαγνητικές καταιγίδες όποτε αυτές σημειώνονται επηρεάζουν ολόκληρη τη Γη και στις περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα ισχυρές μπορεί να επηρεάσουν και τη χώρα μας, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Η Ελλάδα αν και βρίσκεται μακριά από τον μαγνητικό πόλο ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά δεν αποκλείεται να «νιώσει» ελαφρώς τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.


Καταρχήν όπως εξηγεί ο κ. Μουσάς οι μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν κυρίως τις στρατιωτικές υπηρεσίες καθώς και τις τηλεπικοινωνίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν αποκλείεται να επηρεαστούν τα συστήματα gps αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μαγνητική καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που έχουν τάση για εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα τους νέους υγιείς ανθρώπους μπορεί να τους επηρεάσει θετικά μιας και έχει επίδραση στο ορμονικό σύστημα.

Η μαγνητική καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει και τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας αλλά σε μικρό βαθμό που μπορεί να μην γίνει καν αντιληπτό από τους χρήστες αλλά μόνο από τις εταιρίες.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο καταγράφει ο ηλιακός ραδιοφασματογράφος ARTEMIS που είναι εγκατεστημένος στο Δορυφορικό Σταθμό Θερμοπυλών, ένα εργαλείο που λειτουργεί καθημερινά και καταγράφει διαρκώς τη δραστηριότητα του Ήλιου, τις εκρήξεις που σημειώνονται και πώς αυτές διαδίδονται στο Διάστημα.

Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Μουσάς το φαινόμενο είναι συχνό και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. ΗNASA εκδίδει συνεχώς τέτοια «σήματα» τόσο για να ενημερώσει τους επιστήμονες όσο και για να υπενθυμίσει πως τα κονδύλια για το Διάστημα και την έρευνά του δεν είναι περιττά.

egionews.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ