2013-05-28 19:46:06
Φωτογραφία για Δένδιας: Η Αθήνα πρέπει να ανακάμψει - Τέλος οι πορείες κάτω των 200 ατόμων
Για την πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προωθήσει νομοθετικό διάταγμα για τις μικρές διαδηλώσεις ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Με την πρόταση πάντως του κ. Δένδια δεν συμφώνησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις μικρές διαδηλώσεις των 200 ατόμων και επισήμανε ότι στόχος του νομοθετικού διατάγματος είναι να εφαρμοστεί στις πόλεις πάνω από 100.000 κατοίκων όλο το χρόνο. Παράλληλα πρόσθεσε πως «ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά το νομοσχέδιο είναι ευθύνη της κυβέρνησης», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέπονται όλες οι διαδηλώσεις, αλλά οι μικρού όγκου όπως οι κάτω των 200 ατόμων να πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο και να μην κλείνει ο δρόμος.

«Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στη διαμαρτυρία αλλά υπάρχει και κάποιο όριο και το όριο αυτό είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, να κινούνται και να ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση αλλά τη νομοθετική ευθύνη την έχει το κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας.


Παράλληλα μίλησε για ήρωες καταστηματάρχες του κέντρου που έχουν κι αυτοί δικαιώματα και τόνισε πως «δεν βοηθάμε εάν κλείνουν οι δρόμοι 4-5 ημέρες την εβδομάδα». Οπως είχε πει και χθες, «η αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη το πρωί του Σαββάτου, που είναι ό,τι ιερότερο έχει αυτή η χώρα, δεν πιάνει όλη τη Βασ.Σοφίας, παρά μόνο δύο λωρίδες. Και οι 50 - 100 διαδηλωτές θα πιάνουν ολόκληρη τη λεωφόρο;»

Η ΓΣΕΕ θα καταγγείλει το νομοθετικό διάταγμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε λάθος δρόμο και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το νομοθετικό διάταγμα φθάσει στη Βουλή θα το καταγγείλουν.

«Ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλονται με διατάγματα. Συζητούμε με την κοινωνία των πολιτών και τη δημοτική αρχή, δεν δεχόμαστε όμως μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και διατάγματα που πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα ατομικά και συλλογικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το 2012 έγιναν 796 διαδηλώσεις στην Αθηνα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στα στοιχεία της αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία το 2012 έκλεισε το κέντρο της Αθήνας λόγω των 796 διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα με τη συμμετοχή λιγότερων από 200 ατόμων.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε την πρωτεύουσα να ανακάμψει», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ποια μέτρα προτείνει το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, είπε ότι η πρωτοβουλία του κ. Δένδια είναι θετική και υπενθύμισε τρεις προτάσεις του ΕΒΕΑ:

Η υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας.

Κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του, να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης.

Ολες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μια λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο. Από την πρόταση αυτή εξαιρούνται βεβαίως οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, καθώς και οι πορείες της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κερδίζει έδαφος ο TAP
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κερδίζει έδαφος ο TAP
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ