2013-05-30 02:26:06
Φωτογραφία για Υγεία: Μύθοι και αλήθειες για την έκθεση στον ήλιο
Ο ήλιος είναι σίγουρα κάτι το απολαυστικό. Μας φέρνει στο μυαλό διακοπές και μας ωθεί σε χαλαρότητα, βόλτες και βουτιές στη θάλασσα. Κι ενώ όλοι ξέρουμε τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, αναζητούμε μικρά ψεματάκια για να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να δικαιολογήσουμε παρασπονδίες. Αν ο ήλιος είναι εθιστικός; Μπορεί και να είναι… ταυτόχρονα όμως είναι και ο νούμερο 1 λόγος για σημάδια γήρανσης και μελανώματα.

Ας δούμε όμως πια είναι τα 7 πιο συχνά ψέματα που «λέμε» για τον ήλιο

Ψέμα 1: Αν βάζω αντιηλιακό όλο το χρόνο, δεν πειράζει να κάνω ηλιοθεραπεία στις διακοπές.

Αλήθεια: Μπράβο που φροντίζετε το δέρμα σας όλο το χρόνο, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η δική μας, είναι μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον ήλιο και τις ακτίνες UV. Κάθε ημέρα τα κύτταρα του δέρματος παράγουν μελανίνη για την αυτοπροστασία τους. Αυτό που κάνετε όμως όταν «ξεροψήνεστε» στον ήλιο για να μαυρίσετε – ειδικά μετά τον Χειμώνα – είναι ότι τους προκαλείτε σοκ. Καθώς τόση ποσότητα έκθεσης δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα να έχουμε τα σημάδια της γήρανσης, λόγω καταστροφής του DNA. Αυξήστε τον δείκτη προστασίας και μείνετε στη σκιά.


Ψέμα 2: Χρειάζομαι τον ήλιο για να ενισχύσω το επίπεδο βιταμίνης D.

Αλήθεια: Ναι είπαμε ότι ο ήλιος είναι θεραπευτικός, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Για να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη D, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών, αρκούν 5 – 10 λεπτά έκθεσης σε εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης με μια μερίδα διατροφικών πηγών βιταμίνης D, όπως ο σολομός, το γιαούρτι, το γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού είστε καλυμένοι, δεν χρειάζεται να «ψήνεστε».

Ψέμα 3: Η μεγαλύτερη ζημία που προκαλεί ο ήλιος σε ένα ποσοστό του 80% έχει συμβεί ήδη μέχρι την ηλικία των 18 ετών, οπότε Αλήθεια: Το ποσοστό δεν ισχύει, μόλις ένα 23% της ζημιάς που μπορεί να σας προκαλέσει ο ήλιος σε όλη τη ζωή σας συμβαίνει μέχρι τα 18. Αν μάλιστα είστε συνεπείς στην προστασία μπορείτε να αντιστρέψετε τις βλάβες του παρελθόντος. Το σώμα σας, το δέρμα σας και τα κύτταρα δεν σταματούν ποτέ την αναγεννητική τους δράση, βοηθήστε τα.

Ψέμα 4: Ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο μεταξύ 11.00 – 16.00.

Αλήθεια: Μπορεί εσείς να μην νιώθετε τον ήλιο τόσο καυτό τις υπόλοιπες ώρες αλλά μπορεί να σας βλάψει ακόμη και μια συννεφιασμένη ημέρα. Αν μάλιστα βρίσκεστε στη θάλασσα οι αντανακλάσεις του ήλιου στο νερό εντείνουν το πρόβλημα. Μην αμελείτε να βάζετε συχνά αντιηλιακό.

Ψέμα 5: Δεν έχω ανοιχτό δέρμα άρα δεν κινδυνεύω από καρκίνο του δέρματος.

Αλήθεια: Ναι ένα πιο σκούρο δέρμα έχει μεγαλύτερη προστασία από την ακτίνες UV αλλά αυτή η προστασία αντιστοιχεί σ’ ένα βαθμό αντιηλιακού με δείκτη προστασίας 13. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας δείκτης προστασίας 30 για να μιλάμε για προστασία απέναντι στα σημάδια γήρατος και τον καρκίνο.

Ψέμα 6: Με το να «μαυρίσω» λίγο τα πόδια και τα χέρια μου δεν είναι τόσο τραγικό, δεν είναι άλλωστε τόσο ευαίσθητα όσο το πρόσωπο.

Αλήθεια: Το πιο συνηθισμένο σημείο εμφάνισης μελανώματος σε γυναίκες είναι η γάμπα του ποδιού. Το δεύτερο πιο συνηθισμένο σημείο είναι ο κορμός του σώματος, γι’ αυτό μην αμελείτε να καλύπτετε με αντιηλιακό όλα τα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα.

Ψέμα 7: Κάποια αντιηλιακά περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Αλήθεια: Η φήμη αυτή ξεκίνησε το 2001 όταν μια μελέτη σε ποντίκια υποστήριξε ότι ένα συστατικό – εγκεκριμένο από τον FDA – στα αντιηλιακά προκαλούσε ελεύθερες ρίζες που υπήρχε περίπτωση να ενισχύουν την εμφάνιση μελανώματος. Δερματολόγοι στις Η.Π.Α. πάντως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στους ανθρώπους. Αν πάντως έχετε αμφιβολίες μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυτικά αντιηλιακά χωρίς χημικά πρόσθετα.

Μην εκτείθεστε στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό και εξεταστείτε κάθε χρόνο από δερματολόγο. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε τον ήλιο φίλο σας και όχι εχθρό.

healthpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ