2013-05-30 01:37:03
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Παγιδευμένα σε κενό νόμου τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης
Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν εγκριθεί... από την αρμόδια επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, τα εντάλματα πληρωμών. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Thousandnews.gr, η αρμόδια επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δεν δίνει το πράσινο φως, καθώς ισχυρίζεται πως στο νόμο 4009/11 με όλες τις τροποποιήσεις του, δεν αναφέρεται ρητά πως ο πρύτανης έχει την αρμοδιότητα της υπογραφής ενταλμάτων πληρωμών. Αποτέλεσμα όλης αυτής της καθυστέρησης είναι να υπάρχουν ανεξόφλητα εντάλματα πληρωμών από τον Νοέμβριο του 2012. Συγκεκριμένα η αρμόδια επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου, για να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών θα πρέπει βάση νόμου αυτά να έχουν περάσει πρώτα και να έχουν εγκριθεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση είναι ανέφικτο, αφού από την 1-1-2013 τα Πρυτανικά συμβούλια έχουν καταργηθεί.


Με λίγα λόγια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ένα κενό που υπάρχει στο νόμο, και εμποδίζει στην παρούσα φάση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που διαθέτουν για την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και την εξόφληση των προμηθευτών που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Να σημειωθεί επίσης πως για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν και να εκταμιεύουν χρήματα με δική τους ευθύνη, όμως για τα ποσά που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ πρέπει να ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ σε ένα παρόμοιο πρόβλημα βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες και πάλι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Συγκεκριμένα στις αρχές του έτους είχε υπάρξει καθυστέρηση έγκρισης των προϋπολογισμών τους από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά στον… αέρα όλοι οι διαγωνισμοί και τα εντάλματα πληρωμών προς ιδιώτες!

Μάλιστα τότε το ΑΠΘ κινδύνευε να γεμίσει πάλι με σκουπίδια, αφού δεν μπορούσε να αναλάβει εργολαβία καθαριότητας, ενώ το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όφειλε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους προμηθευτές του. Και όλα αυτά ενώ είχαν λεφτά αλλά δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν!

Και τότε η πάρεδρος τους γύριζε πίσω όλα τα εντάλματα πληρωμής, δεσμευόμενη από μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αναφέρει ότι δεν είναι νόμιμη καμία δαπάνη, εάν δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ιδρύματος για το 2013.

thousandnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ