2013-05-28 18:32:09
Φωτογραφία για Ο πύραυλος πλήττει με ακρίβεια το στόχο
Η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχώς τις δοκιμές της θαλάσσιας εκδοχής του πυραύλου τύπου Κρουζ BrahMos. Σχετική δήλωση έκανε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.

Ο πύραυλος BrahMos μπορεί να χτυπά στόχους σε απόσταση 290 χλμ, συμπεριλαμβανομένων και των επίγειων στόχων ευρισκόμενων σε ύψος μέχρι 10 μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Με το BrahMos ήδη είναι εξοπλισμένος ο στρατός ξηράς της Ινδίας, με αυτόν είναι επίσης εξοπλισμένα τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Το Μάρτιο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η εκτόξευση της υποβρύχιας εκδοχής του πυραύλου τύπου Κρουζ BrahMos. Κατά τη διάρκεια του έτους πρέπει να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές του πυραύλου αέρος-εδάφους.

Οι δοκιμές του πυραύλου θαλάσσιας εκδοχής πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των σύνθετων δοκιμών οπλισμού, εγκατεστημένου στη φρεγάτα Tarkash, η οποία κατασκευάστηκε στη Ρωσία. Τα σκάφη του σχεδίου 11356, στο οποίο ανήκει και το Tarkash, προορίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις σε ωκεανούς και θαλάσσιες περιοχές, αυτόνομα είτε μαζί με άλλα σκάφη ως συνοδευτικό σκάφος
. Οι μαχητικές του ικανότητες επιτρέπουν να πραγματοποιεί αναζήτηση και καταστροφή των υποβρυχίων του αντιπάλου, να πραγματοποιεί αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα, όπως επίσης να καταπολεμά άλλα σκάφη προστατεύοντας τα πολεμικά πλοία στη θάλασσα, να υποστηρίζει τα στρατεύματα ξηράς και να εξασφαλίζει την αποβίβαση των πεζοναυτών.

Με τους πυραύλους BrahMos θα εξοπλιστούν και οι τρεις φρεγάτες που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία - Tarkash, Teg και Trikand. Τα πρώτα δύο σκάφη έχουν ήδη ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας. Η άφιξη του Trikand από το Καλίνινγκραντ αναμένεται σύντομα. Η εμφάνισή τους στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας καλείται να αυξήσει σημαντικά την επιθετική του δύναμη. Επίσης, με τους πυραύλους BrahMos προγραμματίζεται να εξοπλιστούν και άλλα ινδικά πολεμικά σκάφη. Μεταξύ αυτών είναι και το κατασκευασμένο στη Ρωσία αεροπλανοφόρο Vikramaditya, το οποίο θα παραδοθεί φέτος στο Π/Ν της Ινδίας, επισήμανε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Πυραυλικών Στρατηγικών Δυνάμεων της Ρωσίας Βίκτορ Έσιν:

Ο πύραυλος τύπου Κρουζ BrahMos είναι προϊόν ενός από τα πιο επιτυχημένα κοινά σχέδια της Ρωσίας και Ινδίας. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται ακόμη και στην ονομασία του. Η ρώσο-ινδική κοινή επιχείρηση «BrahMosairspacelimited» πήρε το όνομά της από δύο ποταμούς – τον Μπραχμαπούτρα και τον Μόσχοβα. Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κεντρικά γραφεί της εταιρείας που κατασκευάζει τον πύραυλο BrahMos βρίσκονται στην Ινδία. Ο πύραυλος κατασκευάζεται από κοινού από Ρώσους και Ινδούς μηχανικούς, όμως σύμφωνα με το συμβόλαιο, τον κύριο ρόλο έχουν οι Ινδοί ειδικοί. Ως βάση για τη δημιουργία του πυραύλου αυτού στάθηκε ένας ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ωστόσο ο πύραυλος που κατασκευάζεται στην Ινδία, χάρη στις κοινές προσπάθειες των Ρώσων και Ινδών ειδικών, είναι μια βελτιωμένη έκδοση.

Οι πύραυλοι BrahMos έχουν υψηλή τεχνολογική συμβατότητα. Χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως και στο στρατό ξηράς. Ειδικότερα, οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής στο Αρουνατάλ-Πράντες και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές, ήδη είναι εξοπλισμένες με τους πυραύλους αυτούς. Όσο για την Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας, υπάρχει κι εκεί μια ενεργή δραστηριότητα. Ο πύραυλος θα προορίζεται για τα αεροσκάφη αναχαίτισης SU-30MKI και MIG-29.

Ο πύραυλος BrahMos άρχισε να προμηθεύεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ινδίας το 2005. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στον κόσμο δεν υπάρχουν παρόμοιοι πύραυλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάνουν μια τόσο υψηλή υπερηχητική ταχύτητα. Σε σχέση με τους ξένους αντίστοιχους πυραύλους που χρησιμοποιούνται σήμερα, το BrahMos πλεονεκτεί κατά 3 φορές στην ταχύτητα και κατά 3-4 φορές ως προς το χρόνο αντίδρασης. Ο πύραυλος εντοπίζεται δύσκολα από τα ραντάρ. Ωστόσο, για να μην παραβιάζονται οι διεθνείς συμφωνίες για τη μεταβίβαση των πυραυλικών τεχνολογιών, το βεληνεκές του έχει περιοριστεί με 290 χιλιόμετρα. Η πτήση του πυραύλου, ο οποίος έχει βάρος 3 τόνων, πραγματοποιείται σε ύψος από 10 έως 14 χιλ. μέτρα, ακολουθώντας μια μεταβαλλόμενη πορεία. Ο πύραυλος αποφεύγει εύκολα τα εμπόδια που συναντά μπροστά του, όπως τα βουνά, οι λόφοι και άλλα εμπόδια, και χτυπά του στόχους που κρύβονται πίσω από αυτά. Στον πύραυλο αυτό έχει υλοποιηθεί στην πράξη η ιδέα «πυροβόλησες και ξέχασες» - το στόχο το βρίσκει μόνος του.

http://greek.ruvr.ru/2013_05_28/114438202/ 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ